Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 66 паливних збірок фірми "Westinghouse" продовжать роботу в активній зоні реактора блоку №3 ЮУАЕС
AA

66 паливних збірок фірми "Westinghouse" продовжать роботу в активній зоні реактора блоку №3 ЮУАЕС

           Планово-попереджувальний ремонт (ППР) на третьому енергоблоці Южно-Української атомної станції вступив у завершальну стадію. 20 жовтня завершено завантаження активної зони реактора. До неї поміщено 97 паливних касет російської компанії "ТВЕЛ" і 66 тепловиділяючих збірок транснаціональної фірми "Westinghouse" (ТВЗ-W). Цього року процедуру завантаження виконано на тиждень раніше встановленого графіка. "Досягти такого результату вдалося завдяки низці робіт, проведених під час ППР минулого року, а також оптимізованій схемі завантаження, у якій було враховано усі нюанси попередньої перевантажувальної кампанії, у тому числі пов'язані з викривленням палива обох виробників" - констатує заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Соколов.
        Ухваленню позитивного рішення про завантаження ТВЗ-W передувала скрупульозна перевірка палива. Зокрема, для інспекції касет "Westinghouse" НАЕК "Енергоатом" було придбано спеціальний стенд. Це устаткування є новим елементом стосовно обладнання АЕС. У його завдання входить не лише поглиблене обстеження стану ТВЗ-W, а й їх ремонт - у разі потреби з його допомогою можна виконувати заміну негерметичних тепловиділяючих елементів (твел). "Першу частину можливостей нового стенду випробувано в повному обсязі. На ньому пройшли перевірку не лише відібрані касети "Westinghouse", які перебувають в експлуатації, а й одна з шести збірок цієї фірми, що відпрацювали в 2005-2010 рр. і сьогодні поміщені до басейну витримки, - повідомив Дмитро Соколов. - Що ж до другого призначення нового обладнання, то до нього вдатися не довелося. Усі тепловиділяючі елементи ТВЗ-W виявилися герметичними і заміни не потребували. Добрий стан ТВЗ-W підтверджено результатами контролю герметичності твел і візуального огляду, а також підсумками перевірки на стенді інспекції та ремонту".
           Таким чином, до активної зони енергоблоку №3 ЮУАЕС завантажено всі 66 паливних касет "Westinghouse", що працювали протягом попередньої паливної кампанії. Причому, 26 з них експлуатуватимуться 4-й рік, інші - третій. 

         На Южно-Українській атомній станції в рамках Програми кваліфікації ядерного палива для АЕС України тепловиділяючі збірки "Westinghouse" у режимі дослідно-промислової експлуатації працюють з 2005 року. Мета програми - диверсифікація паливних поставок для вітчизняних ядерних реакторів. Нагляд за експлуатацією ТВЗ-W у режимах роботи реактора на потужності та інспекція їх стану в процесі перевантаження штатними засобами і спеціальним інструментарієм, наданим на контрактній основі виробником палива, передбачений технічними рішеннями та програмами, узгодженими з Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ). 
Сьогодні "Westinghouse" веде активну роботу з удосконалення палива, призначеного для реакторів ВВЕР-1000. Дані останньої інспекції тепловиділяючих збірок на блоці №3 Южно-Української АЕС будуть використані під час проектування нової збірки, у якій мають бути враховані всі недоліки попередньої конструкції*.

        *У процесі перевантажувальних кампаній під час планово-попереджувальних ремонтів 2012 і 2013 років на енергоблоках №3 і №2 ЮУАЕС (відповідно) на паливних збірках "Westinghouse" було виявлено ушкодження. Порушення торкалися дистанціонуючих решіток - елементів конструкції (каркаса). При цьому проблем з розгерметизацією палива зафіксовано не було, тобто жоден тепловиділяючий елемент ТВЗ-W не був пошкоджений. Проте, вже в 2012 році НАЕК "Енергоатом" відмовилася від підживлення активних зон реакторів южно-українських енергоблоків №2 і №3 свіжими паливними збірками "Westinghouse". Припинено також програму розширення їх дослідно-промислової експлуатації на енергоблок №5 Запорізької АЕС. ДІЯРУ заборонила завантаження ТВЗ-W до активної зони реактора енергоблоку №2 ЮУАЕС під час перевантажувальної кампанії 2013-го року.
         До подальшого розширення дослідно-промислової експлуатації палива "Westinghouse" українські атомники мають намір приступити лише після доопрацювання фірмою-виробником конструкції ТВЗ-W і ліцензування вдосконалених паливних касет Держінспекцією ядерного регулювання України.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...