Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відшкодування з бюджету сум ПДВ шляхом видачі фінансових казначейських векселів
AA

Відшкодування з бюджету сум ПДВ шляхом видачі фінансових казначейських векселів

Южноукраїнська ОДПІ ГУ Міндоходів повідомляє, що існує така процедура, як відшкодування  з бюджету суми ПДВ шляхом видачі фінансового казначейського векселя.

Бюджетне відшкодування ПДВ можливо здійснити або шляхом перерахуванням коштів з бюджетного рахунка на поточний банківський рахунок платника податку в обслуговуючому банку, або шляхом оформлення (випуску) казначейського фінансового векселя (за заявою платника податків).

Порядок випуску, обігу, погашення та стягнення за фінансовими векселями для векселів , що  випускаються центральними органами виконавчої влади, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (казначейський фінансовий вексель) (далі Порядок), затверджено Кабінетом Міністрів України 21.08.2013 р. №683, який оприлюднений 21.09.2013 р.

Запровадження фінансового казначейського векселя для відшкодування ПДВ доцільне наступне:

1.  Отримання платниками податку бюджетного відшкодування шляхом видачі фінансових казначейських векселів базується на принципі добровільності. Тобто самі платники зможуть визначати в якій формі отримувати бюджетне відшкодування: грошима чи векселями. Адже відшкодування здійснюється за заявою платника податків.

2.   Така можливість не поширюватиметься на автоматичне бюджетне відшкодування, яке проводитиметься як і зараз грошовими коштами. Відповідно бюджетне відшкодування ПДВ шляхом оформлення фінансового казначейського векселя пропонується проводити для тих платників, які не отримали право на автоматичне бюджетне відшкодування, оскільки не відповідають встановленим Податковим кодексом критеріям. Видача фінансового казначейського векселя прирівнюється до видачі платнику суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів із бюджетного рахунку на рахунок платника податку.

3.    Відповідно до закону, платник податку має право сплачувати суми узгоджених грошових зобов’язань (податкові зобов’язання, податковий борг), що сплачуються до Держбюджету, шляхом пред’явлення для сплати фінансового казначейського векселя ( не раніше настання строку платежу, визначеного в векселі). Таке пред’явлення прирівнюється до сплати узгодженого грошового зобов’язання шляхом перерахування коштів з рахунка платника податку на бюджетний рахунок. Позитивну різницю між сумою узгодженого податкового зобов’язання, яку платник бажає погасити векселем та сумою векселя, він доплачуватиме коштами. На суму від’ємної різниці між собою узгодженого податкового зобов’язання, яку платник бажає погасити векселем та сумою векселя, він матиме право за бажанням або отримати коштами. Або отримати нові векселя, в яких дата сплати векселя може бути перенесена (відтермінована) на будь-яку іншу дату, що настає за датою сплати векселя, в межах календарного року, на який припадає дата сплати векселя.

4.   Казначейські векселі можуть використовуватися векселедержателями для погашення кредиторської заборгованості за згодою відповідних кредиторів, продажу юридичним особам або здійснення операцій урахування у банках, застави з метою забезпечення виконання зобов’язань.

Органи Казначейства видають    казначейські векселі платникам ПДВ на підставі заяв про обрання способу відшкодування ПДВ та висновків відповідного органу доходів та зборів із зазначенням сум ПДВ, що підлягають відшкодуванню з бюджету шляхом видачі казначейських векселів, за умови, що сума відшкодування становить не менш як 500 тис. грн. та стосовно платника податку не порушено    кримінальне впровадження за ухилення від сплати такого податку, а при адміністративному оскаржені -  при наявності остаточного вирішення справи  по суті.

Для визначення суми коштів, яка підлягає оформленню  казначейським векселем, сума ПДВ, що підлягає відшкодуванню з бюджету платникові поділяється на рівні частини, на  кожну з яких видається окремий казначейський вексель зі строком платежу 1,2,3,4 та 5 років з дохідністю 5% річних..

При цьому на вимогу першого векселедержателя, якщо сума векселя становить понад 1 млн. грн., допускається її оформлення векселями з  меншим номіналом без зміни строку платежу. Тобто загальна сума  ПДВ, яка підлягає відшкодуванню з бюджету шляхом казначейських векселів за цієї умови не повинна бути менше 5 млн.грн. та номінал векселя не може бути меншим 100 тис. грн.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...