Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Бюлетень НАТО №9
AA

Бюлетень НАТО №9

Глава держави затвердив Цільовий План Україна – НАТО на 2009 рік
Президент України своїм Указом від 2 березня 2009 року №116 з метою дальшої реалізації положень Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору, виконання схваленого під час засідання Комісії Україна-НАТО 22 листопада 2002 року Плану дій Україна-НАТО, а також зобов’язань України як держави-учасниці Програми "Партнерство заради миру" і пріоритетних завдань у рамках Інтенсифікованого діалогу між Україною та НАТО з питань членства та відповідних реформ, започаткованого на Вільнюському засіданні Комісії Україна-НАТО 21 квітня 2005 року, доручив Кабінету Міністрів України забезпечити виконання заходів Цільового плану Україна – НАТО на 2009 рік.
Даним актом глава держави зобов’язав центральні органи виконавчої влади, відповідальні за реалізацію цього плану, щоквартально подавати звіти про стан його виконання до Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України та Міністерства закордонних справ України, що мають узагальнюватись ними і доводитись до Кабінету Міністрів України для наступного інформування Президента України.
Крім того, така інформація повинна надаватись їм за п’ятнадцять днів до проведення засідань Політичного та Політико-військового керівних комітетів НАТО, на яких розглядатимуться питання впровадження Цільового плану.
Водночас на Державний комітет телебачення та радіомовлення України за участі Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України, Міністерства закордонних справ України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, причетних до виконання Цільового плану, покладається регулярне інформування громадськості про хід та підсумки здійснення заходів співробітництва України з НАТО.

Засідання Військового комітету Україна-НАТО на рівні військових представників
Воно відбулося 26 лютого п.р. в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі під керівництвом голови цього комітету адмірала Джампаоло Ді Паоло. В ньому взяв участь заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Артюх, який, зокрема, поінформував союзників про поточний стан та перспективи професіоналізації ЗС України, формування і розвиток професійного сержантського складу тощо. Підкреслювались важливість виконання заходів Державної програми з переходу на військову службу за контрактом, покращення її фінансового забезпечення і порядку комплектування, створення у ЗС України професійного корпусу сержантів, здійснення їх багаторівневої підготовки і таке інше. В обговоренні даного питання активну участь взяли голова Військового комітету НАТО, директор Міжнародного військового штабу, військові представники держав-членів Альянсу, а саме Польщі, Іспанії, Туреччини, Португалії, США, Канади та Данії, які висловили інтерес стосовно підходів української сторони до термінів завершення переведення військовослужбовців на контрактну основу, результатів впровадження системи кадрового менеджменту централізованого типу та навчання сержантського персоналу ЗС України, у тому числі в учбових закладах збройних сил держав-членів НАТО.
У свою чергу адмірал Джампаоло Ді Паоло наголосив на важливості підтримки Альянсом процесів реформування української армії, зокрема у сфері професіоналізації, здійснення реалістичної оцінки фінансових можливостей та необхідності визначення пріоритетів, а також готовності НАТО до надання допомоги в рамках досягнення критеріїв членства та у світлі проведення другого Стратегічного оборонного огляду України.

Національний авіаційний університет відвідали представники НАТО з питань науково-освітньої телекомунікаційної мережі УРАН
23 лютого п.р. в Національному авіаційному університеті в рамках спільного аудиту НАТО-УРАН відбулася зустріч представника Альянсу Джона Карватського, співкерівника гранту НАТО щодо підтримки мережі УРАН Тора Блоха, технічного директора Асоціації користувачів української науково-освітньої телекомунікаційної мережі УРАН Володимира Галагана з проректором університету Володимиром Харченком та директором науково-дослідного інституту телекомунікаційних технологій Михайлом Фузіком.

Значну увагу співрозмовники приділили підтримці розбудови української науково-освітньої телекомунікаційної мережі УРАН, питанням грантів НАТО на розвиток мережевої інфраструктури між навчальними закладами України. Ця інфраструктура, яка має органи управління, подібні до інших європейських науково-освітніх мереж, визнана повноправним членом пан’європейської високошвидкісної науково-освітньої мережі GEANT. Представники НАТО відвідали також мультимедійні аудиторії та ангар Національного авіаційного університету.

