Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Особливості державної реєстрації шлюбу та розірвання в умовах воєнного стану
AA

Особливості державної реєстрації шлюбу та розірвання в умовах воєнного стану

Пара, яка вирішила офіційно зареєструвати свій шлюб, має право звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану незалежно від місця реєстрації або проживання молодят. Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто. Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви про реєстрацію. Але, за наявності поважних причин, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє зареєструвати шлюб раніше цього терміну.

Що це за причини:

- вагітність нареченої;

- народження дитини;

- загроза для життя нареченої або нареченого.

Державна реєстрація шлюбу проводиться за особистої присутності нареченої та нареченого.

 У зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням російської федерації в Україну та введенням  воєнного стану, держава розробила окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не мають можливості бути фізично присутніми під час такої реєстрації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану»  встановлено, якщо один із наречених є військовослужбовцем, то державна реєстрація шлюбу може проводитися відділом державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

Цією процедурою можуть скористатися:

 Військовослужбовці: ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого військового формування; поліцейські; особи рядового і начальницького складу: Служби цивільного захисту, ДБР, Державної кримінально-виконавчої служби; особи начальницького складу: НАБУ, Бюро економічної безпеки; працівники закладів охорони здоров’я.

Такі заяви про державну реєстрацію шлюбу подаються безпосередньому командиру (керівнику), який засвідчує справжність підпису наречених та забезпечується її передача до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Заява має містити відомості про військовослужбовця  та про особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження, громадянство. У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої) — також відомості про обране прізвище;

Можна скористатися і іншою процедурою, коли акт про укладення шлюбу складається не органом ДРАЦС, а безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування). Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку.

Крім того можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу на Порталі «Дія», та одразу обрати час, формат та зал, де пройде церемонія. Весь процес триває менше 15 хвилин, а скористатися послугою можуть громадяни України, які мають електронний підпис.

Щоб подати заяву про шлюб у Дії, потрібно:

  • Авторизуватися на порталі Дія та перейти у розділ «Сім’я».
  • Обрати послугу «Заява про шлюб».
  • Заповнити заяву.
  • Тут можна обрати час та місце реєстрації шлюбу, церемонію у святковій залі та інші додаткові послуги.
  • Сплатити адміністративний збір.
  • Підписати заяву електронним підписом.

Далі ваш партнер отримає посилання на заяву електронною поштою. Він має авторизуватися у кабінеті на порталі, перейти за посиланням з пошти та підписати заяву електронним підписом. Обраний ДРАЦС надішле результат розгляду заяви. Вам залишається лише з’явитися у ДРАЦС у день одруження.

Які документи потрібні для укладання шлюбу:

- Заява;

- Паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідка на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.

- Якщо обидва або один з подружжя раніше перебували у шлюбі, потрібно також надати документи, які підтверджують розірвання або припинення попереднього шлюбу: свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу або про визнання шлюбу недійсним з відміткою про набрання рішенням законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя тощо.

Процедура державної реєстрації розірвання шлюбу під час воєнного стану залишилася без змін.

Сімейним кодексом України передбачено, що подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу. Якщо один з подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до нотаріально засвідченої, від його імені може подати другий з подружжя. Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

 Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей

Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу. Позов до суду про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя.

Розірвання шлюбу, здійснене органами державної реєстрації актів цивільного стану, засвідчується свідоцтвом про розірвання шлюбу.

Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...