Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українська АЕС: робота з продовження терміну служби енергоблоку №2 триває
AA

Южно-Українська АЕС: робота з продовження терміну служби енергоблоку №2 триває

На початку червня Южно-Українську атомну електростанцію з робочим візитом відвідав перший заступник голови Державної інспекції ядерного регулювання - головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев. На нараді обговорювалися питання продовження терміну експлуатації енергоблоку №2. За словами Михайла Хазреталійовича, ситуація з готовністю другого «мільйонника» набагато краща, ніж свого часу була з першим, оскільки багато адаптаційних заходів уже відпрацьовано на енергоблоці №1. Він підкреслив, що в нинішньому році реально виконати близько 45% заходів, інші будуть реалізовані під час планово-попереджувального ремонту 2015 року.

Для продовження терміну експлуатації другого енергоблоку на ЮУАЕС втілюється відповідна Програма, що включає детальний план-графік заходів, більшість яких входить до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (КзПБ), затвердженої КМУ. Президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зазначає, що вперше за всю історію Компанії статті витрат на продовження ресурсу та підвищення безпеки енергоблоків вітчизняних атомних станцій повністю фінансово підтверджено. Президент підкреслює також, що фінансування заходів КзПБ буде забезпечено в рамках діючого тарифу, а також за рахунок кредитних коштів Євратома та Європейського банку реконструкції та розвитку.

- На сьогодні колективом Южно-Української АЕС виконано 12 заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України, - повідомляє заступник головного інженера з модернізації та реконструкції ВП ЮУАЕС Андрій БІНДЮКОВ. - До найбільш значних і трудомістких робіт можна віднести шість. У першу чергу, це підвищення надійності захисту першого контуру від високого тиску в холодному стані. Процедура пов'язана із заміною імпульсних запобіжних клапанів компенсатора тиску на нові, які відповідають всім сучасним вимогам і нормам. Це обладнання вже показало свою надійність та ефективність. Воно випробуване, введене в експлуатацію та успішно виконує свої функції.

Аналогічну заміну проведено й на запобіжних клапанах парогенератора. Нове оснащення може працювати на пару, пароводяній суміші та воді. Клапани мають функцію скидання тиску з парогенераторів у аварійних режимах, що значно підвищило безпеку енергоблоку, особливо в частині роботи парогенераторів і паропроводів.

Хороші показники в експлуатації демонструє також апаратура автоматичного контролю нейтронного потоку ядерної установки, повну заміну якої виконано в рамках заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків. Обладнання виготовлено на Сєвєродонецькому виробничому об'єднанні «Імпульс», при цьому використано іонізаційні камери французького виробництва фірми «Фотоніс».

Найбільш тривалим за часом виконання Андрій Биндюков називає оснащення енергоблоку №2 системою дистанційного контролю зусиль у армоканатах системи переднапруженого стану в захисній оболонці реактора.

- Досі на армоканатах не було встановлено датчиків зусиль. Ми впродовж декількох років проводили роботи з їх модернізації. Спочатку на блоці №1, потім отриманий досвід розповсюдили на другий і третій блоки. З 2013 року в нас усі армоканати в повному обсязі оснащено датчиками, які вимірюють та фіксують зусилля, що впливає на них. За показами цих датчиків ми проводимо діагностику армоканатів. Южно-Українська стала першою серед вітчизняних атомних станцій, де таку роботу виконано в повному обсязі відразу на всіх  енергоблоках.

У числі виконаних заходів КзПБ також впровадження системи димовидалення з евакуаційних коридорів відділення деаератора. Минулого року цю роботу виконували одночасно на 1 і 2 енергоблоках. Фахівці пояснюють: димовидалення потрібно для того, щоб на випадок задимлення і/чи пожежі можна було безпечно евакуювати персонал і не піддавати його небезпеці отруєння димом.

Від можливої пожежі захистили гідроізоляцією та розділили між собою й приміщення аварійних живильних електронасосів блоку №2.

- Втілення в життя цих заходів потребувало значного часу, - зазначає Андрій Біндюков. - Для цього використовувалися внутрішні можливості нашої станції з монтажу та виконання будівельних робіт. Велику частину реалізовано силами будівельно-монтажного управління ЮУАЕС.

Інші роботи: підвищення надійності виконання функції тепловідводу з першого контуру в другий; впровадження вдосконаленої діагностики теплообмінного обладнання системи аварійного охолодження активної зони реактора; введення заборони одночасного вводу позитивної реактивності двома та більше способами тощо, - не носили характер значних і капітальних витрат. Проте вони стали дуже корисними для підвищення безпеки другого блоку-ветерана.

Виконання в повному обсязі сукупності всіх запланованих робіт, щоб дати можливість другому енергоблоку безпечно продовжувати виробляти електроенергію понад визначений проектом термін, - у цьому бачить своє завдання на найближчу перспективу колектив Южно-Української атомної електростанції. 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...