
Як зупинити амброзію: поради для кожного українця
Полинолиста амброзія – найпоширеніший вид амброзії в межах України. Рослина швидко розмножуєть...
Res --> 1
Кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи, пов’язані зі споживанням заражених продуктів харчування та неякісної води.
Щоб запобігти зараженню, необхідно дотримуватись таких правил:
1. Використовуйте безпечну воду:
- пийте лише кип’ячену воду;
- не вживайте воду з випадкових джерел, водопроводів технічного призначення, колодязів та неглибоких свердловин;
- для приготування їжі та господарських потреб використовуйте воду лише з перевірених джерел;
- воду з невідомих джерел (у т. ч. з відкритих водойм), призначену для пиття, миття фруктів, ягід або посуду, обов’язково кип’ятіть або дезінфікуйте іншим способом.
2. Дотримуйтеся чистоти:
- мийте руки перед приготуванням їжі та вживанням продуктів;
- ретельно мийте руки після відвідування туалету;
- очищуйте й дезінфікуйте кухонні поверхні та інвентар, що використовуються під час приготування їжі;
- захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.
3. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- тримайте сире м’ясо та морепродукти окремо від інших харчових продуктів;
- використовуйте окремі ножі та обробні дошки для сирих продуктів;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоби уникнути контакту між сирими й готовими стравами.
4. Ретельно готуйте їжу:
- добре просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
- доводьте страви до кипіння (не менше ніж 70 °C);
- ретельно підігрівайте вже приготовану їжу перед споживанням.
5. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте гарячі страви при температурі не нижче 60 °C до моменту подачі;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- під час поїздок уникайте швидкопсувних продуктів: салатів зі сметаною або майонезом, тістечок з кремом, м’ясних та рибних виробів домашнього приготування.
6. Уникайте стихійної торгівлі:
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- закупівлю сировини та готової продукції здійснюйте лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їхню якість та безпечність — документи мають бути доступні в місцях продажу.
У разі появи перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея) необхідно терміново звернутися до лікаря. Це — запорука швидкого одужання та безпеки для оточуючих.
Полинолиста амброзія – найпоширеніший вид амброзії в межах України. Рослина швидко розмножуєть...
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що у зв’язку з пошир...
Одним із важливих аспектів безпеки дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти є запоб...
Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає вели...
Гепатит А — це вірусне захворювання печінки, яке передається переважно фекально-оральним шляхо...
З початком весняно-літнього сезону на споживчому ринку з’являється велика кількість ранніх ово...
Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...
На постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області стоїть пита...
Ботулізм — це серйозне інфекційне захворювання, якого можна уникнути, дотримуючись простих, ал...
Відновлення перевірок у сфері ціноутворення на лікарські засоби надає Держпродспоживслужбі нові важе...