Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Професійне та емоційне вигоряння на роботі. Як вчасно розпізнати та запобігти
AA

Професійне та емоційне вигоряння на роботі. Як вчасно розпізнати та запобігти

Професійне вигоряння — це виснаження емоційних, розумових і енергетичних ресурсів людини, яке розвивається на тлі сильного хронічного стресу в роботі. Виявляється повною втратою інтересу до професійної діяльності і відчуттям безглуздості подальшого розвитку, відсутністю сил і бажання займатися діяльністю, яка нещодавно була по-справжньому цікавою.

Чим довше людина накопичує внутрішнє напруження, тим яскравіше проявляється вигорання. Самостійно справитися з синдромом, що проявився в повну силу, людині практично нереально. І замість гордості за успішну професійну кар’єру, з’являється відчуття спустошеності і втраченого часу. Тому пряма відповідальність кожного фахівця — відстежувати у себе подібні симптоми і вживати необхідних заходів на ранніх стадіях.

Більшість перебуває у стані невизначеності, адже ми буквально не знаємо, що буде далі. Саме тому тема емоційного і професійного вигоряння для багатьох стала як ніколи актуальною. Частина людей втратила роботу, частина, навпаки, працює забагато, ніби компенсуючи стан, у якому перебуває.

Ознаки емоційного вигоряння:

  • фізичне або емоційне виснаження;
  • повне знесилення;
  • немає можливості займатися звичними справами;
  • відсутність емоцій і відчуттів.

Ви не здатні більше жити своїм нормальним, звичним життям. У вас накопичується роздратування й радикально знижується мотивація. Також наростає психологічна дистанція, зокрема з власними ціннісними орієнтирами.

Наприклад, раніше ви дуже любили свою роботу. А в стані емоційного вигоряння вона більше не приносить вам емоційного задоволення. Другий аспект психологічної дистанції — ви починаєте віддалятися від людей, які вас оточують.

Ознаки професійного вигоряння

Якщо йдеться про професійне вигорання, ви, перш за все, відчуваєте роздратування щодо своїх колег. Найімовірніше, у вас зникає бажання з ними спілкуватися. У серйозних випадках — ви зовсім не можете з ними спілкуватися й замикаєтеся в собі.

Що відбувається

ДЕГУМАНІЗАЦІЯ. Ви починаєте розглядати інших людей в нелюдському ключі. Ваші думки: «Навколо — самі ідіоти», «Мене оточують лише невдахи», «Як можна працювати із цими людьми» тощо.

ГІПЕРКОМПЕНСАЦІЯ. Ви працюєте ще більше. Через «не можу» й «не хочу», навантажуєте себе все більше. Виснаження організму зростає, ви не розумієте, як це так, що ви не можете працювати, — і продовжуєте себе навантажувати. Так ви лише посилюєте емоційне вигоряння, замість того щоб зупинитися й відпочити.

ЗНИЖЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ. Ви погрузли в роботі. Вам стало складно виконувати навіть найпростіші завдання, ви починаєте відкладати справи на потім.

Різниця між професійним і емоційним вигорянням

За професійного вигоряння, крім усіх перелічених ознак, у вас проявляється цинічне ставлення до своєї роботи, ви більше не відчуваєте її цінності, нависають тривожні думки: «А що ж мені робити далі, якщо моя улюблена робота більше не є такою».

Тут дуже важливо розуміти: якщо не дати собі можливості відпочити, то за емоційним виснаженням незабаром настане фізичне.

Як боротися з вигорянням: профілактика

Вигоряння можна призупинити, якщо дотримуватися кількох важливих принципів.

1. УСВІДОМЛЕНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ВСЬОГО, ЩО МИ РОБИМО. Потрібно виконувати свої завдання не на автоматі, а вдумливо — запитувати себе в процесі: «Що я роблю?», «Навіщо я це роблю?».

Важливо спробувати знайти когнітивні спотворення (зниження пам'яті, сприйняття, розумових здібностей, порушення мови). Наприклад, переконання, що недосконалий результат роботи неприйнятний. Нам здається, що наша робота повинна бути виконана на 100%. Якщо ж не вдається, вмикається дихотомічне мислення — навіть виконана на 75% робота здається не зробленою зовсім. Від цього виникає відчуття, що ти — невдаха.

