Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Комісія Енергоатома оцінила стан культури безпеки у філії «ВП ПАЕС»
AA

Комісія Енергоатома оцінила стан культури безпеки у філії «ВП ПАЕС»

Комісія АТ «НАЕК «Енергоатом» перевірила стан культури безпеки в цехах і підрозділах філії «ВП ПАЕС». Загальний висновок – культура безпеки на Південноукраїнській атомній станції перебуває на належному рівні.

Перевірка тривала з 26 по 31 травня. До складу комісії входили представники дирекції експлуатуючої організації та фахівці філій її відокремлених підрозділів: Хмельницької АЕС і Науково-технічного центру. Протягом тижня вони оцінювали поточний рівень стану культури безпеки у філії «ВП ПАЕС». Вивчали документацію, спостерігали за роботою персоналу на робочих місцях, оцінювали організацію експлуатації обладнання, проводили огляд виробничих приміщень і території  проммайданчика.

«Останні декілька років у компанії не проводили відомчу перевірку стану культури безпеки з об’єктивних причин, - зазначив у вступному слові голова комісії директор департаменту з відомчого нагляду Дирекції з нагляду за безпекою АТ «НАЕК «Енергоатом» Олександр Богун, - але всі ми розуміємо наскільки важливо дотримуватись принципів культури безпеки у нашій роботі. Від кожного конкретного працівника залежить стабільна робота атомної електростанції. Це велика відповідальність і важка праця. Згадати хоча б блекаути 2022 року. Лише завдяки відповідальності і професійності працівників атомної галузі енергосистема України вистояла, адже у своїй роботі атомники звикли ставити культуру безпеки на чільне місце».

Перевіркою були охоплені всі підрозділи, робота яких має безпосередній вплив на безпеку атомної станції. Комісія також працювала з персоналом усіх рівнів, який відповідає за безпеку. Серед основних напрямів, яким члени комісії приділяли найбільшу увагу – експлуатація енергоблоків, електротехнічного обладнання, технічне обслуговування та ремонт, хімічний режим, водопідготовка, екологічна безпека, радіаційний захист та поводження з радіоактивними відходами, протипожежний захист, охорона праці. План перевірки також передбачав спостереження за прийманням-переданням зміни оперативним персоналом, навчальним процесом і професійною підготовкою працівників (зокрема й на повномасштабному тренажері), процесом адміністративного управління. Кожен з напрямів оцінювався з огляду на поточний рівень стану культури безпеки на підприємстві.

У результаті роботи комісії з оцінки стану культури безпеки у філії «ВП ПАЕС» було зафіксовано 13 позитивних практик, які буде рекомендовано для запровадження на інших АЕС. Водночас перевіряльники висловили окремі зауваження та вказали на деякі невідповідності. Більшість зауважень, виявлених під час роботи комісії, було усунуто ще до її завершення. «У цьому й полягає суть відомчої перевірки – вказати колегам на недоліки, покращити їхню діяльність, обмінятись позитивними напрацюваннями, - зазначив голова комісії. – За попередніми висновками загальний стан культури безпеки у філії «ВП ПАЕС» відповідає всім вимогам нормативних документів. Керівництво станції робить усе необхідне, щоб підтримувати рівень культури безпеки на належному рівні», - підсумував директор департаменту з відомчого нагляду дирекції з нагляду за безпекою АТ « НАЕК «Енергоатом» Олександр Богун.

 

Читайте також

Повідомлення про розгляд проєкту інвестиційної програми філії ВП «Південноукраїнська АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» у сфері теплопостачання на період з 01.10.2024 по 30.09.2027

ВП «Південноукраїнська АЕС»

ПОВІДОМЛЕННЯ про розгляд проєкту інвестиційної програми філії «Відокремлений підрозділ...