Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Південноукраїнській АЕС визначили переможців конкурсу наукових доповідей
AA

На Південноукраїнській АЕС визначили переможців конкурсу наукових доповідей

У філії «ВП «Південноукраїнська АЕС» на початку серпня відбувся конкурс наукових доповідей серед молодих працівників. На думку журі найбільш цікавими та обґрунтованими були роботи про використання штучного інтелекту в перекладі та про залучення учнівської молоді до майбутньої роботи в ядерній галузі. Переможці конкурсу представлятимуть ПАЕС у наступному, галузевому етапі, який відбудеться у вересні.

Акціонерне товариство «НАЕК «Енергоатом» проводить конкурс наукових доповідей щорічно. Перші етапи відбуваються на майданчиках атомних станцій. Метою заходу у філії «ВП ПАЕС» є стимулювання ініціативи, розкриття науково-технічного потенціалу та підвищення загального рівня знань молодих працівників.

У виробничому напрямі участь брали четверо учасників. Троє з них навчались за тристороннім договором «ЗВО-студент-філія «ВП ПАЕС». Інтелектуальні напрацювання конкурсантів стосувались використання інструментів штучного інтелекту в перекладі,  способів очищення систем змащування, стратегії захисту інфраструктури атомної енергетики від воєнних загроз та методів оцінки впливу викидів реакторної установки АР-1000 на навколишнє середовище. «Роботи усіх чотирьох учасників були досить актуальними. Один з конкурсантів розкрив тему захисту та будівництва захисних споруд на АЕС, яка є дуже важливою, адже ми живемо в умовах війни. Зважаючи на те, що наше акціонерне товариство виходить на міжнародний рівень і ми тісно співпрацюємо з іноземними фірмами, немаловажною є тема використання САТ-систем у перекладі. В точку попав учасник, який вивчав питання будівництва енергоблоків АР-1000 та їхнього впливу на навколишнє середовище. Не менш актуальною є й тема покращення роботи маслосистем. Якщо молоді фахівці вважають ці питання нагальними, якщо вони хочуть знайти шляхи їх вирішення, то це безумовно заслуговує поваги», - зазначив член конкурсної комісії та заступник голови організації молоді філії «ВП ПАЕС» Антон Плетньов.

Напрацювання молодих колег оцінювали представники спеціальної комісії під головуванням заступника генерального директора філії «ВП ПАЕС» Володимира Богатчука. Досвідчені фахівці не лише заслуховували доповіді конкурсантів, а й ставили запитання, цікавилися застосуванням їх доробку у практиці Південноукраїнського енергокомплексу.

Щодо критеріїв оцінювання, то члени комісії брали до уваги актуальність та важливість теми для атомної енергетики, повноту та доступність викладання матеріалу, новизну пропозицій і підходів, якість відповідей на запитання. Зважаючи на це, перше місце посіла перекладачка відділу міжнародної співпраці та технічної допомоги філії «ВП ПАЕС» Світла Вігор, друге - у машиніста-обхідника турбінного цеху-2 філії «ВП ПАЕС» Кирила Муренка, третє – у Миколи Яворського машиніста-обхідника з турбінного устаткування реакторного цеху-2 філії «ВП ПАЕС». Обґрунтовуючи свою участь у конкурсі наукових доповідей, Микола Яворський зазначив: «Я вважаю, що будь-який працівник, який має амбіції та хоче досягнути більшого у кар’єрі, має проявляти себе у таких конкурсах. Атомна енергетика дає великі можливості, тому треба використовувати їх, брати участь у таких заходах, демонструвати свої досягнення та напрацювання».

За соціально-профспілковим напрямом було представлено лише одну роботу. Її автор - інженер управління виробничо-технічної комплектації Олексій Мосяєв. Він досліджував виклики та можливості залучення учнівської молоді до майбутньої роботи в українській енергетичній галузі, шукав шляхи залучення працівників.

Переможці та призери конкурсу наукових доповідей отримають дипломи та грошові винагороди, їм буде вручено спеціальні призи від організації молоді ПАЕС.

Світлана Вігор та Олексій Мосяєв представлятимуть Південноукраїнську АЕС на галузевому етапі конкурсу, який відбудеться у вересні.

 

Читайте також

Повідомлення про розгляд проєкту інвестиційної програми філії ВП «Південноукраїнська АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» у сфері теплопостачання на період з 01.10.2024 по 30.09.2027

ВП «Південноукраїнська АЕС»

ПОВІДОМЛЕННЯ про розгляд проєкту інвестиційної програми філії «Відокремлений підрозділ...