Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | За час війни в Україні зросла кількість курців…Як цьому протистояти? Навіщо ми знищуємо самих себе?
AA

За час війни в Україні зросла кількість курців…Як цьому протистояти? Навіщо ми знищуємо самих себе?

Згідно соціальних опитувань, кількість українців, які зовсім не курять, скоротилася на 4,7% у порівнянні з початком 2021 року.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні зросла кількість курців горючих сигарет на майже 5%.

Як повідомили представники громадської організації "Здорові ініціативи" (Healthy Initiatives) на онлайн прес-конференції, про це свідчить порівняльний аналіз результатів опитувань, проведених КМІС на початку 2021 року і наприкінці 2022 року.

Так, кількість українців, які зовсім не курять, скоротилася на 4,7% у порівнянні з початком 2021 року і складає зараз 68,8%. Два роки тому не вживали тютюн 73,5%.

"Зростання кількості курців є суттєвим, враховуючи, що до війни розповсюдженість куріння за цим опитуванням складала 26,5%. Зокрема, на 2,3% зросла кількість "щоденних" курців, і на 2,4% більше стало курців, які вживають тютюн не щодня", - відмічають в організації "Здорові ініціативи".

Війна є найбільш очевидною причиною розповсюдження шкідливої звички, і, фактично, вона відкинула країну на кілька років назад у боротьбі проти тютюну.

Загальна тенденція розчаровує. Українці почали курити більше. Це очікувано, це реакція на стрес, пов'язаний з війною, і абсолютна зміна пріоритетів життя. Але куди це нас заведе? Куріння залишається основною причиною смерті та інвалідності, якій можна запобігти.

Програми допомоги з відмови від куріння залишаються поза пріоритетом системи охорони здоров’я України. За опитуванням КМІС, 31% курців розраховували тільки на себе, коли пробували відмовитися від тютюну. І тільки 0,9% - на консультацію в установах охорони здоров’я.

Вольові спроби залишаються головним методом відмови від куріння. Але це не працює. Лише 3-4% людей, які намагаються кинути палити за допомогою характеру, можуть це зробити, але 96% за місяць-два-рік все одно повертаються до цієї звички.

За даними Коаліції проти куріння (SFAC), курці в середньому роблять 30 або більше спроб, перш ніж остаточно кинути палити. Курці, яким надається допомога, щоб кинути курити, здатні досягнути успіху, використовуючи до трьох спроб.

За статистикою, у країнах, де лікарі займаються тим, щоб допомогти курцям позбутися шкідливої звички, боротьба з курінням значно ефективніша. Як приклад можна привести досвід Великої Британії, де саме лікарі зіграли провідну роль у боротьбі із тютюнопалінням. В умовах війни люди шукають рішення, як зменшити стрес. Описуючи найбільш уразливі групи, серед яких швидко поширюється куріння, лікар Юрій Стратович називає військових, людей в окупації, жителів районів з посиленими обстрілами, переміщених осіб і біженців. При цьому, він розвінчує міф, що куріння допомагає впоратися зі стресом. Куріння є головною причиною смерті від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Не обманюйтеся рекламними пропозиціями – не існує безпечної кількості цигарок або способів куріння. Згідно із загальносвітовою статистикою, куріння є причиною 15% усіх смертей у світі. Цигарки вбивають більше людей, ніж автомобілі, війни, СНІД, цукровий діабет та цироз печінки, разом узяті.

На жаль, абстрактне розуміння, що паління шкідливе, ніяк не додає реальної мотивації. Причому в деяких випадках навіть загроза смерті виявляється недостатньою для того, щоб відмовитися від цигарок, задоволення, яке можна відчути від них тут і зараз, для людини більш реальне, ніж смерть, яка якщо й трапиться, то коли-небудь потім.

«Один день за раз», у спільноті анонімних алкоголіків (АА) є одне правило, яке допомагає людям боротись із залежністю. Усе, що від вас вимагається – не курити один день. За ним буде ще один, і ще, і ще.

Читайте також

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...