Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Легалізація заробітної плати та боротьба з ухиленням від сплати податків
AA

Легалізація заробітної плати та боротьба з ухиленням від сплати податків

На сьогодні в нашій державі проблема легалізації заробітної плати, цивілізоване оформлення трудових відносин між працедавцями та найманими працівниками – це завдання загальнонаціонального масштабу. Оскільки на розв'язання соціальних проблем впливають, в першу чергу, зайнятість населення і рівень оплати праці.

     На жаль, складний шлях становлення вітчизняної економіки створив передумови для того, щоб значний сегмент економіки змістився в "тіньовий" сектор. Чимало роботодавців з особистих міркувань, через різні схеми уникають легального використання робочої сили, утримують працюючих без укладання з ними передбачених законодавством договорів, приховують від обліку та оподаткування розміри своїх реальних доходів та фактичної заробітної плати найманих працівників ("заробітна плата у конвертах"), не здійснюють оплату внесків до соціальних фондів ("подвійна бухгалтерія") тощо. Це досить негативно відбивається на наповнені державного бюджету та бюджетів соціальних фондів, зокрема і Пенсійного фонду України.

      Така "тіньова" зайнятість спрямована проти людини, оскільки позбавляє її соціального, пенсійного та медичного забезпечення. Саме цими чинниками мотивується нагальна потреба у проведенні системної та ефективної роботи міськими та районними робочими групами з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

      По всім роботодавцям, у кого під час рейдів було виявлено неоформлених найманих працівників, відпрацьовується  їх реєстрація у Центрі зайнятості для легального працевлаштування Систематично проводиться аналіз звітності щодо виявлення суб’єктів господарювання, які виплачують заробітну плату на рівні або менше мінімально встановленого розміру. Адже справедлива заробітна плата та своєчасно сплачені внески – це показники, які впливають на страховий стаж та розміри пенсій кожного працюючого.

     Результати роботи робочих груп з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення мають позитивний характер.

    Хотілося б, щоб важливість питання легалізації оплати праці знайшла розуміння як серед населення так і серед тих роботодавців, які не поспішають офіційно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками та збільшувати рівень заробітної плати своїх працівників.

 

 

Читайте також

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...