Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ПАЕС стартували конкурси професійної майстерності
AA

На ПАЕС стартували конкурси професійної майстерності

Цього тижня на Південноукраїнській АЕС стартували конкурси професійної майстерності, участь у яких братимуть працівники віком до 35 років. Для молодих спеціалістів це реальний шанс довести свою фахову ерудованість та піднятися кар’єрними сходами.

Протягом серпня триватимуть змагання за звання кращого серед представників восьми спеціальностей: дезактиваторників, водіїв легкових авто, слюсарів з ремонту реакторно-турбінного устаткування, електрослюсарів з ремонту електричних машин, операторів реакторного відділення, електрозварників ручного зварювання, машиністів-обхідників турбінного устаткування, електрослюсарів з ремонту й обслуговування автоматики та засобів вимірювань електростанцій. 

“У 2024 році майданчик Південноукраїнської АЕС буде місцем проведення галузевого етапу конкурсу профмайстерності, який має відбутися з 16 по 19 жовтня. А вдома, як відомо, і стіни допомагають. Тож сподіваюсь, що молоді спеціалісти нашого підприємства будуть активно брати участь у конкурсах профмайстерності і здобудуть високі результати”, - підкреслив голова організації молоді ППО ПАЕС Євген Мітченко. 

Першими конкурс за звання кращого за професією провели у цеху дезактивації. В Україні немає професійно-технічних закладів і вишів, де б готували таких спеціалістів, тож їх навчають безпосередньо на підприємстві. Розроблена повноцінна програма для підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, які займаються дезактивацією, тобто зменшенням радіаційного забруднення на технологічному обладнанні АЕС. 

Наразі у бригаді дезактиваторників обладнання не так багато молоді, основний «кістяк» - фахівці віком від 45 до 50 років, які пройшли вже десятки планово-попереджувальних ремонтів і знають свою роботу від «А» до «Я». Вони допомагають молодим колегам опановувати професію, вчать на практиці, як подбати про безпеку інших і свою особисту під час дезактивації обладнання”, - зазначив заступник начальника цеху дезактивації ПАЕС Олег Пархонюк. 

Конкурсанти спочатку відповіли на теоретичні питання, що стосувались перевірки знань з охорони праці, пожежної та радіаційної безпеки, дезактивації, а виконали практичну частину. За технологічною картою їм треба було покроково описати процедуру дезактивації металобрухту, що складається з кольорових металів. За кожну операцію у рамках процесу нараховували від 10 до 30 балів. 

За результатами двох етапів перше місце здобув Андрій Лис. Він працює на Південноукраїнській АЕС вже 10 років, починав у енергоремонтному підрозділі, а останні 4 роки – у цеху дезактивації. Це його перший конкурс профмайстерності, тож найбільше хвилювань було саме на етапі підготовки. Але завдяки достатньому теоретичному та практичному досвіду він зміг перебороти острах і стати кращим серед дезактиваторників підприємства. 

На другому місці – Роман Шамков. Він трохи поступився переможцю за кількістю балів, але теж проявив високу професійність і знання. Роман зазначає, що такі конкурси – це не тільки можливість проявити себе, але й побачити, над чим ще треба працювати, щоб краще виконувати щоденні завдання. 

Третє місце посів Сергій Капітон. Він працює дезактиваторником усього лиш рік. Каже, що особисто для нього практична частина виявилась найскладнішою, адже досвіду роботи менше, ніж у суперників. Втім, змагання все одно прийшлося до душі, адже тут є свій конкурентний дух і цікавість. 

Усі учасники отримали у подарунок іміджеву продукцію від організації молоді Південноукраїнської АЕС, а переможець – ще й гібридний блокнот з флешкою-застібкою, вбудованим павербанком, бездротовою зарядкою, а також роз’ємами для живлення різних гаджетів. 

Станційні конкурси професійної майстерності – лише перший крок на шляху до професійного і кар’єрного зростання. Попереду ще галузевий етап, тож зараз не час розхолоджуватись. Треба проаналізувати свої помилки та довести, що саме молодь Південноукраїнської АЕС  варта “золота” на рівні компанії.

 

Читайте також