Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Захист від торгівлі людьми на Миколаївщині: Інспектори праці активно інформують громадян
AA

Захист від торгівлі людьми на Миколаївщині: Інспектори праці активно інформують громадян

На Миколаївщині тривають активні заходи з метою запобігання та протидії торгівлі людьми в рамках Оперативного плану заходів ЕМРАСТ по боротьбі з цим злочином на 2024 рік. Ця важлива ініціатива спрямована на захист громадян від потенційної небезпеки потрапляння до трудового рабства та забезпечення безпечного працевлаштування. Інспектори відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Миколаївській області активно інформують та консультують місцеву громаду.

Фахівці надають роз'яснення щодо прав та обов'язків громадян у сфері працевлаштування, а також процедур, якими можна користуватися в разі порушення прав.

На завершення кожного інформаційного заходу, учасники отримують інформаційні матеріали відповідного спрямування включаючи брошури з корисною ілюстрованою інформацією та контактами для звернення в разі потреби.

Ці заходи є необхідною складовою боротьби з торгівлею людьми та захисту прав людей на Миколаївщині. Діяльність інспекторів, спрямована на освіту та інформаційну підтримку громадян, допомагає зменшити ризики та підвищує готовність місцевого населення до захисту від торгівлі людьми. Разом з цим, ця робота сприяє зміцненню правової культури та свідомості важливості боротьби з цими злочинами в суспільстві.


В ЧОМУ САМЕ Є РИЗИК

Через військові дії мільйони людей виїхали з Україні в пошуках безпеки, їжі та притулку. Будь-хто з цих людей може опинитися під загрозою торгівлі людьми, незалежно від соціального статусу, освіти, віку чи статі.

Торговці людьми експлуатують вразливість людей, які прибувають з-за кордону, особливо якщо вони не знайомі з мовою чи культурою країни перебування. Вони користуються ситуацією, в якій опинилися жертви, і застосовують силу чи обман щоб змусити людей надавати сексуальні послуги, примусити їх до підневільної праці, жебрацтва або навіть скоєння злочинів.

ТРИ КРОКИ ДЛЯ ВАШОЇ ОБІЗНАННОСТІ ТА БЕЗПЕКИ:

1.ЗНАТИ ПРО ЗАСТЕРЕЖУЮЧІ ЗНАКИ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

  • Торговці людьми можуть використовувати різні тактики, у тому числі із залученням жінок або інших осіб, які «викликають довіру», для початкового контакту та вербування. Кожен із нас може стати жертвою торгівлі людьми.
  • Ви можете наражатися на ризик стати жертвою торгівлі людьми, якщо людина, з якою ви перебуваєте або розмовляєте:
  • Пропонує роботу з нереально високою зарплатою або умовами, що виглядають занадто гарними, щоб бути правдою.
  • Пропонує зустрітися з вами віч-на-віч.
  • Пропонує вам гроші.
  • Звертається до вас без вашого прохання, наприклад, пропонуючи роботу, транспорт чи іншу допомогу.
  • Вилучила або не віддає вам паспорт чи інші документи, що посвідчують особу, та/або ваш телефон/ноутбук.
  • Примушує вас виконувати роботу, надавати сексуальні та інші послуги без вашої згоди та/або використовує психологічний тиск і маніпуляції, щоб отримати вашу згоду.
  • Контролює вашу можливість вільно пересуватися або змушує вас робити якісь кроки без вашої згоди.
  • Наймає вас на роботу, але не дотримується погоджених умов праці чи оплати.

2. ЗНАТИ ЯК МІНІМІЗУВАТИ РИЗИКИ

Намагайтеся не залишатися наодинці, постійно будьте та переміщайтесь у товаристві інших осіб.

Не довіряйте свої важливі документи нікому, крім уповноважених осіб – поліції, прикордонникам, співробітникам посольств чи консульств – які мають відповідні посвідчення особи.

Завантажте мобільний додаток ДІЯ на свій смартфон, щоб отримати доступ до електронних копій вашого паспорта, водійського посвідчення, студентського квитка, закордонного паспорта.

Зробіть копії важливих документів і тримайте їх окремо від оригіналів, також збережіть відскановані копії у своїй електронній пошті або у хмарному сховищі.

Користуйтеся тільки офіційними джерелами інформації. Багато країн підготували спеціальні сайти/веб-сторінки для українців, а також започаткували гарячі лінії українською мовою.

Майте із собою контактну інформацію посольств та консульств України в країнах транзиту та призначення. Якщо ви втратили паспорт за кордоном або його вилучили насильно, негайно зверніться до консульства України.

3. ЗНАТИ ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ

Якщо до вас звернулась особа, яка пропонує вам підтримку, зокрема житло чи працевлаштування, не поспішайте і візьміть паузу, щоб поставити запитання та ретельно перевірити інформацію, перш ніж приймати рішення. Не піддавайтеся на «терміновість» і «необхідність» надати швидку відповідь, оскільки саме так злочинці дезорієнтують і заманюють своїх жертв.

Розглядаючи пропозицію, поміркуйте над можливістю проконсультуватися з органами влади чи неурядовими організаціями, зокрема звернутися на гарячі лінії з протидії торгівлі людьми. Професіонали обізнані щодо схем, якими користуються торгівці людьми в країні, і їхні поради можуть допомогти вам прийняти більш зважене рішення.

Якщо ви підозрюєте, що спілкуєтеся з торгівцем людьми, і перебуваєте серед інших людей, намагайтеся фізично дистанціюватися та вийти із ситуації. Якщо поблизу є правоохоронці або інші офіційні особи, спробуйте подати їм сигнал.

Якщо вам загрожує небезпека і ви маєте доступ до телефону, зателефонуйте в місцеві служби екстреної допомоги, поліцію, на гарячу лінію з питань торгівлі людьми в країні перебування або в посольство України в цій країні.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...