Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У філії ВП «Південноукраїнська АЕС» відбулося протиаварійне тренування
AA

У філії ВП «Південноукраїнська АЕС» відбулося протиаварійне тренування

У філії ВП «Південноукраїнська АЕС» 12-13 червня відбулося спільне з АТ «НАЕК «Енергоатом» загальностанційне протиаварійне тренування (СЗПТ). Умовно за тренуванням атомники відпрацьовували дії у випадку «Комунальна аварія», спричиненої ракетним обстрілом енергетичної інфраструктури з боку російського агресора. 

Мета такого тренування – перевірка готовності персоналу до дій в умовах надзвичайної ситуації. Протягом двох днів відпрацьовувалася взаємодія з кризовим центром Дирекції компанії, відокремленими підрозділами АТ «НАЕК «Енергоатом», Державною інспекцією ядерного регулювання, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. До ліквідації наслідків умовної аварії залучалися підрозділи ДСНС України, Національної поліції та Національної гвардії України.

«Умовно за тренуванням» у результаті ракетного обстрілу української енергетичної інфраструктури під влучання потрапили об’єкти філії «ВП ПАЕС». Усі три енергоблоки від’єдналися від мережі в результаті спрацювання протиаварійної автоматики. Відбулося повне знеструмлення підприємства.

На початок тренування було заплановано відпрацювання 36-ти ввідних, проте завдання постійно ускладнювали й у загальному підсумку їх виявилося зо п’ять десятків. Серед них: пожежа на одній із резервних дизельних електростанцій, вихід радіоактивної речовини та травмування двох людей – працівника станції і рятувальника.

За діями південноукраїнських атомників увесь час спостерігав представник Державної інспекції з ядерної безпеки та 11 експертів із різних майданчиків компанії. Це фахівці Запорізької, Хмельницької, Рівненської атомних станцій, відокремленого підрозділу «Аварійно-технічний центр». «Я спостерігав за діями аварійної групи з обслуговування систем життєзабезпечення кризових центрів та групи інформаційного забезпечення. Можу сказати, що персонал цих груп знає свої обов’язки, розуміє свої завдання, відпрацював усі ввідні, які були передбачені тренуванням. На мої запитання члени аварійних груп відповідали швидко та чітко. Вони розуміють покладену на них відповідальність», – зазначив  експерт, провідний інженер управління з питань аварійної готовності та реагування філії «ВП ЗАЕС» Валерій Модін.

13 червня о 9 годині 30 хвилин керівник штабу керівника аварійними роботами на майданчику (КАРМ)-генеральний директор філії «ВП ПАЕС» підписав наказ про відміну дій за Аварійним планом. Підсумовуючи тренування, генеральний директор філії «ВП ПАЕС» Ігор Полович зазначив: «Було відпрацьовано усі поставлені в межах  реагування на майданчику задачі та дії. Державна служба надзвичайних ситуацій, медичні заклади, Національна поліція, СБУ  діяли в тісній співпраці з підрозділами Південноукраїнської АЕС. На мою думку, реагування, оповіщення, дії персоналу за всіма напрямами є задовільними. Вони відповідали як сформованим вихідним подіям, так і часовим рамкам».

За результатами обговорення діям персоналу філії «ВП ПАЕС» під час СЗПТ було надано оцінку «задовільно». «Хочу зазначити, що такі тренування проводитимуть на регулярній основі. Війна в нашій країні не закінчилася, і чого очікувати від ворога ми не знаємо. Я вважаю, що відпрацьований сценарій був максимально наближений до умов сьогодення, до умов війни. На жаль, вона ведеться без правил з боку ворога, що вже не раз проявлялося в атаках на інші енергетичні об’єкти. На мою думку, цілі тренування досягнуті. Я хочу подякувати, Ігорю Михайловичу, вам і вашому колективу, кожному, хто брав участь у тренуванні», – резюмував генеральний інспектор – директор з безпеки, виконуючий обов’язки члена правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Олександр Остаповець.

Усі зауваження, позитивні практики та пропозиції учасників будуть викладені у письмовому звіті.

Завершили ж дводенний тренінг демонстрацією спеціальної техніки та засобів, представлених філією «Аварійно-технічний центр». Працівники АТЦ показали та розповіли, як можуть допомогти кожній українській АЕС у випадку надзвичайної ситуації. 

 

Читайте також

Повідомлення про розгляд проєкту інвестиційної програми філії ВП «Південноукраїнська АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» у сфері теплопостачання на період з 01.10.2024 по 30.09.2027

ВП «Південноукраїнська АЕС»

ПОВІДОМЛЕННЯ про розгляд проєкту інвестиційної програми філії «Відокремлений підрозділ...