AA

Новий коронавірус: що потрібно знати про основні заходи профілактики?

Станом на 20 січня 2020 р. у Китаї в м. Ухвань та за межами країни офіційно зареєстровано 205 випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом.

7 людей померли, 170 пацієнтів госпіталізовано. Нові  випадки захворювання серед осіб, які приїхали з міста Ухань, зареєстровано у Таїланді , Японії,  Південній Кореї, Австралії та Північній Америці.

Більшість із захворілих - відвідувачі, працівники та постачальники оптового ринку морепродуктів та живих тварин. Усіх хворих госпіталізовано, 7 з них у критичному стані. Ринок було закрито І січня 2020року для санітарної обробки та дезінфекції.

8 січня 2020 року у Таїланді було зареєстровано новий випадок цього захворювання у 61-річної громадянки Китаю, яка проживає в м.Ухань, провінція Хубей, Китай. 5 січня 2020 року у неї з'явилася лихоманка і застудою, ангіною та головним болем, а 8 січня 2020 року вона здійснила прямий рейс до Таїланду з м. Ухань разом із 5 членами сім’ї в туристичній групі з 16 туристів. Враховуючи даний випадок, відзначаємо ризик поширення цього захворювання і у інших країнах.

Клінічні ознаки та симптоми вірусної пневмонії:

  • підвищення температури;
  • ускладнене дихання;
  • на рентгенограмі грудної клітки - двосторонні інфільтративні ураження обох легень.

Основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватися при відвідуванні країн, де зареєстровано випадки:

  • уникати тісного контакту з людьми, що мають симптоми  гострої респіраторної інфекції (ГРІ);
  • частіше мити руки з милом;
  • уникати тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;
  • люди із симптомами ГРІ повинні дотримуватися правил поведінки при кашлі (не підходити надто близько до співрозмовників, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми); 
  • уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти  сире м’ясо, м’ясні субпродукти,  молоко.

10 простих правил, як менше хворіти:

  • щорічна вакцинація від грипу (вакцинуватись можна протягом всього сезону!)
  • менше людей - менше вірусів! Старайтесь уникати людних місць. 
  •   концентрація вірусів під відкритим небом в тисячі раз менша, ніж у будь-якому приміщенні (квартира, шкільний клас, виставка, кінотеатр...)
  • чим ближче до іншої людини, тим вищий шанс заразитись. Тримайте дистанцію!
  • побачили (почули) людину з признаками ГРВІ (нежить, кашель, чхання) - тримайте максимальну дистанцію! 
  • руки хворого - це джерело інфекцій. Тому менше рукостискань, частіше миття рук з  милом (за неможливості - спеціальні антисептики для рук). 
  • шанси зустрітись з вірусом особливо великі там, де велике скупчення людей і там, де вони хворі. Особлива обережність при відвідуванні таких закладів. 
  •  віруси годинами «живуть» в сухому, теплому, нерухомому повітрі. І майже зразу гинуть в чистому, вологому, прохолодному і «рухаючомусь» повітрі. 
  • оптимальний режим для перебування: температура 16-22 градуси, вологість повітря - 40-70%. Зробіть комфорт в цих межах. А якщо Вам холодно - одягніться. 
  • більше овочів і фруктів, більше прогулянок, більше позитивних емоцій. 
  • зволожуйте слизову оболонку дихальних шляхів. Для носа використовуйте сольові розчини або звичайний фізіологічний розчин (чим більше людей навкруг - тим частіше зволожуйте). Полощіть  рот звичайною водою. 

Будьте здорові!

 

 

Читайте також

Про намір передачі в оренду приміщень ІІ типу, розташованих на третьому поверсі будівлі НКП ЮУ МЦПМСД, під розміщення відділення гемодіалізу

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Приміщення розташоване на 3-му поверсі будівлі  НКП ЮУ МЦПМСД за адресою: Миколаївська обл., м....