Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Щодо посилення заходів профілактики з недопущення виникнення африканської чуми свиней
AA

Щодо посилення заходів профілактики з недопущення виникнення африканської чуми свиней

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Миколаївській області та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Вознесенського району, до господарств будь якої форми власності, Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє власникам, які утримують поголів’я свиней, про необхідність посилення заходів профілактики недопущення АЧС.

Африканська чума свиней (АЧС, або хвороба Монтгомері) - це контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно та характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що в кінцевому результаті призводить до значних економічних збитків.

Варто зазначити, що на АЧС хворіють тільки домашні і дикі свині. Люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником збудника, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
  • зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

    Як відбувається зараження свиней АЧС:

  • шляхом безпосереднього контакту;
  • через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
  • при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

    Для захисту поголів’я від АЧС необхідно:

  • забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
  • дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
  • не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
  • забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
  • повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней;
  • не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужба в Миколаївській області наголошує, що будь-які ознаки захворювання чи загибель свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомляти про це державні установи ветеринарної медицини за місцем проживання.

Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного/паталогічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.

 

 

Читайте також

Державна реєстрація потужностей операторів ринку або отримання експлуатаційного дозволу операторами ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або обігом кормів!

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області з...

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївс...

Значення хімічних речовин, що входять до складу питної води, та їх вплив на стан здоров’я населення

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Питна вода — основа життя, і її якість безпосередньо впливає на здоров’я людей. Вода кла...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умова...

Моніторинг водопостачання у Вознесенському районі: заходи для покращення якості

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Контроль за питним водопостачанням є пріоритетним питанням на території Вознесенського району. З 26...

Щодо здійснених заходів державного контролю, пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення

Вознесенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській обл...