AA

Про хід виконання міської соціальної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей, яка долучається до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Южноукраїнська на 2016-2020 роки «МАЙБУТНЄ МІСТА БУДУЄМО РАЗОМ», затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 31.05.2016 № 196  за 2018 рік

ПРОЕКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ

від  «___» ________ 2019 №  ______

 

Про хід виконання міської соціальної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей, яка долучається до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Южноукраїнська на 2016-2020 роки «МАЙБУТНЄ МІСТА БУДУЄМО РАЗОМ», затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 31.05.2016 № 196  за 2018 рік

Керуючись  пп.1 п. «а» ст. 27, п.1 ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши та обговоривши інформацію директора департаменту соціальних питань та охорони здоров`я Южноукраїнської міської ради про хід виконання міської соціальної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей, яка долучається до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Южноукраїнська на 2016-2020 роки «МАЙБУТНЄ МІСТА БУДУЄМО РАЗОМ», затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 31.05.2016 № 196  за 2018 рік, виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію директора департаменту соціальних питань та  охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради Гехад Е.Е., про хід виконання міської соціальної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей, яка долучається до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Южноукраїнська на 2016-2020 роки «МАЙБУТНЄ МІСТА БУДУЄМО РАЗОМ»,затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 31.05.2016 № 196 за 2018 рік  взяти до відома (додається).

2. Контроль за  виконанням цього рішення  покласти  на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Мустяцу Г.Ф.

 

       

Секретар міської ради                                                      Л.П.Дзюбенко

 

Гехад Е.Е. 5-50-56


Додаток

 до рішення виконавчого комітету

Южноукраїнської міської ради

від «___»______2019 №_____

Інформація

про хід виконання міської соціальної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей, яка долучається до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Южноукраїнська на 2016-2020 роки «МАЙБУТНЄ МІСТА БУДУЄМО РАЗОМ»,затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 31.05.2016 № 196

за 2018 рік

№з/п

Зміст заходу

Інформація про виконання

Розділ 1. Професійна адаптація учасників АТО

1.1.

Сприяння в організації професійної адаптації (навчання) демобілізованих учасників АТО. Співпраця з навчальними закладами в частині укладення договорів на організацію та проходження професійного навчання учасниками бойових дій АТО

Станом на 01.01.2019  одна особа пройшла навчання за професією «Водій автотранспортних засобів категорій А,В,С, С1».

 

1.2.

Посилення контролю за дотриманням роботодавцями соціальних гарантій військовослужбовців, які мобілізовані на військову службу в особливий період

З початку 2018 року  департаментом соціальних питань та охорони здоров’я   Южноукраїнської міської ради проводилися заходи, спрямовані на недопущення порушень соціальних гарантій військовослужбовцям, які мобілізовані на військову службу в особливий період.

Так, протягом 2018 року проведено 3 семінари з роботодавцями, надано 13 методичних допомог з виходом на підприємства міста, розміщено 21 статтю на офіційному веб-сайті міста Южноукраїнська та розповсюджено1070 буклетів з питань, зазначених вище.

1.3.

Забезпечення безперешкодного доступу демобілізованих учасників АТО до соціальних послуг та матеріального забезпечення

 

З метою забезпечення соціального захисту учасників антитерористичної операції (далі – учасник АТО) в т.ч. осіб з інвалідністю, в щотижневому режимі (щовівторка) в центрі зайнятості запроваджено «День учасника АТО». В цей день проводиться ряд заходів, а саме: організовуються проведення міні – ярмарок вакансій, презентацій роботодавців, семінарів з орієнтації на службу в Збройних Силах України, здійснюються телефонні дзвінки безробітним даної категорії з метою з’ясування актуальних питань та надання адресних послуг, проводиться анкетування (опитування) та інші заходи за потребою.

В приміщенні комісаріату розміщено інформаційний куточок служби зайнятості, а в приміщенні центру зайнятості – куточок про службу за контрактом, який постійно поповнюється рекламно - агітаційною продукцією що надається військовим комісаріатом.

 За період з 01.01.2018 по 29.12.2018 року отримували соціальні послуги 31 учасник АТО, які мали статус безробітного. Особам з числа демобілізованих, в тому числі учасникам антитерористичної операції, надається комплекс адресних соціальних послуг. Це, насамперед, підбір підходящої роботи; професійна орієнтація; організація професійного навчання та перенавчання для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці; сприяння у започаткуванні власного бізнесу; залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру, а також інформаційні та консультаційні послуги тощо.

