Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 66 паливних збірок фірми "Westinghouse" продовжать роботу в активній зоні реактора блоку №3 ЮУАЕС
AA

66 паливних збірок фірми "Westinghouse" продовжать роботу в активній зоні реактора блоку №3 ЮУАЕС

           Планово-попереджувальний ремонт (ППР) на третьому енергоблоці Южно-Української атомної станції вступив у завершальну стадію. 20 жовтня завершено завантаження активної зони реактора. До неї поміщено 97 паливних касет російської компанії "ТВЕЛ" і 66 тепловиділяючих збірок транснаціональної фірми "Westinghouse" (ТВЗ-W). Цього року процедуру завантаження виконано на тиждень раніше встановленого графіка. "Досягти такого результату вдалося завдяки низці робіт, проведених під час ППР минулого року, а також оптимізованій схемі завантаження, у якій було враховано усі нюанси попередньої перевантажувальної кампанії, у тому числі пов'язані з викривленням палива обох виробників" - констатує заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Соколов.
        Ухваленню позитивного рішення про завантаження ТВЗ-W передувала скрупульозна перевірка палива. Зокрема, для інспекції касет "Westinghouse" НАЕК "Енергоатом" було придбано спеціальний стенд. Це устаткування є новим елементом стосовно обладнання АЕС. У його завдання входить не лише поглиблене обстеження стану ТВЗ-W, а й їх ремонт - у разі потреби з його допомогою можна виконувати заміну негерметичних тепловиділяючих елементів (твел). "Першу частину можливостей нового стенду випробувано в повному обсязі. На ньому пройшли перевірку не лише відібрані касети "Westinghouse", які перебувають в експлуатації, а й одна з шести збірок цієї фірми, що відпрацювали в 2005-2010 рр. і сьогодні поміщені до басейну витримки, - повідомив Дмитро Соколов. - Що ж до другого призначення нового обладнання, то до нього вдатися не довелося. Усі тепловиділяючі елементи ТВЗ-W виявилися герметичними і заміни не потребували. Добрий стан ТВЗ-W підтверджено результатами контролю герметичності твел і візуального огляду, а також підсумками перевірки на стенді інспекції та ремонту".
           Таким чином, до активної зони енергоблоку №3 ЮУАЕС завантажено всі 66 паливних касет "Westinghouse", що працювали протягом попередньої паливної кампанії. Причому, 26 з них експлуатуватимуться 4-й рік, інші - третій. 

         На Южно-Українській атомній станції в рамках Програми кваліфікації ядерного палива для АЕС України тепловиділяючі збірки "Westinghouse" у режимі дослідно-промислової експлуатації працюють з 2005 року. Мета програми - диверсифікація паливних поставок для вітчизняних ядерних реакторів. Нагляд за експлуатацією ТВЗ-W у режимах роботи реактора на потужності та інспекція їх стану в процесі перевантаження штатними засобами і спеціальним інструментарієм, наданим на контрактній основі виробником палива, передбачений технічними рішеннями та програмами, узгодженими з Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ). 
Сьогодні "Westinghouse" веде активну роботу з удосконалення палива, призначеного для реакторів ВВЕР-1000. Дані останньої інспекції тепловиділяючих збірок на блоці №3 Южно-Української АЕС будуть використані під час проектування нової збірки, у якій мають бути враховані всі недоліки попередньої конструкції*.

        *У процесі перевантажувальних кампаній під час планово-попереджувальних ремонтів 2012 і 2013 років на енергоблоках №3 і №2 ЮУАЕС (відповідно) на паливних збірках "Westinghouse" було виявлено ушкодження. Порушення торкалися дистанціонуючих решіток - елементів конструкції (каркаса). При цьому проблем з розгерметизацією палива зафіксовано не було, тобто жоден тепловиділяючий елемент ТВЗ-W не був пошкоджений. Проте, вже в 2012 році НАЕК "Енергоатом" відмовилася від підживлення активних зон реакторів южно-українських енергоблоків №2 і №3 свіжими паливними збірками "Westinghouse". Припинено також програму розширення їх дослідно-промислової експлуатації на енергоблок №5 Запорізької АЕС. ДІЯРУ заборонила завантаження ТВЗ-W до активної зони реактора енергоблоку №2 ЮУАЕС під час перевантажувальної кампанії 2013-го року.
         До подальшого розширення дослідно-промислової експлуатації палива "Westinghouse" українські атомники мають намір приступити лише після доопрацювання фірмою-виробником конструкції ТВЗ-W і ліцензування вдосконалених паливних касет Держінспекцією ядерного регулювання України.

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...