Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 23.12.2024 - 27.12.2024
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 23.12.2024 - 27.12.2024 ...
Res --> 1
Харчові токсикоінфекції — це група гострих інфекційних захворювань, які виникають у результаті споживання продуктів, що містять умовно-патогенні бактерії та їх токсини і характеризуються короткотривалими проявами загальної інтоксикації та гострого гастриту чи гастроентероколіту.
Шлях передачі — переважно харчовий. Для захворювання характерна сезонність: у теплу пору року частота токсикоінфекцій збільшується, оскільки температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій. Токсикоінфекції можуть виникати як у вигляді окремих випадків у побуті, так і спалахів при організованому харчуванні в колективах. Мікроорганізми зазвичай розмножуються в харчових продуктах, з якими і потрапляють у ШКТ, викликаючи гостру інтоксикацію організму.
Клінічні ознаки. Інкубаційний період короткий — від декількох годин до однієї доби. Захворювання починається раптово, з’являється нудота і блювота, виникають часті рідкі водянисті випорожнення, іноді переймоподібні болі у животі. Можливі виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 о С; слабкість, анорексія, зневоднення. Розрізняють три ступені зневоднення залежно від дефіциту маси тіла: І ступінь — дефіцит маси тіла складає 3%, ІІ ступінь — 6%, ІІІ ступінь — 9% та більше.
Якщо виникли вищеописані симптоми – якнайшвидше зверніться за медичною допомогою!
Хворобі легше запобігти, ніж її лікувати, тому дотримуйтесь простих правил:
- ретельно мийте фрукти й овочі;
- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
- часто мийте руки й посуд;
- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
- якщо ножі використовувалися для оброблення сирого м’яса, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;
- не використовуйте продукти, термін придатності яких минув;
- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холодильник;
- не їжте невідомі гриби;
- не їжте рибу та морепродукти без термічної обробки;
- обдавайте всі фрукти й овочі окропом.
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 23.12.2024 - 27.12.2024 ...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 16.12.2024 - 20.12.2024 &n...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 09.12.2024 - 13.12.2024...
Графік роботи лікарів НКП "ПУ МЦПМСД" 02.12.2024 - 06.12.2024 ...
Графік роботи лікарів НКП "ПУ МЦПМСД" 25.11.2024 - 29.11.2024 &nbs...
«Не будь дитиною, пройди тест на ВІЛ» — під таким гаслом запрошуємо Вас пройт...
Графік роботи лікарів НКП "ПУ МЦПМСД" 18.11.2024 - 22.11.2024 ...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 11.11.2024 - 15.11.2024 &nbs...
Початок листопада розпочався відкриттям кабінету стоматології в НКП «ЮУ МЦПМСД». У відкр...
Графік роботи лікарів НКП ЮУ МЦПМСД 04.11.2024 - 08.11.2024 ...