Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українському енергокомплексі з ознайомлювальним візитом побували депутати Доманівської районної ради
AA

На Южно-Українському енергокомплексі з ознайомлювальним візитом побували депутати Доманівської районної ради

4 вересня відбувся ознайомлювальний візит депутатів Доманівської районної ради на Южно-Український енергокомплекс. Він був присвячений питанням будівництва Ташлицької ГАЕС. Зокрема, обговорювалися перспективи підвищення нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м у рамках реалізації проекту завершення будівництва Ташлицької гідроакумулюючої станції. 

Програма візиту включала огляд об'єктів Ташлицької ГАЕС, Олександрівського гідровузла та хвостової частини Олександрівського водосховища, території Національного природного парку «Бузький Гард» і Регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя», а також проведення пленарної частини з обговорення питання підняття рівня Олександрівського водосховища як шляху вирішення проблем забезпечення потреб водокористувачів Миколаївської області.

У засіданні взяли участь голова та депутати Доманівської районної ради, голови Богданівської і Прибузької сільських рад, фахівці Южно-Українського енергокомплексу на чолі з генеральним директором ВП ЮУАЕС Володимиром Лісніченком.

Під час діалогу очільник підприємства коротко зупинився на дуже складній ситуації, що склалася в нинішньому році в басейні річки Південний Буг. Він високо оцінив важливість обговорюваної теми і, посилаючись на інформацію метеорологів і гідрологів, повідомив, що «найближчими днями приток води в річці зменшиться настільки, що її течія може зупинитися». Керівник підкреслив, що згода депутатів Доманівської районної ради на заповнення хвостової частини Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м допоможе в майбутньому уникнути подібних проблем за рахунок накопичення достатнього об'єму води. У жаркі періоди він дозволить вирішувати питання водозабезпечення населених пунктів нижче за течією.

- Якщо проводити аналогію за роками, то наймаловоднішим був 2012-й. Проте сьогодні стан річки набагато гірший, - прокоментував ситуацію Володимир Лісніченко. - Заповнення Олександрівського водосховища - основний і єдиний варіант вирішення проблем водозабезпечення населення. Відстрочення ухвали цього рішення загрожує ще більшими втратами. Зараз навіть не йдеться про добудову третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС, будівництво четвертого енергоблоку чи про розвиток регіону. Сьогодні є проблеми значно гостріші, ніж ці.

Під час дискусії районні депутати висловили свою думку з обговорюваної теми. У цілому вони не заперечували проти підвищення рівня Олександрівського водосховища, проте при цьому наполягали на додаткових соціальних гарантіях. Перше, що цікавило народних обранців, це соціальне забезпечення та фінансування. Було акцентовано увагу на тому, що однією з форм підтримки населених пунктів регіону могла б стати зміна принципу міжбюджетних стосунків області та районів з розподілу додаткових коштів соціальних програм добудови Ташлицької ГАЕС і компенсації ризику населення, яке проживає в зоні спостереження АЕС.

Одним з гострих питань депутати Доманівської райради називали також відсутність стаціонарної переправи через Південний Буг. Мешканці сіл правого берега річки через своїх народних обранців наполягають на спорудженні понтонного мосту, що, на їхню думку, дозволить розв'язати давно назрілу проблему.

Коментуючи виступи учасників наради, керівник Южно-Українського енергокомплексу закликав депутатський корпус знаходити компромісні рішення: «У суперечці народжується істина. Ми готові до взаємних поступок. Ваша згода на підвищення рівня - лише перший крок до вирішення проблеми, тому що заповнення водосховища буде довгим і, за сприятливих обставин, розпочнеться під час весняного паводку».

Раніше на підняття рівня Олександрівського водосховища свою згоду дали представники Южноукраїнської міської ради, райрад Арбузинського та Вознесенського районів. Позитивне рішення Доманівської райради завершить етап робіт з погодження Заяви про намір підвищення НПР Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м.

Додатково:

Олександрівське водосховище входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу в якості нижнього водоймища Ташлицької ГАЕС. З 2010 року, коли рівень води у водоймі було піднято до позначки 16,0 м, водосховище набуло додаткового призначення. Упродовж останніх 5 років воно використовується як для гідроенергетики (забезпечення роботи Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕС), так і для питного водопостачання та зрошування. За позначки НПР 16,0 м водойма має корисну ємність 20,95 млн м3, з яких 13,8 млн м3 використовуються для водогосподарських потреб Миколаївщини. Цього запасу дедалі частіше не вистачає.

Підняття рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м дозволило б досягти корисної ємності 72,6 млн м3, більше половини з якої, а саме 46,10 млн м3, призначатиметься для водозабезпечення населення та народного господарства області. 

Під час наради

Депутати на ТГАЕС


 

 

 

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...