Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право на пільги та компенсації працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці
AA

Право на пільги та компенсації працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці

Для нейтралізації негативних наслідків впливу багатьох шкідливих речовин на організм людини, законодавством України передбачені пільги та компенсації, а саме: пенсії за віком на пільгових умовах, щорічна додаткова відпустка, скорочена тривалість робочого дня, доплати до тарифних ставок, безоплатне отримання лікувально – профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів.

Відповідно до діючих норм законодавства значені пільги і компенсації надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої визначено постановою Кабінету Міністрів України №442 від 1.08.92р.

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації несе керівник підприємства.

Атестація робочих місць передбачає не тільки виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів, причин їх виникнення та надання пільг і компенсацій працівникам, а також проведення заходів щодо поліпшення умов праці, розроблення комплексу заходів з оптимізації рівня гігієни і безпеки праці, характеру праці та оздоровлення працівників.

Згідно з вимогами статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з шкідливими і важкими умовами праці, за Списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.03 р №36 і за результатами атестації робочих місць.

Тобто підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є насамперед наявність професії (посади) та виробництва у вищезазначеному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менше ніж 80%), встановленого для даного виробництва, робіт, професій та посад. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на таку пенсію.

Одним із видів компенсацій за роботу із шкідливими і важкими умовами праці є надання щорічної додаткової відпустки. Згідно зі статтею 7 Закону України «Про відпустки» даний вид відпустки надається працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих чинників, за Списком виробництв, робіт, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року №1290. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним договором, залежно від результатів проведеної атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Доплати за умови праці проводяться на робочих місцях, на яких виконуються роботи, передбачені галузевим переліком робіт з важкими і шкідливими, особливо важкими й особливо шкідливими умовами праці, у відсотках до тарифної ставки (окладу) у наступних розмірах:

- на роботах з важкими і шкідливими умовами праці – 4, 8, 12%;

- на роботах з особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці – 16, 30, 24%.

Конкретні розміри доплат визначаються на основі атестації робочих місць і оцінки умов праці на них.

Отже, роботодавець, який дійсно дорожить репутацією свого підприємства, організації, має обов’язково і своєчасно провести атестацію, щоб не довелось працівникам, які дійсно втрачають своє здоров’я, виконуючи роботи, пов’язані зі шкідливими умовами, захищати свої права в судовому порядку, а підприємству – відповідати за шкоду, заподіяну працівникові.

Читайте також

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

До уваги військовослужбовців!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує.   10.04.2...