Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Як запобігти зараженню кишковими інфекціями
AA

Як запобігти зараженню кишковими інфекціями

Кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи, пов’язані зі споживанням заражених продуктів харчування та неякісної води.

Щоб запобігти зараженню, необхідно дотримуватись таких правил:

1. Використовуйте безпечну воду:

- пийте лише кип’ячену воду;

- не вживайте воду з випадкових джерел, водопроводів технічного призначення, колодязів та неглибоких свердловин;

- для приготування їжі та господарських потреб використовуйте воду лише з перевірених джерел;

- воду з невідомих джерел (у т. ч. з відкритих водойм), призначену для пиття, миття фруктів, ягід або посуду, обов’язково кип’ятіть або дезінфікуйте іншим способом.

2. Дотримуйтеся чистоти:

-  мийте руки перед приготуванням їжі та вживанням продуктів;

-  ретельно мийте руки після відвідування туалету;

- очищуйте й дезінфікуйте кухонні поверхні та інвентар, що використовуються під час приготування їжі;

- захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.

3. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- тримайте сире м’ясо та морепродукти окремо від інших харчових продуктів;

- використовуйте окремі ножі та обробні дошки для сирих продуктів;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоби уникнути контакту між сирими й готовими стравами.

4. Ретельно готуйте їжу:

- добре просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;

- доводьте страви до кипіння (не менше ніж 70 °C);

- ретельно підігрівайте вже приготовану їжу перед споживанням.

5. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

- зберігайте гарячі страви при температурі не нижче 60 °C до моменту подачі;

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;

- під час поїздок уникайте швидкопсувних продуктів: салатів зі сметаною або майонезом, тістечок з кремом, м’ясних та рибних виробів домашнього приготування.

6. Уникайте стихійної торгівлі:

- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- закупівлю сировини та готової продукції здійснюйте лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їхню якість та безпечність — документи мають бути доступні в місцях продажу.

У разі появи перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея) необхідно терміново звернутися до лікаря. Це — запорука швидкого одужання та безпеки для оточуючих.

Читайте також

Як зупинити амброзію: поради для кожного українця

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївської області

Полинолиста амброзія – найпоширеніший вид амброзії в межах України. Рослина швидко розмножуєть...

Електронні сигарети — модна альтернатива чи нова загроза? Законодавчі аспекти та відповідальність суб’єктів господарювання

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївської області

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що у зв’язку з пошир...

Профілактика отруєнь дикорослими отруйними рослинами в закладах освіти

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Одним із важливих аспектів безпеки дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти є запоб...

Небезпека нітратів у ранніх овочах і фруктах

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

З початком весняно-літнього сезону на споживчому ринку з’являється велика кількість ранніх ово...

Проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...

​Уникаємо небезпеки: профілактика ботулізму

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Ботулізм — це серйозне інфекційне захворювання, якого можна уникнути, дотримуючись простих, ал...

Перевірки з контролю цін на ліки відновлено, очікуємо зниження цін на ліки

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відновлення перевірок у сфері ціноутворення на лікарські засоби надає Держпродспоживслужбі нові важе...