Res --> 1 Офіційний сайт міста Південноукраїнська | Щодо можливості застосування спрощеного підходу системи НАССР
AA

Щодо можливості застосування спрощеного підходу системи НАССР

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 №590 можна виділити наступні варіанти спрощеного підходу до впровадження принципів НАССР:

  • за результатами проведеного аналізу небезпечних факторів визначено відсутність критичних точок, дотримання загальних гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами. У такому випадку оператор ринку застосовує принцип НАССР №1, а принципи НАССР № 2, 3, 4, 5 не використовується. Однак відповідальністю оператора ринку є розробка процедур, які повинні застосовуватися на постійній основі, з метою перевірки результативності заходів (верифікація) Тобто, застосування принципу НАССР №6 для перевірки правомірності застосування спрощеного підходу. Принцип НАССР №7 запроваджується відповідно.
  • на потужностях з незначним ступенем ризику, на яких не здійснюється підготовка, обробка або переробка харчових продуктів, небезпечні фактори можуть контролюватися за допомогою програм-передумов. Оператор ринку повинен звернути особливу увагу на верифікацію (перевірку результативності) програм-передумов. Крім цього, слід взяти до уваги те, що виявлені під час перевірок невідповідності можуть стати причиною проведення потужності у вищі категорії ризику.
  • можливість застосування типових планів системи аналізу небезпечних факторів контролю у критичних точках, які містяться в методичних настановах та які включають інформацію про небезпечні фактори, програми-передумови, процедури в критичних точках та процедури ведення записів. При цьому використання типового плану системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках є можливим виключно в разі, якщо потужність відповідає тому опису, який міститься в методичних настановах.
  • при застосуванні процедур візуального моніторингу ведення записів передбачається тільки у випадках, коли виявлена невідповідність установленим вимогам. Такі записи повинні включати, в тому числі, опис корекцій та коригувальних дій. Це спрощення застосовується в процесах, де є можливість чітко встановити дотримання критичних меж за допомогою візуальних спостережень. Наприклад, термічна обробка у закладах громадського харчування (кип’ятіння, смаження), візуальний огляд туш на предмет забруднення на забійних підприємствах.

Оператори ринку, які застосовують методи спрощеного підходу, повинні належно оцінювати будь-які зміни у своїй діяльності та аналізувати можливість застосування методів спрощеного підходу за нових умов. Крім цього, слід звернути особливу увагу на результативність процедур, оскільки під час перевірок виявлені невідповідності, за певних умов, можуть трактуватися, як відсутність впровадження НАССР.

Читайте також

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

Щодо небезпеки споживання харчових продуктів придбаних в не встановлених для торгівлі місцях (стихійні ринки)

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім продовольчих магазинів, є агропродово...

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умова...

Моніторинг водопостачання у Вознесенському районі: заходи для покращення якості

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Контроль за питним водопостачанням є пріоритетним питанням на території Вознесенського району. З 26...

Щодо здійснених заходів державного контролю, пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення

Вознесенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській обл...

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...