Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради за 2021 рік
AA

Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради за 2021 рік

При виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради діє спостережна комісія, до складу якої входить 11 осіб - представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042 «Про внесення змін до Положення про спостережні комісії».

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради в складі затвердженому рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 27.08.2020 № 233, здійснює свою роботу в формі засідань, які проводяться відповідно до затвердженого плану. В 2021 році проведено 8 засідань спостережної комісії, на яких було розглянуто 23 питання. Це - здійснення громадського контролю за поведінкою осіб, умовно-дострокового звільнених від відбуття покарання; здійснення соціальної роботи з особами, звільненими з місць позбавлення волі, засудженими до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, та звільненими від відбуття покарання з випробуванням; надання гостро потребуючим з числа осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, адресної допомоги; стан індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми засудженими до покарання без позбавлення волі; про розгляд справ підготовлених Державною установою «Арбузинська виправна колонія № 83» для подачі до суду та інші.

У звітному періоді повноваження спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради було розширено у зв’язку зі створенням Южноукраїнської міської територіальної громади, приєднанням селища міського типу Костянтинівка, на території якого знаходиться Державна установа «Арбузинська виправна колонія № 83». Проведено виїзне засідання спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради на території Державної установи «Арбузинська виправна колонія № 83». Також, було проведено моніторинг забезпечення права в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу, перевірку лікувального закладу охорони здоров’я філії ДУ «ЦОЗ ДКВС України» при установі виконання покарань, медичну частину № 83.

З початку 2021 року на обліку спостережної комісії перебувало 5 осіб, умовно-достроково звільнених від відбуття покарання з місць позбавлення волі.

Членами спостережної комісії проводиться робота щодо здійснення громадського контролю за поведінкою осіб, звільнених з місць позбавлення волі умовно-достроково, протягом невідбутої частини покарання, шляхом спільного щомісячного інспектування за місцем проживання цих осіб. З метою недопущення вчинення повторних правопорушень та громадського контролю на протязі звітного періоду інспекторами громадських пунктів охорони порядку було проведено 32 перевірки за місцем мешкання осіб умовно-достроково звільнених від відбуття покарання. В ході перевірок були надані правові консультації, інформаційні послуги щодо працевлаштування, необхідності здійснення флюорографічного обстеження, попереджено про кримінальну та адміністративну відповідальність. Всім особам надана інформація про види послуг та допомог, які надаються департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Южноукраїнським міським центром зайнятості, Южноукраїнської міською організацією Товариства Червоного Хреста України.

За звітний період до Южноукраїнської міської філії Миколаївського обласного центру зайнятості з метою пошуку роботи звернулися 2 особи звільнені з місць позбавлення волі.

Робота з цією категорією громадян проводиться в межах чинного законодавства. Надаються визначені види забезпечення та соціальні послуги, а саме: допомога по безробіттю, в тому числі одноразова її виплата для організації підприємницької діяльності; допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебуває на його утриманні; професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації; профорієнтаційні послуги; пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні; інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням.

Крім сприяння в пошуку роботи, безробітним громадянам надається профорієнтаційна допомога, пропонується проходження навчання та перенавчання за кошти служби зайнятості. В профорієнтаційній роботі служби зайнятості визначальним є індивідуальний підхід до клієнта, який полягає у визначенні проблем працевлаштування кожної конкретної людини та надання їй адресної допомоги через відповідні профорієнтаційні послуги, що спрямовуються на підвищення мотивації до праці та професійного зростання. За період реєстрації як безробітних цим особам було надано 8 послуг, а саме: 5 профінформаційних послуг та 3 профконсультаційні. Також, особи отримали 2 індивідуальні консультації щодо можливості безкоштовного здійснення професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості.

Стосовно соціальної роботи з особами, засудженими до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, та звільненими від відбуття покарання з випробуванням. Фахівцями із соціальної роботи Южноукраїнського міського центру соціальних служб проводиться соціальна робота з особами, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі або звільнена від відбування покарання з випробуванням.

Протягом 2021 року комплекс соціальних послуг надано 123 особам, зазначеної вище категорії, з них 4 особам соціальні послуги надавалися в рамках здійснення соціального супроводу.

Клієнтам надано первину юридичну консультацію та первину психологічну допомогу, проведено інструктаж з безпеки життєдіяльності, надано натуральну допомогу, сприяли у відновленні документів, у налагоджені зв’язків з членами родини, з метою сприяння у працевлаштуванні перенаправлено до Южноукраїнської міської філії Миколаївського обласного центру зайнятості, проводилися бесіди щодо формування здорового способу життя.

Щодо соціальної роботи з особами, які звільнилась з місць позбавлення волі, з початку поточного року до ЮМЦСС надійшло 4 повідомлення щодо осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. З метою підготовки особи до звільнення з місць відбування покарання фахівцем із соціальної роботи було відвідано 4 родини за адресами вказаними в повідомленнях про звільнення не проживають.

Також протягом звітного періоду до Центру звернулося 14 осіб, вище зазначеної категорії, соціальні послуги надано за карткою обліку роботи з сім’єю/особою.

Щодо соціальної роботи з неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом на обліку ЮМЦСС перебуває 13 неповнолітніх з зазначеної вище категорії, з них 1 сім’я отримувала соціальні послуги в рамках здійснення соціального супроводу.

З сім’ями неповнолітніх проводилася робота на підвищення батьківського потенціалу, формування соціально-позитивного оточення, налагодження стосунків у родинах, громаді (з однолітками), формування здорового способу життя, формування негативного ставлення до вживання алкоголю та психотропних речовин, сексуальне виховання, консультація лікарів, тощо.

Проведено 9 інформаційно-просвітницьких заходів щодо профілактики правопорушень неповнолітніми особами.

Стосовно складання досудових доповідей, з метою надання соціальних послуг і організації контролю за поведінкою суб’єктів пробації, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та звільнені від відбування покарання з випробуванням з початку року від філії ДУ «Центр пробації» в Миколаївській області м. Южноукраїнська до Южноукраїнського міського ЦСС надійшло 74 запити для підготовки досудової доповіді, надано інформацію про надані соціальні послуги в межах своєї компетенції.

За інформацією Вознесенського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області, станом на 10.01.2022 р. на обліку перебуває 75 осіб, з них:

засудженні до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю 4 особи;

засудженні до покарання у виді громадських робіт 11 осіб;

засудженні до покарання у виді штрафу 4 особи;

звільнені від покарання з випробуванням з іспитовим строком 48 осіб;

на яких накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт 5 особи;

Стосовно 2 осіб надійшли ухвали суду про складання досудових доповідей.

До управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради протягом 2021 року звернулася 1 особа, звільнена з місць позбавлення волі, яка отримала матеріальну допомогу на загальну суму 500,00 грн.

Голова спостережної комісії,заступник міського голови
з питань діяльності виконавчих органів ради Марія ДРОЗДОВА

 

Читайте також