Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Професійне навчання кадрів на виробництві та підвищення кваліфікації.
AA

Професійне навчання кадрів на виробництві та підвищення кваліфікації.

Професійне навчання кадрів на виробництві
та підвищення кваліфікації.


Тривалий спад виробництва в Україні призвів до занепаду системи професійного навчання на підприємствах. За нестачею коштів підготовка працівників не ведеться належним чином. Керівники підприємств самоусунулись від вирішення питань організації навчання персоналу в процесі їх трудової діяльності.
На сьогоднішній день не прийняття відповідних мір на всіх рівнях управління може призвести до різкого зниження якості робочої сили. Роботодавець повинен бути зацікавлений у висококваліфікованих працівниках, формування у них високого професіоналізму, майстерності, сучасного економічного мислення, вміння працювати в нових економічних умовах та забезпечення на цій основі високої продуктивної праці.
Багатолітній досвід різних країн показав, що на тих підприємствах де приділяється належна увага питанням навчання персоналу, відслідковується реальний зріст економічних показників, зростання випуску продукції. Професійне навчання кадрів на виробництві є необхідною умовою забезпечення підприємств кваліфікованою робочою силою.
Ефективне функціонування системи підвищення кваліфікації на виробництві забезпечує: конкурентоспроможність підприємства, поліпшення показників його виробничої діяльності; високий професійно-кваліфікаційний рівень та компетентність працівників; зниження рівня виробничого травматизму.
Для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників керівник підприємства організовує індивідуальне, бригадне, курсове або інше виробниче навчання за рахунок підприємства, установи та організації (ст. 201 КЗпП).
Для підвищення якості професійного складу працівників підприємств різної форми власності, протягом їх трудової діяльності, працівники підприємств мають проходити професійне навчання, яке здійснюється безперервно і проводиться не рідше 1 разу у 5 років з метою поступового розширення та поглиблення знань, умінь та навичок відповідно до вимог виробництва.
Наказом Міністерства праці та Міністерства освіти і науки України 26 березня 2001 року затверджено “Положення про професійне навчання кадрів на виробництві” №127/151, у якому визначені основні питання управління системою професійного навчання кадрів на виробництві, визначені основні види навчання, ким і у які строки воно повинно проводитись.
Отже, для професійного навчання кадрів на виробництві застосовуються такі його види:
1. Первинна професійна підготовка робітників.
2. Перепідготовка.
3. Підвищення кваліфікації робітників.
4. Підвищення кваліфікації керівних працівників та фахівців.
Підвищення кваліфікації керівних працівників та фахівців здійснюється з метою удосконалення знань, умінь та навичок за наявністю спеціальністю, оволодіння ними новими функціональними обов’язками і особливостями трудової діяльності в умовах ринкових відносин, освоєння основ менеджменту, маркетингу, удосконалення навичок управління сучасним виробництвом. Підвищення кваліфікації керівних працівників та фахівців здійснюється за формами:
1. Спеціалізація.
2. Довгострокове підвищення кваліфікації (від 72 до 500 годин).
3. Короткострокове ( не більше 72 годин).
4. Стажування.
Підвищення кваліфікації робітників – це професійно–технічне навчання робітників, що дає змогу розширювати і поглиблювати раніше здобуті знання, уміння і навички на рівні вимог виробництва чи сфери послуг. Здійснюється за такими формами:
1. Виробничо-технічні курси.
2. Курси цільового призначення.
3. Інші форми підвищення кваліфікації робітників, що визначаються підприємствами.
Для забезпечення ефективного проходження навчання робітників на підприємствах створюється навчально-виробнича база, як правило, за рахунок підприємства. Вона складається із навчальних майстерень, ділянок, цехів, навчальних приміщень (класів, лабораторій, кабінетів), виділених підприємством для професійного навчання і оснащені необхідними обладнанням, інвентарем, технічними засобами навчання та навчально – виробничими посібниками.
За результатами спеціалізації працівникам видається диплом про перепідготовку без присвоєння кваліфікації, зразок якого затверджено КМУ. Після довгострокового підвищення кваліфікації видається відповідне свідоцтво також встановленого зразку і затвердженого КМУ, короткострокове підвищення кваліфікації – посвідчення або довідка, стажування – довідка довільної форми, що видається за місцем його проходження .
Відповідні записи про професійне навчання робітників та підвищення кваліфікації керівних працівників та спеціалістів уносяться в трудову книжку працівника.
Одним із факторів, від якого в значній мірі залежить якість професійного навчання, є належний рівень кваліфікації працівників, які організовують і здійснюють цю роботу.
Підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до професійного навчання на виробництві, опанування ними основ педагогіки методики викладання та психології передбачено заходами щодо реалізації Концепції розвитку системи підвищення кваліфікації працівників на період до 2010 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.03.2006 року №158-р, та Рекомендації щодо стимулювання заінтересованості роботодавців у підвищенні професійного рівня працівників, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 03.12.2008 року №564.
З метою забезпечення реалізації вимог означених нормативно-правових документів та розпорядчих актів повідомляємо, що проведення курсів підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до організації та проведення професійного навчання кадрів на виробництві, зокрема з питань організації навчання працівників, проведення навчального процесу на виробництві, основ педагогіки та методики навчання, здійснює Державний заклад «Дніпропетровський інститут професійного розвитку і освіти» Міністерства праці та соціальної політики України.
Інститут може здійснювати підвищення кваліфікації як з відривом так і без відриву від виробництва в будь-якому регіоні країни.
Адреса Державного закладу «Дніпропетровський інститут професійного розвитку і освіти»: 49000, м. Дніпропетровськ, пр.К Маркса,71,
Контактні телефони: (056)745-14-61, 791-10-53,
електрона адреса:ditor@a-teleport.com

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...