Насправді це розумова помилка — робота зроблена, хоч і не в повному обсязі, але набагато більше, ніж якби ви взагалі не бралися за неї.

Виникають й інші когнітивні спотворення — наприклад, читання думок. Коли ми починаємо негативно ставитися до людей, які нас оточують, то приписуємо непритаманні їм якості. Ми проєктуємо свій внутрішній стан на оточення, і нам здається, що наші близькі, колеги, друзі якось не так на нас дивляться, не бажають нам добра, цинічно ставляться до нас. Насправді ж це ми цинічно ставимося до них.

Дуже важливо зупинитися й обміркувати власні думки, скласти план своєї розумової діяльності. Думки і дії — це різні речі. А ми, зазвичай, не розглядаємо думки відокремлено від дій.

2. У СТАНІ ВИГОРЯННЯ ДУЖЕ ВАЖЛИВО ЗРОЗУМІТИ, НАСКІЛЬКИ РАЦІОНАЛЬНО ВИ ВИКОРИСТОВУЄТЕ СВІЙ ЧАС. Під час виконання будь-якої робочої задачі у вас можуть виникати думки на кшталт: “Навіщо я це роблю”, “А який у цьому сенс”.

Ці думки «розмивають» усю вашу діяльність — вам складно побачити позитивний результат роботи. У такому разі дуже важливо планувати свою діяльність, намагатися отримувати від неї задоволення тут і зараз, нагороджувати себе за виконане завдання, дякувати собі за те, що ви зробили прямо зараз.

3. АКТИВНІСТЬ НЕ ПОВИННА БУТИ ВИНЯТКОВО РОБОЧОЮ. Використовуйте ресурсні активності — речі, які приносять вам особисте задоволення. Дуже важливо дбати про себе. Психологи рекомендують фізичну активність — вона сильно знижує стрес, поліпшує настрій, очищає думки. І для цього необов’язково займатися по 2-3 години в спортзалі, достатньо просто прогулятися 40 хвилин.

До ресурсних активностей відносять ще аналогові: гра на музичному інструменті, малювання, приготування їжі. Їжа є одним з головних і найшвидших задоволень у нашому житті. І якщо дати їй «творчий поштовх», приготувавши незвичайну смачну вечерю, — це буде дуже ефективне емоційне розвантаження.

4. СПРОБУЙТЕ ДОДАТИ В ЖИТТЯ ІГРОВУ ТА ЦІННІСНУ АКТИВНІСТЬ. Ставте собі умовні «зірочки» за виконане завдання, влаштовуйте мікрочеленджі. Навчіться розслаблятися: прийміть ванну із сіллю, подивіться серіал, шукайте способи подбати про себе поза робочим часом.

Також важливо знайти заняття, заради якого ви будете працювати й будувати своє життя. Для когось це саморозвиток, для когось — сім’я, для когось — свобода. І коли зовсім немає сил — повертайтесь до цих цінностей.

Профілактика професійного вигорання співробітників

Профілактика вигорання співробітників може заощадити вам час і гроші, адже за даними статистики "вигоріла" людина швидше за все звільниться протягом 3-х місяців, якщо ситуація не змінюється. Ви, як керівник, можете вплинути на це, використовуючи прості інструменти: 

Підтримка

Дуже важливо пам’ятати, що самостійно впоратися з вигорянням доволі складно. Спробуйте, нехай навіть через силу, приділити увагу близьким. Нам завжди потрібні союзники, адже люди — соціальні істоти. Повірте, коли ви почнете з кимось спілкуватись і про когось піклуватися, вам стане краще.

ЯКЩО ВИ ПОМІТИТЕ В СЕБЕ ХОЧА Б ОДНУ З ОЗНАК ВИГОРЯННЯ, САМЕ ЧАС ЗУПИНИТИСЯ Й ЗАДУМАТИСЯ — ЧИ ВАРТО ПРОДОВЖУВАТИ В ТОМУ Ж ДУСІ. НАСЛІДКИ ВИГОРЯННЯ ДУЖЕ СЕРЙОЗНІ — ДЕПРЕСІЯ І ТРИВОЖНІ РОЗЛАДИ.

Ставтеся уважно до свого фізичного і емоційного стану.

Будьте сповнені енергії й щасливі в своїй діяльності.

Горіть та не вигоряйте!

За матеріалами : https://bazilik.media

 

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...