Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У ВП ЮУАЕС готуються до тактичних навчань антитерористичної спрямованості
AA

У ВП ЮУАЕС готуються до тактичних навчань антитерористичної спрямованості

У ВП «Южно-Українська АЕС» 22-23 травня відбудуться тактичні навчання антитерористичної спрямованості. У ролі спостерігачів до навчань будуть залучені слухачі та експерти семінару, що у ці ж дні проходить на Южно-Українському енергокомплексі за темою «Фізична безпека перевезень ядерних та інших радіоактивних матеріалів». Його для представників силових структур та ліцензіатів проводить  навчальний центр з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузьмича Інституту ядерних досліджень НАН України.

«Цей курс було вирішено провести саме тут, бо Южно-Українська АЕС завжди плідно працює з центром ім. Дж. Кузьмича і, по-друге, у вас є хороші умови, щоб провести практичне навчання, показати як у реалії організована робота з охорони ядерних і радіоактивних матеріалів. А в перебігу навчань, сподіваюсь, нам продемонструють, як необхідно діяти під час спроби нападу чи захоплення транспортного засобу, що перевозить спецвантаж», - констатував керівник  навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузьмича Інституту ядерних досліджень НАН України Віктор Гаврилюк.

У найближчі роки в Україні очікується велика кількість перевезень відпрацьованого ядерного палива. Для нього у зоні відчуження Чорнобильської АЕС споруджується Централізоване сховище. Туди доправлятимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох АЕС: Южно-Української, Рівненської та Хмельницької. Загалом необхідно буде перевезти понад 16 тисяч тепловиділяючих збірок. Перевезення ядерних матеріалів, зокрема, ядерного палива, пов’язані з певною кількістю ризиків. Необхідно бути готовим протистояти спробам вчинення злочинних дій стосовно як самих матеріалів, так і  транспортного засобу, та персоналу, який супроводжує чи охороняє вантаж під час перевезення.

Слухачі курсу – офіцери антитерористичного центру при Службі безпеки України, представники ДП «НАЕК «Енергоатом» та атомних електростанцій. В організації та проведенні навчального курсу також беруть участь експерти з фізичної безпеки корпорації ARES (США). Під час лекцій слухачів знайомлять з законодавством України щодо перевезення ядерних матеріалів та вимогами міжнародних договорів. Детально розглядаються  правила транспортування та організація фізичного захисту вантажу.

«На ЮУАЕС ми постаралися створити всі умови для проведення цього навчального курсу, - звернувся до учасників семінару заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет. - Крім того, ви зможете взяти участь у якості спостерігачів під час проведення тактичних навчань антитерористичної  спрямованості, адже ці моменти безпосередньо стосуються тематики вашого курсу – перевезення ядерних матеріалів».

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...