Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | З роботою Южно-Українського енергокомплексу ознайомилися обласні екологи
AA

З роботою Южно-Українського енергокомплексу ознайомилися обласні екологи

              25 жовтня Южно-Український енергокомплекс відвідали представники Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (ОЕНЦУМ). У складі делегації були керівники екологічних гуртків, центрів і станцій юних натуралістів з міст Миколаїв, Нова Одеса та 8 сіл: Нечаяне, Новопетрівка, Михайлово-Ларине, Грейгове, Галицинівка, Кир’яківка, Мішково-Погорілове та Троїцьке Миколаївської області. Очолила делегацію директор Центру Таїсія Троїцька. Головна мета поїздки - знайомство з роботою одного з найбільших підприємств півдня України напередодні обласних екологічних читань.


             

              Таїсія Троїцька вже не вперше виступає організатором екскурсій на АЕС. Цього року тут побували учасники VII Всеукраїнського польового збору команд юних екологів. «У дітей після екскурсії думка про атомну станцію змінюється кардинально, - поділилася в інтерв'ю відомчим ЗМІ Таїсія Броніславівна. - На них дуже глибоке враження справляє організованість праці, чистота та серйозне ставлення фахівців до роботи. У нашому центрі близько 1000 дітей з Миколаєва і 400 - з Новоодеського району. Окрім отримання теоретичного матеріалу, наші вихованці беруть участь у дослідницьких і наукових роботах, пишуть доповіді з екології та з охорони навколишнього середовища. Тому екскурсії на діючі атомну станцію, гідро- та гідроакумулюючу електростанції стають для них дуже корисним досвідом. Вважаю, що відкриті прийоми для громадськості просто необхідні. Це привносить певну частку до інформованості населення про безпечну та надійну експлуатацію ядерного об'єкту».
            Цього разу окрім екскурсії на Олександрівську ГЕС, Ташлицьку ГАЕС і повномасштабний тренажер третього енергоблоку, де атомники ознайомили гостей з особливостями роботи цих об'єктів та їх перевагами, для них було організовано круглий стіл. У режимі діалогу керівники та провідні фахівці Южно-Української АЕС ознайомили обласних екологів з детальнішою інформацією про діяльність атомної станції. Особливу увагу було приділено першому енергоблоку в частині підвищення його безпеки та продовження терміну експлуатації ще на 10 років - до 2 грудня 2023 року. Учасники круглого столу дізналися, що впродовж 13 років, у тому числі й під час тривалого планово-попереджувального ремонту, який має завершитися в листопаді, велася активна заміна, реконструкція, модернізація та наладка обладнання, що відпрацювало ресурс. На даний момент перший енергоблок оновлено на 97%. Фахівці стверджують: не зважаючи на те, що первісток Южно-Української АЕС один з найстаріших блоків ВВЕР-1000 в Україні, він на сьогодні - один з найнадійніших. 
              Окрім обґрунтованих даних безпечної експлуатації першого енергоблоку та оцінок впливу його діяльності на навколишнє середовище, обласні екологи змогли отримати відповіді на всі запитання, що їх цікавили. Стосувалися вони викидів і скидів, які утворюються в процесі роботи АЕС, радіаційного фону 30-км зони, сейсмостійкості обладнання та зберігання радіаційних відходів. Гостей також цікавило наскільки поширена практика продовження термінів експлуатації ядерних об'єктів у світі та як довго південно-український блок зможе ще безпечно працювати. За підсумками круглого столу екологи відзначили, що, на їх думку, у громадськості немає підстав для занепокоєння.
Михайло Троїцький, керівник гуртка ОЕНЦУМ, м. Миколаїв:
             - Моє ставлення до АЕС завжди було позитивним. Певний час я працював у філії інституту біофізики Мінохоронздоров'я СРСР, який займався вивченням впливу атомних станцій, у тому числі й Южно-Української, на навколишнє середовище. Персонально досліджував питання безпеки АЕС і хочу сказати, що моя хороша думка про ядерну галузь не змінилася. Я досі за повідомленнями ЗМІ, відповідних служб та інших джерел інформації стежу за усіма процесами, які відбуваються на Южно-Українській АЕС, і впевнений, що підстав не довіряти її фахівцям немає.
            Таїсія Троїцька, директор ОЕНЦУМ, м. Миколаїв:
          - Атомна енергетика сьогодні - одне з найпрогресивніших і перспективніших джерел енергії. Так, це небезпечне виробництво, але багато інших об'єктів теж представляють не меншу небезпеку для життя людини. Усе залежить від персоналу, що експлуатує їх, та від педагогів, які готують атомників. Ми, вчителі, завжди говоримо: маємо тих фахівців, яких виростили самі. Мені подобається тут увага та повага до людей, яку висловлюють працівники АЕС. Цей об'єкт відкритий для громадськості, і ми не почуваємо себе тут зайвими. 

            Колектив Южно-Української АЕС розуміє, що в сьогоднішніх реаліях прийняти таке важливе рішення як продовження терміну експлуатації ядерного блоку неможливе без участі громадськості. Так, на 18 листопада заплановані громадські слухання за проектом рішення Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №1. Їх проведе Держатомрегулювання спільно з Громадською радою при ДІЯРУ за участі енергогенеруючої компанії. Слухання пройдуть в Южноукраїнську. На них запрошуються представники зацікавленої громадськості 30-кілометрової зони.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...