Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Щаслива дитина - щаслива родина
AA

Щаслива дитина - щаслива родина

Травень – місяць,  багатий на свята, найпишніша та найпрекрасніша пора весни і тому саме в цьому місяці відзначають  прості, але такі значимі дати для кожного з нас, кожної людини, яка живе та ходить по землі. Це свята – День матері, що відзначається 11 травня та 15 травня - Міжнародний день сім’ї.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, де вони навчаються любити і бути потрібними, де вони отримують свій перший життєвий досвід, пізнають цінності та духовність, де можуть задовольнити щоденні потреби. На жаль, виникають ситуації, коли діти не мають можливості виховуватись в біологічних сім’ях, тоді більшість з них влаштовують в інтернаті заклади. Дитина в інтернатних закладах отримує комплекс освітніх, медичних і соціальних послуг, але спостерігаються значні відхилення у процесі її розвитку, які проявляються у відсутності навичок самостійного життя, невміння самостійно будувати стосунки в сім’ї та колективі. Лише сім’я була і залишається для дитини природним, необхідним і всеохоплюючим середовищем. Тільки материнське ласкаве серце та турботливі батьківські руки здатні відігріти закам’янілі від болю втрат дитячі серця.

 В Україні дедалі популярнішими стають сімейні форми виховання, їх існує чотири: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Останнім часом українці все більше виявляють бажання допомогти покинутим дітям, збагатити, а інколи і врятувати свою сім’ю, створюючи прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу.

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, яка добровільно взяла із закладів  для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1-го до 4-х дітей на виховання та спільне проживання.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менше 5 дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Особливість прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу порівняно з іншими формами влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування полягає в тому, що сім’ям, які беруть на виховання дітей надається матеріальна та соціальна законодавчо гарантована підтримка на всіх етапах їхнього функціонування.

У місті Южноукраїнську функціонують два дитячих будинки сімейного типу та дві прийомні сім’ї, в яких виховується 10 дітей.

Сьогодні в Україні понад 98 тисяч дітей, які залишилися без батьківської опіки. З них 75 тисяч виховуються у сімейних формах виховання (опіка, піклування, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, більше 28 тисяч підлягають усиновленню…Щороку в Україні з'являється близько 8 тис. нових дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. Основні причини: складні матеріальні обставини батьків, вживання алкоголю та наркотиків, жорстоке ставлення до дітей.

Люблячі матері та відповідальні татусі! Якщо Ви бажаєте прийняти у свою сім’ю дитину,  звертайтеся до Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: б-р. Цвіточний  9, ІІ поверх, або за телефоном 2-56-24. Фахівці Центру нададуть вам всю необхідну інформацію, психологічну допомогу, проведуть юридичну роз’яснювальну роботу та допоможуть зібрати  всі документи, необхідні для процесу створення прийомної сім’ї  або дитячого будинку сімейного типу.

 

  

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...