Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Є права, є і відповідальність
AA

Є права, є і відповідальність

Статтею 3 Конституції України визначено, що: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю»

З 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Даний закон дає визначення поняттям: домашнє насильство та поділяє його на: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство, що вчиняються в сім’ї.  Економічне насильство полягає у позбавленні особи їжі, житла, одягу, іншого майна, документів, залишення особи без одягу; психологічне насильство - словесні образи, погрози щодо третіх осіб, приниження та переслідування, залякування та інші діяння спрямовані на обмеження волевиявлення особи; сексуальне насильство полягає у діяннях сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру; фізичне насильство - це ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Одним з видів вчинення насильства є булінг. З січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню). Даним законом визначено, що булінг (цькування) - діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого. Особи, які визнані винними у булінгу підлягають притягненню до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.). В разі, якщо булінг вчинено групою осіб, то дані особи підлягають притягненню до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн.).

Шановні южноукраїнці! Давайте будемо мати повагу до себе та до людей, які нас оточують і не вчиняти діянь за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Пам’ятаймо: Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Читайте також

Головна цінність

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

16 квітня фахівець із соціальної роботи Южноукраїнського міського центру соціальних служб Ольга ...

Відповідальне батьківство

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

11 квітня 2024 року було проведено 4 заняття «Як стабілізувати себе?», під час яког...

Здоровий спосіб життя

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Южноукраїнський міський центр соціальних служб протягом року проводить  інформаційно-просвітниц...

Виїзд мобільної бригади

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

10 квітня в реагування на повідомлення відділення поліції №3 Вознесенського РУП ГУ НП в Миколаївські...

Шановні мешканці громади!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Упродовж 2024 року Миколаївським обласним центром соціальних служб заплановане проведення навчання з...

Упродовж І кварталу 2024 року здійснено 56 відвідувань сімей, в яких зафіксовано випадки домашнього насильства

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

В реагування на повідомлення мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги особам, які постраж...