Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Про стан дотримання трудового законодавства на підприємствах, установах та організаціях міста у І кварталі 2011 року
AA

Про стан дотримання трудового законодавства на підприємствах, установах та організаціях міста у І кварталі 2011 року

            На виконання делегованих державою повноважень, спеціалістами відділу з праці управління праці та соціального захисту населення здійснюється вивчення стану оплати та нормування праці, стану своєчасності виплати заробітної плати, трудових відносин, охорони праці, умов праці, дотримання умов колективних договорів на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності відповідно до затвердженого річного графіку перевірок та позапланових перевірок у разі надходження інформації про факти порушення законодавства з питань праці.

            Інформація про виявлені порушення законодавства з питань праці під час здійснення перевірок підприємств  надається до прокуратури міста, Територіальної державної інспекції праці та органам державного нагляду за охороною праці .

З початку 2011 року здійснено: 36 перевірок стану оплати праці, у тому числі, одна спільно з територіальною державною інспекцією праці.

            Найбільш характерні порушення в частині оплати праці:

-     розмір тарифної ставки працівника 1-го розряду невідповідає нормам Генеральної та галузевої угод;

-     не проводиться індексація заробітної плати;

-     недотримуються міжкваліфікаційні та міжпосадові співвідношення в оплаті праці;

-     не встановленні конкретні строки виплати заробітної плати;

-     недотримуються терміни встановлених строків виплати заробітної плати, відпускних;

-     несвоєчасно проводяться розрахунки зі звільненими працівниками

На підприємстві ВАТ «Донбасатоменергомонтаж» виявлено порушення встановленого розміру мінімальної заробітної плати, який нижчий  встановленого законодавством

За результатами зазначених перевірок довідки по 3-х підприємствах (ПП «НІК ОІЛ», ТОВ «Центральний міський ринок», ЮУ ВП КСП «Тепличний комбінат») з виявленими порушеннями в частині своєчасності і першочерговості виплати заробітної плати направлені до прокуратури міста.

5 підприємств перевірено з питань трудових відносин, використання трудових ресурсів та зайнятості. В ході перевірок встановлено порушення ст.26 Закону України “Про відпустки” на 3-х підприємствах міста ТОВ „Гарант”, ТОВ „Южноукраїнськжитлобуд”, ВАТ “ДАЕМ”, на яких надавались відпустки без збереження заробітної плати більше 15 календарних днів на рік.  

 Довідки перевірки вищезазначених підприємств направлені до прокуратури міста та Територіальної державної інспекції праці

Вивільнення працівників з причин скорочення штату та встановлення неповного робочого часу на перевірених підприємствах відбувалося з дотриманням вимог чинного трудового законодавства.

             На 10 підприємствах  здійснена перевірка з питань дотримання законодавства про соціальний захист працюючих у важких та шкідливих умовах праці На 5-ти з них ДНЗ №8 „Казка”, ТОВ „Гарант”, ТОВ „Південоукраїнськжитлобуд”, Южноукраїнська ЗОШ №2, Южноукраїнська ЗОШ №1 виявлено робочі місця з важкими та шкідливими умовами праці на яких не проведено атестацію за умовами праці, працівники цих підприємств позбавлені передбачених законодавством пільг та компенсацій. За результатами перевірки підприємствам надано акти з зазначенням порушень та термінів їх усунення.

10 підприємств перевірено з питань дотримання умов колективних договорів .

Найбільш характерні порушення :

-          не вносяться вчасно зміни та доповнення до діючого колективного договору

-          сторони не звітують про виконання взятих зобов’язань.

            13 підприємств обстежено з питань  дотримання вимог законодавства з охорони праці проведено .           В результаті перевірок виявлено 83 порушення вимог законодавчих актів з охорони праці. На даний час надійшли відповіді про усунення порушень від 7 підприємств: Управління житлово комунального господарства, ТОВ “ЦМР”, КП “Південсервіс”, КП “ТВКГ”, МПП “Алеан”, ТОВ “Гарант”, ТОВ “Південжитлобуд”.

Найбільш поширенні порушення :

-          відсутні або неправильно заповнені нормативні акти з охорони праці;

-          при виконанні робіт на будівельних майданчиках не застосовуються засоби індивідуального захисту;

-          не розроблені комплексні заходи щодо досягнення встановлених норм безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2011 рік.

По підприємствам порушникам, які не надають вчасно відповідь про усунення порушень матеріали направляються до управління Держгірпромнагляду у Миколаївські області .

 

З початку 2011 року робочими групами комісії з питань легалізації зайнятості населення здійснено 12 територіальних обстежень, під час яких перевірено 73 суб’єкта господарської діяльності щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками. В ході перевірок виявлено 10 осіб без оформлення трудових договорів. За результатами проведених рейдів усунено 7 порушень та інші тримаються на контролі. З початку 2010 року легалізовано 3892 грн.

У разі, якщо роботодавці не усунуть встановлені порушення та не виконають рекомендації комісії матеріали будуть надані до правоохоронних та контролюючих органів.

 

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...