Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням
AA

Призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням

Призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням

 у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у разі ліквідації (реорганізації) підприємства та у період проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця

Відповідно до статті 22 Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 21.09.2022 року № 2620-IX (далі - Закон № 2620) страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність електронний листок непрацездатності, або виданий в установленому порядку паперовий листок.

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації страхові виплати за страховими випадками, які настали до ліквідації (реорганізації), здійснюються застрахованим особам правонаступником.

За відсутності правонаступника застрахована особа має право звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника за призначенням та виплатою  допомоги у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності.

Отже, якщо страхувальник до ліквідації підприємства не оплатив листки непрацездатності застрахованих осіб, правонаступник в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України може сформувати запит до ПФУ на створення копії електронного листка непрацездатності як правонаступнику.

Після опрацювання та перевірки даного запиту будуть створені копії відповідних електронних листків непрацездатності, на підставі яких правонаступник зможе сформувати заяву-розрахунок та здійснити страхові виплати застрахованим особам.

У період проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця або зняття з обліку після припинення діяльності особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, страхові виплати за страховими випадками застрахованим особам призначаються та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем здійснення обліку такої діяльності чи реєстрації місця проживання таких осіб.

Читайте також

Перебування за кордоном та отримання житлової субсидії: топ-3 актуальних питань

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Сьогодні чимало українців змушені рятуватися від війни за кордоном. Як у такому випадку призначаєтьс...

Чи потрібно пенсіонеру повідомляти органи Пенсійного фонду про зміну прізвища і як замінити пенсійне посвідчення у зв’язку з цим?

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Отримувач пенсії зобов’язаний повідомити Пенсійний фонд про зміну своїх персональних даних. Дл...

Мобільний застосунок «Пенсійний фонд України»: як авторизуватися на вебпорталі електронних послуг Фонду зі смартфона?

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Мати постійний доступ до своєї електронної трудової книжки чи до інформації про призначену пенсію, с...

Щодо зарахування до страхового стажу періоду роботи в колгоспі після 1965 року на підставі показань двох свідків, які знають заявника по спільній з ним роботі та мають документи про період роботи в колгоспі

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Пунктом 18 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності труд...