Літак-госпіталь Ан-26 "Віта" залучатиметься до миротворчих операцій
На аеродромі Гавришівка, поблизу Вінниці, у рамках консультативно-дорадчого візиту працювали представники Північноатлантичного альянсу на чолі із підполковником Гектором Дамілі (США). Разом з українськими фахівцями вони надавали допомогу в організації проведення сертифікації українського літака-госпіталю Ан-26 "Віта", що належить до Військово-медичного центру Центрального регіону Збройних Сил України. За словами заступника начальника авіації командування Повітряних Сил ЗС України полковника Олександра Кулібаби, оцінювались стан літального апарату, підготовка екіпажу та професійність бригади військових медиків щодо їх відповідності 1-му рівню НАТО.
Вже всередині квітня п.р., після перевірки сумісності літака, екіпажу та медичної бригади із європейськими стандартами, згаданий літаючий госпіталь буде внесено до бази НАТО як мобільний медичний підрозділ, що, за необхідності, залучатиметься до миротворчих операцій під егідою ООН чи Альянсу в складі миротворчих сил. Олександр Кулібаба нагадав, що наразі до цієї бази, що розташована поблизу Мелітополя, вже входять військово-транспортні літаки Іл-76МД. За потребою їх екіпажі у складі Сил реагування НАТО братимуть участь в миротворчій діяльності у межах, визначених угодою. Йдеться передусім про надання гуманітарної допомоги.

Україна – НАТО: громадська дипломатія
23-24 лютого п.р. штаб-квартиру НАТО (Брюссель, Бельгія) та штаб Верховного головнокомандувача Об’єднаних сил НАТО в Європі (м.Монс, Бельгія) з ознайомчим візитом відвідала група з України у складі журналістів центральних та регіональних ЗМІ (представники телерадіокомпаній та друкованих видань з Києва, Херсона, Мелітополя, Запоріжжя, Луганська, Львова). Члени української делегації прослухали брифінги та взяли участь у дебатах з таких актуальних питань як, зокрема, сучасний порядок денний Альянсу після Бухарестського саміту, погляд США на розвиток трансатлантичних відносин у світлі 60-річчя НАТО, перспективи розширення Організації Північноатлантичного договору, енергетична безпека, євроатлантичні устремління України. Пройшла також зустріч-дискусія з представниками національних делегацій в НАТО – Литви, Угорщини, США та з керівництвом Місії України при НАТО.
Під час перебування у м. Монс відвідувачі ознайомилися з діяльністю командування НАТО з операцій, побували в Координаційному центрі партнерства. Ця поїздка відбулася за сприяння Посольства США в Україні та Місії США при НАТО.

"Нова громадська дипломатія НАТО: перспективи та виклики"
"Круглий стіл" за такою тематикою відбувся 25 лютого п.р. в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Цей захід, який було організовано Центром інформації та документації НАТО в Україні, розпочався з робочої зустрічі із заступником помічника Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії доктором Стефані Бабст у форматі відео-конференції Київ-Брюссель. У своїй промові вона розповіла про трансформацію, якої зазнає громадська дипломатія НАТО, окреслила зміст її стратегії та основні принципи, виклала головні пріоритети такої суспільної діяльності на поточний рік. Відзначилось, що за останні роки відділ громадської дипломатії НАТО розробив цільові комунікаційні стратегії для країн-членів Альянсу, а також окремий їх різновид для країн-партнерів, в тому числі для України і Росії. На порядку денному - збільшення чисельності та поліпшення підготовки персоналу, який би був здатним професійно працювати зі ЗМІ, та у більш широкому комунікаційному контексті. Йдеться, зокрема, про створення Центру підготовки спеціалістів НАТО (або центру передового досвіду), де б як військові, так і цивільні працівники могли вивчати динаміку сьогоднішніх інформаційних мереж, стратегічного планування, застосування нових методів та більш широких підходів до громадської дипломатії. Серед іншого передбачається підключення до деяких нових прикладних медіазасобів соціального спрямування на кшталт Face Book чи You Tube. На завершення високопосадова чиновниця НАТО відповіла на запитання присутніх.
Після відео-конференції відбулися дебати на тему: яким чином теоретичні питання публічної дипломатії та практична громадська дипломатія, яку втілює Альянс, можуть вплинути на розробку концепції Річної національної програми Україна-НАТО. В обговоренні взяли участь співробітники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, апарату Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України, експерти вітчизняних неурядових громадських організацій, а також посадовці посольств Словаччини та Німеччини в Україні. Велась, зокрема, мова про необхідність координації діяльності у сфері інформування громадськості щодо співпраці нашої країни з НАТО в умовах обмежених фінансових ресурсів і загострення політичної боротьби з наближенням президентських виборів.

