Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Щодо недопущення інфекції SARS-CoV-2 у хутрових звірів
AA

Щодо недопущення інфекції SARS-CoV-2 у хутрових звірів

Відповідно до інформації Посольства Королівства Данія в Україні, у зв’язку із виявленням інфекції SARS-CoV-2 на норкових фермах, Уряд Данії прийняв рішення про забиття норок на всіх норкових фермах по всій території Данії. При цьому розведення норок буде заборонено і в 2021 році. При проведенні вказаних заходів буде знищено близько 17 млн норок.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (ОІЕ), враховуючи значне поширення інфекції SARS-CoV-2 серед людей, існує можливість зараження деяких тварин при тісному контакті з інфікованими людьми.

У собак, котячих (домашні коти, тигр), норок та тхорів після тісного контакту з інфікованими людьми (або людьми, які підозрюються на зараження SARS-CoV-2), було лабораторно підтверджено наявність SARS-CoV-2.

Природна інфекція SARS-CoV-2 серед сільськогосподарської норки, крім Данії, на сьогодні зареєстрована в Нідерландах, Італії, Іспанії, Швеції та Сполучених Штатах Америки (США).

Інфекція може супроводжуватися симптомами (клінічні ознаки та підвищена смертність) або протікати безсимптомно. Передача збудника SARS-CoV-2 тваринам від людей вважається основним джерелом інфекції.

При цьому доведено можливість передачі збудника SARS-CoV-2 від норок до людини. Результати епідеміологічних досліджень підтвердили випадки передачі інфекції від норки до людини в Нідерландах і Данії.

Починаючи з червня 2020 року в Данії було виявлено 214 випадків захворювання людей на COVID-19 варіантами коронавірусу SARS-CoV-2, 2 пов’язаними з вирощуванням норок в промислових масштабах. Серед цих 214 зареєстрованих випадків – 12 випадків з унікальним варіантом коронавірусу SARS-CoV-2.

Відповідно з опублікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (ОІЕ) результатами оцінки ризику передачі коронавірусу SARS-CoV-2 встановлено три ступені ризику: високий – передача збудника від людини до тварини; помірний – передача від тварин до людини; дуже високий – передача між тваринами.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (ОІЕ) під час поводження та догляду за усіма тваринами необхідно дотримуватися основних гігієнічних вимог, а саме: миття рук перед та після перебування біля тварин, після їх годівлі, а також уникнення потрапляння слини тварин на людину.

Люди з підозрою або у яких підтвердили зараження SARS-CoV-2 не допускаються до прямого контакту з тваринами, включаючи сільськогосподарських тварин, тварин зоопарку, інших тварин у неволі та дикій природі і зокрема з видами, у яких встановлено сприйнятливість до зараження SARS-CoV-2.

Враховуючи вказане просимо, у межах компетенції, вжити заходів щодо посилення біобезпеки в господарствах з утримання хутрових звірів, особливо норок. Забезпечити аналіз динаміки поширення захворювання на COVID-19 працівників ферм з утримання хутрових тварин та динаміки збільшення загибелі в господарствах хутрових звірів, в першу чергу норок.

У разі позитивної динаміки захворювання серед людей і тварин інформувати Держпродспоживслужбу.

 

Читайте також

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умова...

Моніторинг водопостачання у Вознесенському районі: заходи для покращення якості

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Контроль за питним водопостачанням є пріоритетним питанням на території Вознесенського району. З 26...

Щодо здійснених заходів державного контролю, пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення

Вознесенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській обл...

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...