Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Колегія Держатомрегулювання України визнала обґрунтованою оцінку терміну безпечної експлуатації енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС до 2 грудня 2023 року
AA

Колегія Держатомрегулювання України визнала обґрунтованою оцінку терміну безпечної експлуатації енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС до 2 грудня 2023 року

 28 листопада 2013 року відбулось засідання Колегії Держатомрегулювання України, на якому прийнято рішення про можливість подальшої експлуатації енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС.

В засіданні взяли участь члени Колегії та представники Держатомрегулювання України, ДП «НАЕК «Енергоатом»», Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Миколаївської ОДА та облради, члени Громадської ради при Держатомрегулювання України, представники громадських організацій.

Роботи з підготовки енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС до експлуатації у понадпроектний термін виконувались відповідно до положень «Енергетичної стратегії України на період до 2030 року». Хід підготовки енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС до продовження експлуатації неодноразово розглядався на відкритих засіданнях Колегії. Останнє засідання Колегії Держатомрегулювання України з розгляду цього питання за результатами періодичної переоцінки безпеки відбулось 20 грудня 2012 року. За результатами розгляду Постановою Колегії Держатомрегулювання України № 18 від 20.12.2012 р. були визначені умови повторного розгляду питання щодо можливості продовження строку експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС.

Після реалізації основного обсягу організаційно-технічних заходів з підготовки до продовження експлуатації в понадпроектний термін та доопрацювання звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС експлуатуюча організація звернулася до Держатомрегулювання України  із «Заявою на переоформлення ліцензії серії ЕО №000064 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ВП Южно-Українська АЕС» з відповідним переліком документів.

Під час засідання Колегії в.о. генерального директора ЮУАЕС В.І. Кузнецов виступив з доповіддю, в якій обґрунтував наміри експлуатуючої організації продовжити термін експлуатації енергоблоку №1 на 10 років.

Результати проведення державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку № 1 ЮУАЕС та комплексного інспекційного обстеження були представлені директором ДНТЦ ЯРБ Г.В. Громовим та начальником Управління експлуатаційної безпеки та ресурсу ЯУ Держатомрегулювання України Б.В.Столярчуком.

Завідувач Сектору роботи з громадськістю – помічник Голови  Держатомрегулювання України Т.В. Козулько також представив звіт про громадське обговорення можливості продовження експлуатації ядерної установки блоку №1 ЮУАЕС, що тривало з 14 жовтня по 18 листопада 2013 року.

Ґрунтуючись на відомостях, наданих в ЗППБ щодо термінів експлуатації корпусу реактора, споруд, систем та елементів, важливих для безпеки, висновку державної експертизи, Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України визнала обґрунтованою оцінку терміну безпечної експлуатації енергоблоку № 1 Южно-Української АЕС на визначених у проекті рівнях потужності протягом наступних 10 років (до 2 грудня 2023 року).

ДІЯРУ

Читайте також

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...