Організована співпраця з роботодавцями щодо отримання вакансій для учасників антитерористичної операції, формується банк даних таких вакансій. Ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями. Для пошуку вільних робочих місць проводяться  особисті зустрічі з роботодавцями з питань  працевлаштування, здійснюється їх інформування у відповідності з профілем підприємства про професійно – кваліфікаційний склад учасників антитерористичної операції, зареєстрованих в центрі зайнятості.

1.4.

Сприяння у підборі підходящої роботи демобілізованим учасникам АТО, в т.ч. з виплатою компенсації ЄСВ роботодавцям, в організації громадських робіт тимчасового характеру

 Організована співпраця з роботодавцями щодо отримання вакансій для учасників антитерористичної операції, формується банк даних таких вакансій. Ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями. Для пошуку вільних робочих місць проводяться особисті зустрічі з роботодавцями з питань працевлаштування, здійснюється їх інформування у відповідності з профілем підприємства про професійно – кваліфікаційний склад учасників антитерористичної операції, зареєстрованих в центрі зайнятості.

    Результатом цієї співпраці стало: 

- на обліку в службі зайнятості перебуває 10 демобілізованих осіб;

- 21 учасника АТО було знято з обліку (4 – у зв’язку з працевлаштуванням, 7 – за особистою заявою, 6 – контрактна служба, 4 - невідвідування);

- один учасник АТО прийняв участь у громадських оплачуваних роботах.

 

1.5.

Залучення демобілізованих учасників АТО до професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації

Перспективним на сьогодні є професійне навчання безробітних учасників АТО для провадження підприємницької діяльності.

1.6.

Забезпечення проведення безкоштовних семінарів, тренінгів, профорієнтаційних заходів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації демобілізованих учасників АТО

З метою забезпечення соціального захисту учасників антитерористичної операції (далі – учасник АТО), розробки та започаткування нових механізмів швидкого реагування на вирішення їх зайнятості при Державній службі зайнятості (Центральному апараті) створена Консультативна група з питань адаптації на ринку праці учасників АТО. Результатом роботи вищезазначеної групи, стало запровадження в центрі зайнятості в щотижневому режимі (щовівторка) «Дня учасника АТО». В цей день проводиться ряд заходів, а саме: організовуються проведення міні – ярмарок вакансій, семінарів, презентацій роботодавців, здійснюються телефонні дзвінки безробітним даної категорії з метою з’ясування актуальних питань та надання адресних послуг, проводиться анкетування (опитування) та інші заходи за потребою.

В 2018 році було проведено безпосередньо для учасників АТО 43 заходи в яких взяло участь 32 особи. Це інформаційні семінари для військовослужбовців та учасників АТО, семінари з орієнтації на службу в ЗСУ, семінари з основ комп’ютерної грамотності (цикл навчальних семінарів).

Під час прийомів у особистих консультантів учасники АТО, які відповідають визначеним критеріям, ознайомлюються з роботою громадського проекту масових відкритих онлайн – курсів «Prometheus».

1.7.

Запровадження роботи «гарячих ліній» для надання консультативної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей. Розміщення актуальних тематичних матеріалів та роз’яснень нормативно-правових актів

З метою соціальної підтримки військовослужбовців – учасників антитерористичної операції (демобілізованих) спеціалісти ЮМЦСССДМ надають  роз’яснення щодо пільг, на які мають право особи/сім’ї вищезазначеної категорії.

Серед осіб зазначеної категорії  розповсюджується «Дорожня карта учасника АТО» та буклети «Соціальна підтримка військовослужбовців – учасників антитерористичної операції», «Оздоровлення та психологічна реабілітація учасників АТО».       

З метою загальної обізнаності  військовослужбовців учасників АТО та членів їх сімей в інформаційному куточку Центру розміщено інформаційно–просвітницькі матеріали  з питань надання різних видів допомог та послуг зазначеній категорії клієнтів.

Розділ 2. Соціальна підтримка учасників АТО

2.1.

Проведення планомірного обстеження матеріально-побутових умов проживання учасників АТО та їх сімей з метою визначення осіб, які гостро потребують соціальної допомоги та визначення шляхів її надання

З метою соціальної підтримки військовослужбовців - учасників антитерористичної операції, демобілізованих, у т.ч. сімей загиблих, спеціалісти ЮМЦСССДМ під час відвідування надають роз’яснення щодо пільг та послуг, на які мають право зазначені категорії.

