
Як зупинити амброзію: поради для кожного українця
Полинолиста амброзія – найпоширеніший вид амброзії в межах України. Рослина швидко розмножуєть...
Res --> 1
Ботулізм ‒ хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Ці мікроби в природі поширені у ґрунті, в мулі водойм, куди потрапляють з кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах.
Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини, які виробляють його вегетативні форми (спори). Основною умовою для утворення токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі м’ясних і рибних продуктів).
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так названа «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий. Обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.
Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання. Першими клінічними проявами є нудота, блювота, пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему і тому з’являється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першою скаргою є порушення зору - поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Порушення ковтання за рахунок парезу надгортанника і м’якого піднебіння приводить до того, що рідина потрапляє в трахею, а частково виливається через ніс. Змінюється голос хворого, з’являється захриплість, носовий відтінок мови (гугнявість).
Які заходи профілактики ботулізму?
Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів).
В домашніх умовах:
При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням!
Ботулізм ‒ це смертельно!
Полинолиста амброзія – найпоширеніший вид амброзії в межах України. Рослина швидко розмножуєть...
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що у зв’язку з пошир...
Одним із важливих аспектів безпеки дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти є запоб...
Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає вели...
Гепатит А — це вірусне захворювання печінки, яке передається переважно фекально-оральним шляхо...
З початком весняно-літнього сезону на споживчому ринку з’являється велика кількість ранніх ово...
Кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміо...
Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...
На постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області стоїть пита...
Ботулізм — це серйозне інфекційне захворювання, якого можна уникнути, дотримуючись простих, ал...