Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Експерти команди партнерської перевірки ВАО АЕС відвідали Южно-Українську атомну електростанцію з попереднім візитом
AA

Експерти команди партнерської перевірки ВАО АЕС відвідали Южно-Українську атомну електростанцію з попереднім візитом

З 1 по 6 грудня на Южно-Українській АЕС проходить попередній візит експертів команди партнерської перевірки Московського центру Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС-МЦ), яка запланована на квітень 2014 року.

Міжнародну команду у складі експертів з Росії, України та Угорщини очолює радник ВАО АЕС-МЦ Анатолій Зінченко.

Під час візиту експерти проводять обходи головних технологічних приміщень станції, спостерігають за роботою персоналу під час проведення ремонтних робіт і його підготовкою на повномасштабному тренажері. Також здійснено навчання фахівців ЮУАЕС методології проведення партнерської перевірки.

Партнерські перевірки на ЮУАЕС проводилися вже чотири рази. Остання проходила в 2010 році. Результати перевірок завжди підтверджували відповідність діяльності ЮУАЕС світовим стандартам. Проте, як відзначив у вступному слові виконуючий обов'язки генерального директора ЮУАЕС Вячеслав Кузнецов, «досягти певних успіхів легше, ніж їх утримати, тому наше завдання - добре підготуватися до партнерської перевірки, яка пройде у квітні».

Основна мета Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції, - підвищення рівня безпеки і надійності енергоблоків АЕС шляхом обміну інформацією та взаємного порівняння результатів, прагнення до досконалості членів асоціації. Експерти визначають області для поліпшення діяльності підприємства, а також сильні сторони та позитивні практики, які згодом рекомендуються для поширення на інших АЕС.

Южно-Українська атомна електростанція входить до Московського центру ВАО АЕС. Він об'єднує 24 АЕС з 14 країн, на яких встановлено реактори російського зразка. Партнерські перевірки є дієвим методом постійного вдосконалення роботи атомних станцій.

Після аварії на АЕС «Фукусіма» у формат проведення партнерських перевірок і їх періодичність були внесені деякі зміни. Зокрема, до 2015 року має бути введене правило обов'язкових перевірок кожної атомної електростанції світу один раз у чотири роки, а не в шість, як було раніше. Також віднині кожні шість років проводитимуться так звані корпоративні перевірки, під час яких інспектуванню піддаватимуться не лише АЕС, а й експлуатуючі компанії. Зокрема, вивчатимуться пріоритети та проводитиметься аналіз надання енергокомпанією реальної підтримки атомній станції. Також під час партнерських перевірок підвищену увагу буде приділено таким питанням як аварійна готовність, управління важкими аваріями, аналіз проекту, початкові дані аналізів безпеки та зберігання відпрацьованого ядерного палива. Южно-Українська електростанція стане першою АЕС Московського центру, яка пройде перевірку за новою редакцію документу «Виробничі завдання та критерії їх виконання». Керівник майбутньої перевірки Іштван Радноті (Угорщина) виразив упевненість, що колектив підприємства пройде її успішно.

З минулого року тривалість перевірок збільшено до 17 днів, а чисельність членів команди до 25 експертів. Тепер команда, як мінімум, наполовину формуватиметься з радників Московського центру. Також до складу команди увійдуть по одному представнику Атланського, Паризького та Токійського регіональних центрів Всесвітньої асоціації. 

Упродовж двох місяців після проведення партнерської перевірки станція отримає звіт. Далі, виходячи з рекомендацій експертів, буде розроблено заходи з поліпшення роботи. Через півтора-два роки, як правило, призначається повторна місія для аналізу виконаних рекомендацій.

 

Додатково

На сьогодні усі організації, що експлуатують АЕС, є членами ВАО АЕС, яка діє незалежно від державних і регулюючих органів і працює виключно від імені та в інтересах своїх членів - атомних електростанцій. У рамках ВАО АЕС між атомними станціями різних країн здійснюються партнерські перевірки, місії технічної підтримки, обмін інформацією про події та інші спільні програми. У структуру ВАО АЕС входять чотири регіональні центри: Московський, Атланський, Паризький і Токійський. Московський центр ВАО АЕС об'єднує атомні станції Росії, Болгарії, Угорщини, Казахстану, Куби, Литви, Польщі, Словаччини, України, Фінляндії, Чехії, Китаю та Ірану. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться в Лондоні. 

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...