Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Гарячка геморагічна Крим-Конго, яка розповсюджується кліщами
AA

Гарячка геморагічна Крим-Конго, яка розповсюджується кліщами

Це гостра природно-осередкова арбовірусна хвороба з трансмісивним механізмом передачі, протікає з гарячкою, вираженою інтоксикацією, тромбогеморагічним  і ДВЗ- синдромами. Через високу патогенність збудника та високу летальність (при спалаху у 1995 році в ОАЕ – понад 70%) включена до переліку інфекцій, які регулюються  Міжнародними медико–санітарними правилами (перегляду 2005 р.).

Хвороба розповсюджена в Чорноморському  басейні.  За останнє десятиріччя нові осередки інфекції виявлено у Туреччині, в кількох балканських країнах,  цієї гарячки поширений у південно-східних областях, також виявлено осередки у Північно-Західному Лісостепу та Західному Поліссі. Всього встановлено 45 ензоотичних територій  в 29 адміністративних районах 12 областей.

Основним вектором інфекції є іксодові кліщі, переважно з роду Hyalomma, рідше – мокреці. В природних осередках вірус циркулює серед дрібних ссавців, зайців, їжаків. Також резервуаром можуть бути деякі види птахів та свійських жуйних тварин. Людина заразна у період гарячки, з кров’ю зараженою людини віруси здатні потрапляти в інший організм через мікротравми шкіри, що і обумовлює внутрішньо лікарняні спалахи.

Інкубаційний період складає 1-14 днів. Захворювання частіше розпочинається гостро – температура тіла до 39°, головний та м’язовий біль, пізніше стан погіршується – з’являються численні геморагії в слизові оболонки, геморагічний висип на шкірі, кровотечі в порожнини органів.

 При виїзді на відпочинок в ендемічні країни зростає ризик  інфікування збудником цієї особливо небезпечної хвороби.

Треба пам’ятати що активність кліщів знижується тільки при настанні стійкої холодної погоди. Під час відвідування природних парків для мінімізації  ризику зараження необхідно використовувати репеленти, носити закрите взуття та одяг, проводити кожні 1-2 години само- та взаємоогляд на наявність кліщів. У разі виникнення симптомів захворювання потрібно повідомити свого туристичного гіда та обов’язково звернутись до лікаря.

 

Читайте також

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умова...

Моніторинг водопостачання у Вознесенському районі: заходи для покращення якості

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Контроль за питним водопостачанням є пріоритетним питанням на території Вознесенського району. З 26...

Щодо здійснених заходів державного контролю, пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення

Вознесенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській обл...

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...