AA

Як не отруїтися грибами

З початком сезону збору грибів на Україні реєструються випадки на отруєння дикорослими грибами.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  •  Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Збережіть залишки страви з грибами для лабораторних досліджень. Це допоможе встановити точний діагноз та в подальшому  призначити правильне та ефективне лікування.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

 

Читайте також

Щодо неавторизованої субстанції оксиду фенбутатіну у лимонах з Туреччини

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення Системи RASFF стосовно виявлення неавтори...

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в умовах карантину

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в умовах карантину: в перукар...

Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

  Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-1...

Щодо повідомлення RASFF

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське міжрайонне управління Держпродспоживслужби інформує про  отримання листа від Головн...

Заходи щодо попередження масових отруєнь бджіл

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське міжрайонне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області особливу увагу зверта...

Поліпшення імунітету під час коронавірусу Сovid – 19

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вакцина від коронавірусу і досі не знайдена, хоча багато вчених з усього світу займаються її винаход...

Загальні правила використання дезінфікуючих засобів та антисептиків

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Види дезінфікуючих засобів та антисептиків для рук У рекомендаціях ВООЗ вказані такі хімічні речо...

Щодо реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час карантинних обмежень

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вимоги щодо реалізакції фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час...