Упродовж 2018 року фахівцями із соціальної роботи ЮМЦСССДМ   здійснено оцінку потреб  в 47 сім’ях, з числа військовослужбовців – учасників АТО.де виховується 45 дітей.

2.2.

Забезпечити відшкодування  витрат учасникам антитерористичної операції на період їх безпосередньої участі у антитерористичній операції  та їх родинам на послуги з утримання житлових будинків, споруд та прибудинкових територій (квартирної плати) в межах загальної площі, централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води, централізованого водовідведення .                  

У 2018 році  відшкодовано витрати за  житлово-комунальні послуги 32 сім’ям   учасників антитерористичної операції на суму 38543,0грн.

2.3.

Надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям учасників АТО, які загинули (померли) під час участі в антитерористичній операції

У 2018 році заяви на матеріальну  допомогу сім’ям учасників АТО, які загинули (померли) під час участі в антитерористичній операції не надходили, виплата не проводилась.

2.4.

Надання одноразової матеріальної допомоги дітям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при виконанні службових обов’язків під час участі в АТО

У 2018 році  заяви на отримання одноразової матеріальної допомоги дітям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при виконанні службових обов’язків під час участі в АТО не надходили, виплата не проводилась.

2.5.

Відшкодування коштів учасникам АТО, яким не встановлено статус учасника бойових дій, за проїзд до санаторію, госпіталю, закладу для отримання соціальної, професійної, психологічної реабілітації та у зворотному напрямку в межах області на лікування

У 2018 році заяви на  відшкодування коштів учасникам АТО, яким не встановлено статус учасника бойових дій, за проїзд до санаторію, госпіталю, закладу для отримання соціальної, професійної, психологічної реабілітації та у зворотному напрямку в межах області на лікування не надходили,  виплата не проводилась

 

2.6.

Надання одноразової матеріальної допомоги  учасникам АТО, які отримали поранення під час участі в антитерористичній операції та знаходяться на стаціонарному лікуванні

У 2018 році заяви на отримання  одноразової матеріальної допомоги  учасникам АТО, які отримали поранення під час участі в антитерористичній операції та знаходяться на стаціонарному лікуванні не надходили, виплата не проводилась.

2.7.

Надання одноразової матеріальної допомоги  демобілізованим учасникам АТО

У 2018 році  надано одноразову матеріальну допомогу 11  демобілізованим учасникам АТО по 1 тис.грн. кожній особі, на загальну суму 11,0 тис.грн.

2.8.

 

2.8.1.

 

 

 

 

 

 

 

2.8.2.

 Виплата компенсації та придбання житла.

 

Виплата компенсації для  придбання (будівництва) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов.

 

Придбання житла для сімей учасників бойових дій, які приймали безпосередню участь  в антитерористичній операції, перебувають на квартирному обліку та потребують поліпшення житлових умов.

 Виплата компенсації не проводилась

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Придбано 2 квартири  сім’ям учасників бойових дій, які приймали безпосередню участь  в антитерористичній операції, перебувають на квартирному обліку та потребують поліпшення житлових умов.

2.9.

Вирішення питання поліпшення житлових умов військовослужбовців, які брали участь в АТО, демобілізованим учасникам АТО

    Покращено житлові умови проживання 7 учасникам бойових дій, шляхом надання   кімнат у гуртожитках.

2.10.

Сприяння у реалізації прав на земельні ділянки учасникам АТО із земель запасу державної (комунальної) власності для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, ведення садівництва, особистого селянського господарства та індивідуального дачного будівництва

     Станом на 01.01.2019 до виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради надійшло 254 заяви від учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих щодо виділення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд, 117 особам Южноукраїнською міською радою надана згода на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд на безоплатній основі із земель комунальної власності територіальної громади міста Южноукраїнська, із них - відносно 82 осіб прийняті рішення про затвердження проектів землеустрою та надані земельні ділянки у власність.

На черговій сесії Южноукраїнської міської ради будуть розглядатися проекти рішень про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд відносно учасників АТО, які брали участь у жеребкуванні з визначення номерів земельних ділянок серед учасників антитерористичної операції для передачі земельних ділянок безоплатно у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд на території міста Южноукраїнська відповідно до Порядку, затвердженого рішенням Южноукраїнської міської ради від 31.05.2016 №208.

2.11.

Проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир інвалідів війни та членів сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 №565 « Про затвердження Порядку проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир осіб, що мають право на таку пільгу, а також першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир осіб, які мають на це право»

У 2018 році заяви на проведення безоплатного  капітального  ремонту власних житлових будинків і квартир інвалідів війни та членів сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО не надходили.

2.12.

Забезпечення фінансової  підтримки для здійснення статутної діяльності міської громадської організації учасників АТО

За кошти міського бюджету здійснювалась фінансова  підтримки для здійснення статутної діяльності громадською організацією «Южноукраїнська  міська організація ветеранів та учасників антитерористичної   операції»

2.13.

Створення груп взаємопідтримки сімей, члени яких перебувають або повернулись із зони проведення антитерористичної операції

Соціальні послуги надаються в індивідуальному порядку, відповідно до звернення клієнта.

 

2.14.

Визначення потреби та надання комплексу соціальних послуг учасникам АТО та членам їх сімей. У разі необхідності, забезпечення їх соціальним супроводом

Протягом року під соціальним супроводженням перебувала 1 сім’я учасника АТО.

Питання членів сімей учасників АТО, у разі потреби, розглядається на засіданнях координаційної ради з питань з питань сім’ї, жінок, дітей та молоді. За необхідності, приймається рішення про взяття їх під соціальний супровід.

На виконання міської комплексної програми «Молоде покоління Южноукраїнська на 2016-2020 роки» дітям учасників бойових дій до 14 років виділено 126 новорічних подарунка з нагоди новорічних та різдвяних свят.   До новорічних та різдвяних свят у ПК «Енергетик» організовується розважальний захід для дітей пільгових категорій, особливу увагу приділено дітям, учасників бойових дій АТО). Під час проведення заходу усі діти будуть отримувати солодощі та  призи.

2.15.

Удосконалення механізму взаємодії зацікавлених органів та служб з питань здійснення контролю за умовами утримання та виховання дітей в сім’ях осіб, які повернулися із зони проведення АТО

     Центр тісно співпрацює з Южноукраїнською громадською організацією «Воїни та ветерани АТО» та  суб’єктами соціальної роботи з питань здійснення контролю за умовами утримання та виховання дітей в сім’ях осіб, які повернулися із зони проведення АТО.

2.16.

Надання юридичної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей

Протягом року в ЮМЦСССДМ  юрисконсульт надав 9 первинних юридичних  консультацій учасникам АТО.

Розділ 3. Медичне забезпечення учасників АТО

3.1.

Запровадження обов’язкового медичного обстеження стану здоров’я демобілізованих учасників АТО

Всього на диспансерному обліку в КЗ «ЮМЛ» - 211, в тому числі:

у терапевта -211,у невропатолога – 12, у хірурга -5, у ортопеда-1, у психіатра – 1, у уролога-2, у офтальмолога–12, інші-5..Оздоровлено санаторно-курортним лікуванням-1 учасник АТО . Протягом 2018 року оздоровлено в госпіталі-1 чоловік, проліковано в стаціонарі-4

3.2.

Забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників бойових дій, інвалідів та поранених, які брали участь в АТО

5 демобілізованих учасників бойових дій АТО  були забезпечені санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів державного бюджету.

3.3.

Забезпечення проведення медичної реабілітації після поранень та надання психолого-психіатричної допомоги учасникам АТО на базі обласної лікарні відновного лікування, Миколаївського обласного госпіталю ветеранів війни та обласної психіатричної лікарні №1

Проведена медична реабілітація 181 особі. Фізична реабілітація проведена 5 особам. 4 особи пройшли психологічну реабілітацію. .

3.4.

Забезпечення  учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації

До департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради з приводу забезпечення  технічними та іншими засобами реабілітації учасники АТО не зверталися.

Розділ 4. Психологічна реабілітація учасників АТО

4.1.

Проведення первинної психологічної роботи з учасниками АТО, спрямованої на стабілізацію їх психоемоційного стану

     У місті Южноукраїнську працюють 3 кризових психолога, які надають первину психологічну допомогу учасникам АТО.

 

4.2.

Надання психологічного консультування членів сімей учасників АТО з метою гармонізації сімейних стосунків, сприяння психологічній підтримці учасників АТО з боку родичів

З метою гармонізації сімейних стосунків, сприяння психологічній підтримці учасників АТО з боку родичів консультування надано 12 членам/особам сімей учасників АТО.

4.3.

