Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 20.05.2024 - 24.05.2024
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 20.05.2024 - 24.05.2024 &n...
Res -->
Харчові токсикоінфекції — це група гострих інфекційних захворювань, які виникають у результаті споживання продуктів, що містять умовно-патогенні бактерії та їх токсини і характеризуються короткотривалими проявами загальної інтоксикації та гострого гастриту чи гастроентероколіту.
Шлях передачі — переважно харчовий. Для захворювання характерна сезонність: у теплу пору року частота токсикоінфекцій збільшується, оскільки температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій. Токсикоінфекції можуть виникати як у вигляді окремих випадків у побуті, так і спалахів при організованому харчуванні в колективах. Мікроорганізми зазвичай розмножуються в харчових продуктах, з якими і потрапляють у ШКТ, викликаючи гостру інтоксикацію організму.
Клінічні ознаки. Інкубаційний період короткий — від декількох годин до однієї доби. Захворювання починається раптово, з’являється нудота і блювота, виникають часті рідкі водянисті випорожнення, іноді переймоподібні болі у животі. Можливі виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 о С; слабкість, анорексія, зневоднення. Розрізняють три ступені зневоднення залежно від дефіциту маси тіла: І ступінь — дефіцит маси тіла складає 3%, ІІ ступінь — 6%, ІІІ ступінь — 9% та більше.
Якщо виникли вищеописані симптоми – якнайшвидше зверніться за медичною допомогою!
Хворобі легше запобігти, ніж її лікувати, тому дотримуйтесь простих правил:
- ретельно мийте фрукти й овочі;
- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
- часто мийте руки й посуд;
- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
- якщо ножі використовувалися для оброблення сирого м’яса, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;
- не використовуйте продукти, термін придатності яких минув;
- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холодильник;
- не їжте невідомі гриби;
- не їжте рибу та морепродукти без термічної обробки;
- обдавайте всі фрукти й овочі окропом.
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 20.05.2024 - 24.05.2024 &n...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 13.05.2024 - 17.05.2024 ...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 06.05.2024 - 10.05.2024...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 29.04.2024 - 03.05.2024 ...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 22.04.2024 - 26.04.2024...
З 24 по 30 квітня поточного року в Україні стартує і проводиться Європейський та Всесвітній тиждень...
Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 15.04.2024 - 19.04.2024 ...
Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води...
Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняєтьс...
Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед мешканців які вживають незнай...