Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що 09 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №102 «Про затвердження Порядку визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів (потужностей) вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».
Відповідно до цієї Постанови критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження оператором господарської діяльності у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, включають:
- вид діяльності оператора;
- строк провадження оператором господарської діяльності у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
- кількість галузей, за якими оператор здійснює виробництво та/або обіг органічної продукції;
- кількість правопорушень оператором вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, виявлених за результатами заходів державного контролю, проведених протягом останніх трьох років, що передують плановому року;
- кількість випадків застосування оператором винятків з вимог до органічного виробництва протягом останніх трьох років, що передують плановому року;
- наявність інформації від органу сертифікації щодо виявлених протягом останніх трьох років, що передують плановому року, порушень оператором вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Віднесення потужності оператора до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:
- від 70 балів і більше – до високого ступеня ризику
- від 31 до 69 балів – до середнього ступеня ризику
- від 0 до 30 балів – до незначного ступеня ризику
Планові заходи державного контролю здійснюються з такою періодичністю:
- з високим ступенем ризику – не частіше ніж один раз на два роки;
- з середнім ступенем ризику – не частіше ніж один раз на три роки;
- з незначним ступенем ризику – не частіше ніж один раз на п’ять років.
Крім того, Постанова затверджує форму Акта категоризації потужності, в якому фіксується кількість балів, що визначають ступінь ризику потужності оператора. Акт складається державними інспекторами територіальних органів Держпродспоживслужби щодо кожної потужності оператора не пізніше 01 листопада поточного року.