Сприяння роботі Миколаївської кризової служби для учасників АТО та членів їх сімей щодо надання комплексної морально-психологічної підтримки на території міста

Практичний психологи центру  входить до складу волонтерської організації Миколаївської кризової служби для учасників АТО.

4.4.

Забезпечення створення та функціонування «телефону довіри» щодо надання психологічної допомоги демобілізованим учасникам АТО

Визначено номер телефону за яким безпосередньо мають можливість телефонувати отримувачі послуг центру, в тому числі й демобілізовані учасники АТО.

 

4.5.

Забезпечення видачі направлень для проходження психологічної реабілітації

У 2018 році учасники бойових дій АТО  не проходили психологічну реабілітацію у санаторіях за направленням департаменту соціальних питань та охорони здоров’я   Южноукраїнської міської ради.

4.6.

Здійснення психолого – педагогічного супроводу дітей шкільного віку із сімей учасників АТО

Психолого-педагогічний супровід дітей шкільного віку здійснюється   психолого - педагогічною службою навчальних закладів.

Забезпечено психолого-педагогічний супровід дітей шкільного віку із сімей учасників АТО. Протягом звітного періоду  продовжується  спостереження за дітьми учасників АТО  щодо їх емоційного стану, налагодження стосунків в учнівському колективі. Протягом звітного періоду проведено 11  зустрічей-консультацій  з членами родин щодо надання психологічної допомоги.

Надано 54 консультації дітям учасників АТО   

Проведено спостереження та діагностику першокласників та п’ятикласників з метою адаптації (15 осіб.), корекційно - відновлювальну роботу  ( 13 осіб) – ЮЗШ

4.7.

Сприяння організації безкоштовного літнього відпочинку для дітей учасників АТО

 

Фахівцями із соціальної роботи проводиться інформування сімей учасників АТО щодо безкоштовного оздоровлення та відпочинку дітей в таборах. Протягом 2018 року 17 сімей, перенаправлено для оформлення заяв на оздоровлення дітей  у літніх таборах до управління молоді спорту і культури та 7 сімей в  управління освіти для оформлення   у табір «Калинонька».

Проведено відповідну роботу щодо безкоштовного літнього відпочинку для дітей учасників АТО в   таборі з денним перебуванням «Калинонька.

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради сприяє безкоштовному літньому відпочинку дітей пільгової категорії.   

За кошти обласного бюджету у ДОТ «Маяк» с. Рибаківка оздоровлено 2 дітей  учасників АТО, у ДОТ «Динамо» с. Очаків  оздоровлено 3 дітей. Також оздоровлено 1 дитину загиблого учасника АТО у ДОТ "Молода гвардія" м. Одеса.  Всього: 6 дітей.       

Періодично, до державних та міських свят організовуються спортивні змагання на пляжі, на території  дворових майданчиків, розважальні заходи на Музейні площі, у палаці культури "Енергетик". На базі комунального закладу «Южноукраїнська дитяча юнацька спортивна школа» діяв прогулянковий майданчик, в якому  мали змогу оздоровитись діти.

4.8.

Забезпечення першочергового охоплення дітей учасників АТО позакласною та позашкільною роботою

Охоплено позакласною та позашкільною роботою  47  учнів із сімей учасників АТО.

4.9.

Забезпечення навчанням дітей учасників бойових дій АТО в комунальному закладі «Дитяча школа мистецтв» на безкоштовній основі

Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 04.07.2018 № 182 "Про погодження розміру плати, встановлення пільг щодо плати за навчання в комунальному закладі „Дитяча школа мистецтв” на 2018 – 2019 навчальний рік" встановлено додаткові пільги щодо плати за навчання у комунальному закладі «Дитяча школа мистецтв» на 2018-2019 навчальний рік: звільнено на 100% від плати за навчання дітей, батьки яких мають статус учасників бойових дій.

Розділ 5. Вшанування пам’яті учасників АТО та патріотичне виховання молоді

5.1.

Встановлення на території міста пам’ятних знаків, меморіальних дощок загиблим учасникам АТО

Встановлено пам’ятний знак учасникам АТО на музейній площі. У 2018 році меморіальні дошки загиблим учасникам  АТО не встановлювались.

5.2.

