Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як оформити  пенсію по втраті годувальника родичам зниклих безвісти військових?
AA

Як оформити  пенсію по втраті годувальника родичам зниклих безвісти військових?

Непрацездатні члени сім’ї зниклого безвісти військовослужбовця мають право на пенсію по втраті годувальника (відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».Для оформлення пенсії потрібно звернутись до органів  Пенсійного Фонду України).

Відповідь від ГО «Юридична сотня»:

«Призначення пенсії особам, які втратили годувальника, може проводитися за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року № 1058-IV (далі – Закон № 1058) або Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09 квітня 1992 року № 2262-XII (далі – Закон № 2262)»

Для призначення пенсії за Законом № 1058 достатньо витягу з Єдиного реєстру зниклих безвісті за особливих обставин.

Закон № 2262 в свою чергу передбачає, що родичі мають надати рішення суду про встановлення особи безвісти відсутнім.

Різниця між цими двома законами  - в розмірі пенсійних виплат і поданні обов’язкових документів. За законом № 2262 розмір пенсії нараховується згідно розміру грошового забезпечення зниклого безвісти  військовослужбовця. Проте втрачається право на отримання  щомісячної виплати від військової частини.

 За Законом № 1058, розмір пенсії розраховується відповідно до встановленого прожиткового мінімуму, тому сума пенсії буде набагато менше. Однак у цьому випадку людина не втрачає права на отримання щомісячної виплати від військової частини у розмірі 100 000 грн.

1 ВАРІАНТ:  Отримати рішення суду про встановлення факту безвісти відсутнього рідного військовослужбовця і отримувати пенсію по втраті годувальника відповідно розміру його грошового забезпечення, але втратити щомісячні виплати від військової частини.

2 ВАРІАНТ: Отримувати мінімальний розмір пенсійних виплат по втраті годувальника, але продовжувати отримувати грошове забезпечення від військової частини (100 000 грн.) за весь період, коли військовий вважається зниклим безвісті.»

Читайте також

До уваги ветеранів!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

«Як УБД отримати земельну ділянку?» - це одне з найчастіших питань з яким звертаються до...

Отримали гуманітарну допомогу

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

10 червня Южноукраїнський міський центр соціальних служб отримав від  Відокремленого підрозділу...

Дякуємо за допомогу!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

07 червня до Денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства...

До уваги військовослужбовців!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Інформація від юриста Що робити якщо не приймають рапорт? Військовослужбовець має право зверну...

Чи має право дружина загиблого Захисника України на позачергове забезпечення житловою площею або компенсацію за самостійно придбане житло після отримання ОГД 15 млн грн?

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

«Чи має право дружина загиблого Захисника України на позачергове забезпечення житлов...