Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | День української писемності та мови в навчальних закладах міста
AA

День української писемності та мови в навчальних закладах міста

 У 1997 році був заснований День української писемності та мови. Це свято на честь літописця Нестора. Він був послідовником знаменитих Кирила та Мефодія — творців  слов'янської писемності, а сьогодні   став прабатьком української писемної мови. 

З метою реалізації завдань Президента України  щодо зміцнення міжнаціональної злагоди  та порозуміння, задоволення культурних  та освітніх потреб національних меншин у навчальних закладах  міста Южноукраїнська  було складено план заходів,  спрямованих  на  відзначення Дня української писемності та мови.

9 листопада у  місті  стартував Тиждень української писемності та мови, основною метою якого є сприяння утвердженню державного статусу української мови, піднесення її престижу серед студентської молоді, виховання шанобливого ставлення до історії, культури і традицій українського народу. Розпочався він святкуванням Дня української писемності та мови, який відзначають у нашій країні з 1997 року.

З нагоди свята в навчальних закладах  урочисто відкрито Тиждень української писемності та мови, протягом якого організовано та проведено різноманітні виховні заходи для учнів 1-11 класів: загальношкільні лінійки,  тематичні бесіди, виховні години, конкурси читців, випуск стіннівок на дану тематику, вікторини, усні журнали, мовні ігри, літературні журнали тощо.  У конкурсі на кращу стіннівку  учні   креативно підійшли до розкриття теми «Мова моя барвінкова…». Учні ЮЗШ №4 та ЮЗШ № 1 ім. Захисників Вітчизни   мали змогу взяти  участь у  літературному журналі  «О рідне слово, хто без тебе я…». На уроках мови й літератури, на класних годинах проведено бесіди про виникнення української писемності та мови, про Преподобного Нестора Літописця, про українського мецената Петра Яцика.  У бібліотеках навчальних закладів  організовано тематичну виставку книг.  А в бібліотеці ЮЗШ №1 відбулася літературно-музична година, присвячена Дню писемності та української мови.  Бібліотечні заходи такого рівня розвивають у школярів любов та повагу до рідної мови, виховують патріотичні почуття до своєї країни.

У ЮЗШ № 4 на загальношкільній лінійці  Ірина Васильченко,  керівник методичної комісії вчителів-словесників, розповіла про історію заснування свята і про роль мови в житті нації  та закликала  всіх взяти участь у акції Національної радіокомпанії України «Всеукраїнський диктант національної єдності»  11 листопада.  Найактивнішими учасниками акції виявилися  учні 11-Б класу разом зі своїм  учителем  Іриною Васильченко.            

Конкурс читців-декламаторів творів українських авторів серед учнів початкової школи засвідчив прагнення дітей глибше  пізнати красу українського поетичного слова.

З ініціативи учителя  української мови й літератури  Надії  Буц  урочисто  й святково проведено  годину  національного виховання  «Мова моя українська».  На заході,  лунали пісні про красу рідної мови,  вірші,  які виконували  учні  школи;   виступала учасниця поетичної студії «Колібрі»  Валентина Тищенко, зверталися до учнів бібліотекар школи Олена Соловей   та  учитель    історії  Анжела Кифоренко. 

Усі  заходи сприяли прищепленню учням шанобливого ставлення до рідного слова, адже воно відмикає людські серця; сприяли вихованню у молоді  прагнення передати нащадкам наш скарб — українську мову.

Читайте також

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого стрільця 1 десан...

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...