Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 26 червня відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом
AA

26 червня відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом

 26 червня відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом.

Сьогодні стає все важче визначити, яка ж із хвороб людства XXI століття страшніша: СНІД чи наркоманія? Обидві вони пов’язані між собою і становлять величезну загрозу суспільству. Захворівши, людина не завжди розуміє, що знаходиться у безвиході, що після тимчасового розслаблення й задоволення у разі вжитого наркотику, вона ще і ще раз простягне руку за цією отрутою, не в силі зупинитися.

В Україні відсутні механізми дослідження кількості наркозалежних. Але незважаючи на відсутність офіційної статистики, останні п`ять років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. Щорічно близько 150 тис. молодих людей стають наркоманами, а наркозалежність поступово "молодшає", середній вік людей, які вживають наркотики, знижується.

За даними МВС, зареєстровано 107 тис. наркоманів, а реально - в 10 - 15 разів більше: понад 1 млн. 95% - це молодь у віці 15 - 30 років, 97% наркоманів вперше спробували наркотики у віці з 12 до 19 років, а  кожен 5-й наркоман - жінка. Третя частина всіх злочинів пов'язана з незаконним обігом наркотиків, а більше половини засуджених – наркомани. Близько 120 тис. людей щорічно помирають від наркоманії та її наслідків.

Наркоманами іноді стають цілком нормальні люди. Та причини цьому бувають різні. Це – тривала депресія, незадоволення життям, інтерес до чогось нового, невипробуваного, конфліктні ситуації з друзями чи в сім’ї, розваги у компаніях із сумнівною репутацією тощо. Слід пам’ятати, що усі наркотичні речовини викликають стан одурманювання. Потім постійно наростає наркотичний голод, який свідчить про виникнення залежності. По мірі вживання наркотиків прогресує фізичне і психологічне виснаження організму, яке веде до передчасної смерті. Ніхто не планує, як зруйнувати своє життя. Але кожний, хто призвичаївся до наркотиків починав з того, що говорив: “Я не такий, як вони”.

Під впливом суспільної думки наркоман змушений приховувати свою ваду, тому він шукає підтримку в такому ж колі людей, які б його підтримали. Часто-густо це особи, відторгнуті суспільством, і, приєднуючись до них, наркоман сам себе виключає з попереднього нормального колективу.

Для лікування наркомана потрібні величезні гроші. Ефективність лікування наркоманів у найкращих клініках світу складає 40%, але проблема полягає у тому, що наркоман, який вилікувався все життя живе під загрозою знову повернутися до цієї дурної звички.

Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає соціальні послуги людям, які потрапили в полон наркотичної залежності, сім’ї та особи перебувають під соціальним супроводом, дві особи направлялися до Миколаївського обласного центру ресоціалізації наркозалежної молоді для проходження курсу ресоціалізації. Прикрим фактом є те, що серед ін’єкційних споживачів наркотиків є жінки. Важливим напрямком роботи з такими клієнтами є серозна реабілітаційна робота, медичний та психологічний супровід, зміна життєвого оточення, кола друзів, пошук позитивних альтернатив поведінки, повернення втраченого сенсу життя. Головне - навчити клієнтів робити власні кроки і отримувати перемогу над собою.

Найпотужніша зброя проти наркоманії –  це виховання характеру та підтримка інституту здорової сім'ї. Ці два фактори сприяють затвердженню здорового способу життя та встановленню суспільних норм, тим самим знижуючи попит на наркотики. Зниження попиту – ключ до попередження наркоманії.

 

Шановні мешканці міста Южноукраїнська!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді тісно співпрацює з Миколаївським обласним центром ресоціалізації наркозалежної молоді, і якщо ви потрапили у полон наркотичної залежності чи маєте сумніви щодо вживання наркотичних речовин вашими близькими звертайтеся до нас. Спеціалісти та фахівці із соціальної роботи Центру нададуть вам кваліфіковану допомогу.

Чекаємо вас за адресою:

б-р. Цвіточний, 9, ІІ поверх (праворуч)

телефон для довідок: 2-56-24

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...