Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як посадити дерево у місті?
AA

Як посадити дерево у місті?

Якщо ви захотіли посадити дерево, щоб озеленити двір багатоповерхівки або просто додати комфорту рідному місту, для цього треба зробити декілька кроків.

Дізнайтеся в керуючої компанії вашого будинку, чи входить територія посадки до прибудинкової. Якщо так – вам треба узгодити висадку дерев з іншими мешканцями на загальних зборах. На прибудинковій території КП «ЖЕО» - обсудити з майстром відстань від місця посадки до підземних комунікацій.

Слід розуміти, що будь-яка посадка дерева є роботами з розриття – земляними роботами. А так як відповідно до ст. 12 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» об’єктами благоустрою є всі території в межах населеного пункту,  то відповідно до ст. 26-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з виконанням суб’єктами господарювання земляних робіт, здійснюється на підставі дозволу на порушення об’єктів благоустрою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Узгодження місця посадки потрібне для того, щоб максимально знизити ризик пошкодження корінням дерева інженерних мереж та міських комунікацій. Визначити на око цього не можна, але цією інформацією володіють комунальні організації, які обслуговують територію висадки. Наприклад, ДБН Б.2.2-12:2019 передбачається, що відстань від межі суміжної земельної ділянки до стовбурів дерев, які висаджуються, має бути не менше ніж 4-6 м в залежності від величини крони (але не менше ½ діаметру крони дерева), а до кущів - 1,0 м. Відстань до водопроводу, тепломережі, високовольтних кабелів має становити 2 метри, від підземного газопроводу та каналізації – 1,5 метра. ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» встановлює, що в разі посадки дерев в зонах дії теплотрас необхідно враховувати чинник прогрівання ґрунту в обидві сторони від осі теплотраси на відстань: інтенсивного прогрівання - 2 м, середнього – від 2 м до 6 м, слабкого - від 6 м до 10 м. Біля теплотрас не можна розміщувати: липу, клен, бузок, жимолость - ближче ніж 2 м, глід, кизильник, дерен, модрину, березу - ближче ніж 3 м -4 м. 

Для отримання дозволу на порушення об’єктів благоустрою необхідно:

1. Звернутися до управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради та отримати для проходження лист-погодження на проведення земляних робіт для визначення наявності комунікацій в місці посадки у обслуговуючих підприємств.

2. В ЦНАПі подати заяву на отримання адміністративної послуги - дозволу на порушення об’єктів благоустрою. Заяву також можна подати через електронний сервіс «Дія» (https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-dozvolu-na-porushennia-obiektiv-blahoustroiu-145d5c60-1575-49f1-b236-7d7a7a3ffe48). Термін видачі дозволу - протягом 10 днів.

Звертаємо вашу увагу, що в поточному році наказом Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України затверджений перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ від 03.04.2023 № 184). До нього увійшли наступні 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в'яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський:.

Звертаємо вашу увагу, що краще від початку дотримуватись вимог чинного законодавства при висадці дерев, аби уникнути непорозумінь з сусідами та обслуговуючими службами.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...