Створення у музейних, бібліотечних закладах тематичних виставок, експозицій, у тому числі фотовиставок, присвячених героїзму учасників АТО

У Южноукраїнському міському історичному музеї та бібліотеках діють експозиції. В експозиції музею  представлені фотографії воїнів АТО та військове спорядження.  У виставковій залі Южноукраїнського міського історичного музею  організовуються виствки, експозиції ( з офіційним відкриттям) до Дня захисників України, Дня Збройних Сил України та Міжнародного дня волонтерів. 

5.3.

Організація зустрічей учнів, студентів з учасниками АТО та волонтерами, які надають їм допомогу. Проведення лінійок та уроків пам'яті, круглих столів, бесід, лекцій, виставок малюнків та інших тематичних заходів, присвячених вшануванню пам'яті захисників, які віддали життя за незалежність та територіальну цілісність України

Учасники АТО є постійними учасниками заходів у Южноукраїнському міському історичному музеї, які проводяться для дітей міста (шкіл, дошкільних навчальних закладів, ліцею).

6 грудня у дитячій школі мистецтв відбувся урочистий захід до Дня Збройних Сил України, за участю вихованців школи. 

У гімназії з нагоди  Дня Захисника  України  проведено благодійну акцію, в рамках якої  відбувся  благодійний  ярмарок  ( зібрано 11867 грн і передано  воїнам  АТО), виховний  захід для  учнів  2(6)-А  класу із  запрошенням  воїнів  АТО  «Сини  -  герої,  борці  за  вільну  Україну», єдині   години  спілкування  «Герої-земляки  антитерористичної операції на Сході України. Учні  6(10)-А  класу  зібрали їжу, одяг, засоби гігієни та листи з побажаннями і  привітання  з  Новорічними  та  Різдвяними  святами  та  відправили  посилку  воїнам  до  Одеського  госпіталю. Учні  закладу  взяли  активну  участь  у  акції  «Від  щирого  серця» ( привітання  з  Новорічними  та  Різдвяними  святами  солдатів  АТО).  Всі  речі  та  продукти  передано  волонтерам Благодійного Фонду «Мирне Небо», які доправили  солдатам на передову. Члени  учнівського  самоврядування  провели  зустріч  з  волонтерами Левицькою  Ольгою  Володимирівною  та  Пелюхом  Сергієм  Васильовичем.

ЮЗШ №1 -  Проведено відкриті виховні заходи по 1-4 класах на тему: «Ми діти твої, Україно»,   урочисту зустріч для учнів 7-8 класів з воїнами АТО, фестиваль патріотичної пісні за участю ветеранів війни,  організовано випуск стіннівок до Дня Захисника України та Дня українського козацтва. Проведено уроки мужності «Небесна сотня. Герої, які змінили хід історії України», урочисту тематичну лінійку із вшанування героїв Небесної сотні для учнів 5-11 класів, виставку дитячих малюнків «Я славлю свою рідну Україну» для учнів 7 класів. Організовано зустріч військових військової частини 3044, воїнів АТО з учнями 9-11 класів.

ЮЗШ №2 – відбулися уроки мужності, відео перегляди, виховний захід «Козацькі розваги», випуск стіннівки «Від козаків до кіборгів», тематичні виховні заходи: «Хто такі козаки», «Ми роду козацького діти», «Вклонімося героям до землі», виставку   малюнків «На сторожі миру в Україні» до Дня Захисника України, до Дня збройних Сил України, до Дня  українського козацтва.  У шкільному етнографічному музеї «Берегиня» представлено тематичну презентацію «військове мистецтво українського народу», «Ми гідні свободи і незалежності», «Наші земляки, що загинули в АТО».

ЮЗШ №3 Взяли участь у  благодійній акції «Від щирого серця», привітання  захисників-солдат 92-ї ОГ бригади з Днем Захисника Вітчизни, у турнірі з військово-прикладних видів спорту на Кубок пам’яті воїнів АТО імені Сергія Горобця, уроці пам’яті С.Горобця,  класній годині «День  Гідності  та Свободи», уроці мужності в класних колективах «Героїзм українських волонтерів».

ЮЗШ №4 – проведено  квест до Дня українського козацтва «Козацькому роду нема переводу» (10-11кл.), вікторину «Державні та народні символи України» (5 класи), урочисте зібрання до  «Дня гідності і свободи» (1-11класи), захід «Життя найвища цінність» (8класи),  захід до Всеукраїнського  тижня права (1-11класи).  Взяли участь у акції:  «Від щирого серця»,    урочистому зібранні до «Дня гідності і свободи».

 

 

Директор департаменту соціальних питань та охорони здоров’я                         Е.Е.Гехад       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також