Друга академія НАТО
Вона відбулася 24-26 лютого п.р. в селищі Літки, що під Києвом, під назвою "НАТО – Альянс цінностей та солідарності". Її організаторами стали Громадська ліга Україна-НАТО, Атлантична рада України, Асоціація Атлантичного договору Данії, Центр інформації та документації НАТО в Україні. Традиційно цей захід зібрав найактивніших представників українських державних інститутів та громадських організацій євроатлантичного спрямування з різних регіонів України, які зацікавлені в подальшому поширенні інформації з питань євроатлантичної безпеки в українському суспільстві. В ньому взяли участь державні службовці, працівники облдержадміністрацій, райдержадміністрацій, безпекового сектору держави, активісти громадських організацій, студенти.
Вітаючи присутніх, голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж зауважив, що подібні акції дозволяють розширити мережу інформаційних євроатлантичних центрів по всій Україні. "Академія НАТО – найкращий шлях для залучення до інформаційної діяльності як діячів громадських організацій, так і державних службовців, військових. Завдяки даному заходу нам вдається зібрати зацікавлену аудиторію, до якої входять слухачі практично з усіх областей України", - зазначив він.
Ефективною вважає таку акцію й директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре, який заявив наступне: "Ми з радістю вже вдруге долучилися до проведення Академії НАТО і щиро сподіваємося на продовження даного проекту в Україні".
З цієї нагоди до України вкотре завітали голова Асоціації Атлантичного договору Данії Тролс Фролінг та його заступник Іван Андресен. "Ми задоволені рівнем підготовки даного заходу", - відзначив керівник згаданої датської спілки. Він був приємно вражений знаннями слухачів, які активно брали участь в обговореннях та дискусіях.
Перед присутніми також виступили політичний радник Посольства Угорщини в Україні Лайош Сабо, президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов, радник, заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Катарина Ковачева, співробітник апарату Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашев та інші.
Під час засідань учасники презентували власний досвід проведення інформаційної роботи з питань євроатлантичної безпеки в різних регіонах України, зокрема у Львівській, Донецькій, Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Миколаївській, Сумській, Харківській областях, містах Києві та Севастополі. Виступаючим вдалося відповісти на більшість запитань, які попередньо були запропоновані їм та зафіксовані організаторами. Загалом йшлося про основні проблеми та перспективи євроатлантичної інтеграції України, актуальні процеси в міжнародних відносинах та внутрішній політиці України.

Читайте також

Ти як? Інформаційна гігієна

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

27 червня фахівцем із соціальної роботи Денного центру соціально-психологічної допомоги особам,...

Оголошено відбір на посаду «Інспектора відділу/сектору «Служба освітньої безпеки»  ГУНП В Миколаївській області

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо кандидатів взяти участь у конкурсному відборі на інспекторів Служби освітньої безпеки&nbs...

Зустріч «Духмяний чай»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

  У Панкратівському бібліотечному пункті відбулася зустріч «Духмяний чай»,...