Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Щодо профілактики високопатогенного грипу птиці
AA

Щодо профілактики високопатогенного грипу птиці

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

Пташиний грип — масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині. Хвороба має серйозні наслідки для суспільства в усьому світі.

Вірус пташиного грипу належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів (індиків, курей, качок) і тварин (свиней, коней, тхорів, тюленів і китів).

Якщо пташиний вірус та  вірус звичайного людського грипу одночасно попадає в організм людини, то з’являється новий штам, який набуває властивостей викликати важкий перебіг захворювання та легко передаватися від людини до людини, що може викликати пандемію грипу.

Оскільки основним резервуаром для високопатогенних вірусів грипу служать перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:

Високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) — інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним зі штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;

Низькопатогенний грип птиці (НПГП).

Високопатогенний грип птиці (ВПГП):

- може викликати в птахів 100% смертність;

- викликається підтипами Н5 і Н7;

- відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.

Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу.

Грип птиці може тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4°С кілька тижнів, а при -60°С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, у якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56°С за 1–3 год, при 60°С за 10–30 хв, при 70°С за 2–5 хв. На інфікованому пір’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18–20 діб. У ліофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2–3 років.

Вірус надійно знешкоджує 2 % їдкий натр, 3 % розчин хлорного вапна, 5 % креолін, 5 % фенол, 2 % формальдегід, 2 % азотна кислота, 2 % ефір, 2 % хлороформ протягом 10–30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50–55 год, температура 55–60°С — 30–50 хв, а 65–70°С — за 5–2 хв.

Резервуар інфекції — дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція в них протікає безсимптомно.

Джерело ВПГП — хвора та перехворіла птиця.

Інкубаційний період — у середньому 2-4 дні.

Зараження — повітряно-крапельно, аліментарно, контактно.

Фактори передачі — тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, обслуговуючий персонал, дикі птахи.

Задля охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 року № 547. 

Нагадуємо, у випадку виявлення загибелі тварин та птиці або виявлення у них ознак інфекційних захворювань, необхідно звертатися до  Южноукраїнської міської державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Молодіжна 11, м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл., 55001, т/факс (05136) 5-45-44 та e–mail: ugukr_dpss@dpssmk.gov.ua.

 

 

Читайте також

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умова...

Моніторинг водопостачання у Вознесенському районі: заходи для покращення якості

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Контроль за питним водопостачанням є пріоритетним питанням на території Вознесенського району. З 26...

Щодо здійснених заходів державного контролю, пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення

Вознесенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській обл...

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...