З настанням весняно-літнього періоду неодмінно зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те що громадянин не замислюється над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Несвідома частина громадян надає перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Не згадують вони повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи що з ними цього не трапиться. Громадяни не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі. Покупець, купуючи їжу на вулиці бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки у більшості випадків вулична торгівля в Україні незаконна.
А ось вживання такої продукції, за словами фахівців, загрожує нашому здоров`ю. Дізнатися про якість і свіжість такої продукції можна хіба що «на око» та за запахом.
Здавалося б, що поганого в тому щоб зранку вийти на стихійний ринок та купити свіже молоко, зручно і швидко. Але не завжди безпечно. Досить часто олію чи молоко реалізують у пластикових пляшках невідомого походження, не виключено, що їх було знайдено на смітниках, можливо, використовували для різних хімічних засобів. Очевидним є той факт, що з метою захисту споживача якість товару має відповідати загальноприйнятим стандартам і нормативам. Торгівля на стихійних ринках заборонена, оскільки існує небезпека забруднення харчових продуктів. Такі продукти можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння. Особливо м’ясні продукти та продукти, які вимагають особливих умов зберігання.
На даних об’єктах відсутні експлуатаційні дозволи Держпродспоживслужби, не організовано роботу лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, як того вимагає чинне законодавство.
На виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій впливає рівень санітарної культури населення міста, санітарний стан об’єктів підвищеного епідемічного ризику, до яких належать і ринки. Лише там, де працюють спеціалісти лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, що проводять дослідження продуктів харчування, можна говорити про належну безпеку, а на стихійних ринках немає гарантії, що продукти, які там реалізуються, безпечні для здоров’я людини.