Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Боротьба з незаконним переміщенням валюти, культурних цінностей, зброї та наркоторгівля
AA

Боротьба з незаконним переміщенням валюти, культурних цінностей, зброї та наркоторгівля

 Об'єктом контрабанди визнається державний порядок здійснення зовнішньоекономічної діяльності, який включає в тому числі й загальний і спеціальний порядок переміщення товарів через митний кордон. Безпосереднім об'єктом контрабанди є встановлений порядок переміщення матеріальних цінностей і окремих предметів й речовин, що вилучені з вільного обігу через митний кордон України. Основним безпосереднім об'єктом злочину є встановлений порядок переміщення відповідних предметів через митний кордон України, який є необхідною умовою нормальної діяльності митних органів щодо стягнення передбачених законодавством платежів, здійснення митного контролю і митного оформлення предметів. 

Предметом контрабанди є товари, валюта, історичні й культурні, національні цінності зброя та інші предмети, у тому числі й ті які вилучені з вільного обігу: отруйні, сильнодіючі, радіоактивні, вибухові речовини, зброя та набої. Виняток становить мисливська гладкоствольна зброя.
      За кордоном, насамперед у Росії та Європі, помітно зріс інтерес до історичних та культурних цінностей, які знаходяться на території України. Здебільшого їх вивозять громадяни України, Росії або вихідці з країн СНД. Тому кожен, хто перетинає кордон, повинен пам’ятати: перш ніж перевозити будь-яку річ, яка налічує п’ятдесят чи більше років, її слід віддати на експертизу служби контролю за переміщенням культурних цінностей та отримати відповідний дозвіл.

   Швидко зростаючий ринок художніх виробів та археологічних предметів також привернув увагу організованих злочинних елементів.

Перша категорія - це художні вироби та цінні антикварні предмети, які знаходяться в музеях, церквах, галереях і приватних колекціях

     До другої категорії належать художні предмети, що мають культурну цінність, які знаходяться в основному в місцях проведення археологічних розкопок (гробниці, храми, останки стародавніх людських поселень), а також у музеях країн, що розвиваються в Африці, Азії та Латинській Америці.

Якщо предмети першої категорії надходять на ринок художніх виробів західних країн , де вони , іноді при співучасті безпринципних агентів з продажу художніх виробів , стають частиною приватних колекцій , то вироби другої категорії , що надходять з країн розвинені країни , купуються не тільки приватними колекціонерами , але також і деякими музеями.

    Виробництво і поширення наркотиків є сьогодні один з секторів кримінального бізнесу, що перетворився та найдинамічніше розвиваються, по суті, у високорозвинену транснаціональну індустрію.   Висока рентабельність наркобізнесу пов'язана в значній мірі з особливістю домінуючих ринкових структур. Відмітною особливістю діяльності торговців наркотиками є постійне вдосконалення системи доставки, розробка усе більш продертих і несподіваних маршрутів, пошук нових прийомів контрабандного провезення наркотичних засобів.

      Сьогодні по рівню прибутковості і динамізму розвитку незаконний зворот зброї, поступається лише індустріями наркобізнесу. Відмінність між законними і незаконними постачаннями озброєнь значною мірою визначається не характером продукту, а тим, хто є кінцевим споживачем. Операції на чорному ринку зброї є підпільною діяльністю, де значна частина витрат пов'язана з таємним характером таких операцій, а зворотний потік грошових коштів проходить процес легалізації. Різкому збільшенню попиту на нелегальному ринку зброї сприяють також політична нестабільність і пов'язані з нею озброєні конфлікти.

      Нелегальний валютний ринок - це сфера , де відбуваються незаконні угоди з купівлі- продажу валюти на основі попиту і пропозиції .
Особливостями функціонування цих ринків є обмеження їхньої сфери винятково позабіржовим сектором , порушення встановленого законодавством порядку здійснення операцій з іноземною валютою , відхиленням тіньового валютного курсу від офіційного . Відхилення від офіційного курсу , як правило , може бути обумовлено наявністю обмежень на обмін валюти , введення обов'язкового обміну за заниженим порівняно з рівноважним офіційним валютним курсом , податки на купівлю або продаж валюти. Ціна валюти на тіньовому ринку може залежати також від наявності та жорсткості санкцій за порушення валютного законодавства . У разі , якщо у фінансових операціях використовуються незаконно отримані доходи то розвитку тіньового ринку сприятиме прийняття законодавства про відмивання грошей (введення вимоги прозорості , ідентифікації учасників угод , фіксації операцій тощо ) .Тіньова банківська система впливає на зростання злочинності в країні, стабільність політичної ситуації та розвиток економіки.

Добре відомий також спосіб, пов'язаний з використання бюро з обміну валют. Гроші, отримані в результаті злочинної діяльності, можуть бути обмінені на грошові знаки інших країн або для перекладу у відповідну країну, або для зворотного обміну.

     Контрабанда карається позбавленням волі на термін від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди. Контрабанда, що вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається позбавленням волі на термін від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією предметів контрабанди та з конфіскацією майна. При тому контрабанда товарів вважається вчиненою у великих розмірах, якщо їх вартість у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
Контрабандою завдається шкода або створюється загроза для:
— економічної безпеки, особливо при незаконному вивезенні стратегічної сировини та товарів;
— суспільної безпеки при незаконному перемішені наркотиків, психотропних речовин, зброї;
— національної безпеки України чи безпеки інших країн в разі незаконного вивезення (ввезення) зброї масового ураження, а також матеріалів чи технологій, які використовуються для їх виготовлення;
— інтересів культури в разі контрабанди культурних цінностей.
   Об'єктивна сторона контрабанди полягає в незаконному переміщенні через митний кордон України (ввезення на територію України чи вивезення вказаних товарів і предметів будь-яким способом). Контрабанда вважається закінченою з того моменту, коли товари чи інші предмети були фактично переміщені через митний кордон і при наявності хоча б однієї з ознак в діях особи, яка вивозила чи ввозила ці товари й предмети контрабандним шляхом.
     Судова практика визнає контрабанду закінченою з моменту перетинання митного кордону України. В той же час для контрабанди характерна стадія підготовки до скоєння злочину. Як підготовка до контрабанди кваліфікуються дії з незаконним отриманням ліцензії на вивезення стратегічної сировини, наркотичних засобів, свідоцтва на вивезення культурних цінностей, обладнання схованок, схиляння інших осіб до спільного учинення контрабанди чи створення інших умов для скоєння контрабанди.
        З метою виявлення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до контрабандних операцій, а також з метою вилучення товарів, що незаконно переміщуються через митний кордон України, таке переміщення товарів може здійснюватись під негласним контролем митних органів, погодженим з іншими правоохоронними органами України, та за їх участю або без такої участі.
Якщо під негласним контролем переміщуються товари, вилучені із цивільного обігу, про прийняття рішення щодо проведення переміщення товарів під негласним контролем негайно сповіщається відповідний прокурор.

Читайте також

Про соціальні виплати

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує територіальну громаду...

Перелік вакантних посад, які за інформацією роботодавців, наявні в м.Южноукраїнську станом на 13.05.2024:

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

До Дня Європи

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбувся тематичний показ пізнавального мультфіль...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 13.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 13 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...