Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Обережно: бутулізм!
AA

Обережно: бутулізм!

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

В Україні кожного року реєструється смертельно небезпечна інфекція ботулізм. Один із випадків зареєстрований у вересні 2023 року в м. Миколаїв. Всього за поточний період року до Держпродспоживслужби України надійшло повідомлення про реєстрацію 41 випадку ботулізму з 47 постраждалими. За результатами розслідування випадків було встановлено, що в більшості випадків захворювання пов’язане з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, рибні та овочеві консерви) та вживанням рибної продукції (риба домашнього приготування, риба невідомого походження та риба придбана у місцях стихійної торгівлі).

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин та може привести до тяжких наслідків. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка). Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей, тому  візуально не можна визначити продукт придатний до споживання чи ні.  Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок ) спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки, виготовлялись з порушенням технологічного процесу.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово: відсутні різкі підйоми температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являються порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман»  перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі, короткочасні ураження травного каналу (нудота, блювання, здуття живота). Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття  нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм потрібно негайно звертатись до лікаря. Госпіталізація  обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

З метою захисту свого здоров’я, щоб уникнути отруєння  на ботулізм та інші кишкові інфекції необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не купувати в стихійних місцях консерви, рибу та м’ясопродукти;
  • чітко дотримуватись правил при консервації, контролювати зберігання та  терміни вживання консервованих продуктів;
  • не допускати вживання риби що зазнала мору;
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

Читайте також

Порушення у сфері ціноутворення на комунальні послуги продовжуються. Кричущі факти. У вас неправильні тарифи? Звертайтесь!

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Ключовим питанням довіри споживачів комунальних послуг є обґрунтовані та прозорі тарифи на такі посл...

Про затвердження Порядку видачі міжнародних сертифікатів та інших документів, які вимагаються законодавством країни призначення, для вантажів з харчовими продуктами

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...

Державна реєстрація потужностей операторів ринку або отримання експлуатаційного дозволу операторами ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або обігом кормів!

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області з...

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївс...

Значення хімічних речовин, що входять до складу питної води, та їх вплив на стан здоров’я населення

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Питна вода — основа життя, і її якість безпосередньо впливає на здоров’я людей. Вода кла...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умова...