Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Готовність до нового навчального року в деталях
AA

Готовність до нового навчального року в деталях

Навчальний 2022-2023 рік, пройшов в надважких умовах і значною мірою похитнувши освітній процес навчання, пов’язаний з військовою агресією російської федерації на території України, підняв на поверхню дуже проблемні питання, вирішення, яких потребує максимального зосередження, фінансування та часу. Але найболючіше, що діти змушені були пристосовуватися до нових реалій сьогодення. Постійні перерви навчального процесу, як очного так і дистанційного, під час повітряних тривог безумовно відображаються на якості підготовки учнів. В першу чергу безглуздо витрачається дорогоцінний час на подекуди годинні очікування закінчення тривог. Але поки загроза не зникне, безпека наших дітей – пріоритет.

Нажаль, Миколаївська область і досі перебуває в числі областей на території якої тривають бойові дії. Не варто забувати, що місто Южноукраїнськ – це місто супутник, поблизу якого, знаходиться небезпечний стратегічний об’єкт, як наслідок рішення про повернення дітей до очного навчання – є виважене та обґрунтоване, адже ліцеї та дошкільні навчальні заклади являються надзвичайно вразливими.

Потроху, маленькими кроками, освітній процес у школах міста почав переходити до очної форми навчання для деяких класів. Ми продовжуємо жити, і вчимося пристосовуватися до життя у війні.

Відповідно до законодавства, підвальні приміщення можуть використовуватися для укриття як споруди подвійного призначення та як найпростіші укриття (стаття 32, глава 7 Кодексу цивільного захисту України). Водночас такі приміщення мають відповідати мінімальним вимогам щодо забезпечення безпеки учасників освітнього процесу та мають бути відповідно облаштовані.

Відповідно до практичного посібника “Організація укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту. Впровадження інженерно-технічних заходів цивільного захисту. Серія 9” ДСНС та Інституту державного управління та наукових досліджень із цивільного захисту визначає такі кроки для підготовки підвального приміщення до використання як укриття:

  • демонтувати тимчасові перегородки;

  • звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні;

  • укріпити вхідні двері;

  • перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;

  • створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків;

  • облаштувати вентиляційні отвори;

  • облаштувати забір води від системи централізованого водопостачання та водовідведення або створити запаси води в ємностях;

  • облаштувати окремі приміщення для санвузлів та під’єднати їх до системи каналізації або забезпечити їх виносною тарою для нечистот, що щільно закриваються;

  • встановити лавки, лежаки;

  • створити запас продуктів тривалого зберігання, а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.

Питання безпеки наразі є надважливим. Тому спільними зусиллями виконавчих органів Южноукраїнської міської територіальної громади разом з управлінням освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради розглядалися шляхи вирішення питання убезпечення життя та здоров’я здобувачів освіти. Було прийняте рішення переобладнати підвальні приміщення закладів освіти у найпростіші укриття.

Реалізація проведення поточного ремонту найпростішого укриття у підвальних приміщеннях ліцеїв №1,№2,№3,№4 в м.Южноукраїнськ стала можливою по Цільовій програмі захисту населення і територій Южноукраїнської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій місцевого рівня на 2023 - 2027 роки, яка була затверджена рішенням Южноукраїнської міської ради від 30 листопада 2022 № 1161.

Тому, не гаючи дорогоцінного часу, винесена потреба на розгляд Южноукраїнської міської ради та постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, інвестицій, торгівлі, послуг та розвитку підприємства питання, якомога швидше розпочати роботи по приведенню найпростіших укриттів в належний стан, щоб наші дітки були у безпеці і з комфортом очікували закінчення тривог.

На сьогоднішній день у повному обсязі виконані роботи з поточного ремонту підвальних приміщень (найпростіше укриття) ліцеїв №1, №2, №3, №4 Южноукраїнської територіальної громади, що дало змогу привести їх у нормальний стан. Роботи включали в себе вирівнювання підлоги методом сухої стяжки з подальшим оздобленням її декоративним покриттям (керамічна плитка), шліфування поверхонь штукатурними розчинами, з подальшим фарбуванням поверхонь стін водоемульсійною фарбою.

Приведення найпростіших укриттів закладів освіти в належний стан ще потребують доопрацювання. Гостро стоїть питання влаштування припливно-витяжної вентиляції в зазначених будівлях, адже під час одночасного перебування великої кількості дітей в підвальному приміщенні, якість повітря значно знижується через пил та погану вентиляцію, що негативно відображається на дитячому здоров’ї і може становити реальну загрозу життю учнів.

Управління будівництва та ремонтів Южноукраїнської міської ради проведено ряд заходів з вирішення цього болючого і вкрай важливого питання.

На превеликий жаль повномасштабна війна проти України 24 лютого 2022 року, розпочата «недолугою країною-сусідом», ввела в ступор і в підвішений стан роботу сфери будівництва, заблокувавши важливі державні електронні системи (Prozorro, ДІЯ, Єдина державна електронна система у сфері будівництва, Державна інспекція архітектури та містобудування України, тощо).

Оголошення торгів на закупівлю робіт з проектування, на роботи капітального чи поточного характеру через  систему електронних державних закупівель Prozorro, підписання договорів, отримання всіх дозвільних документів, безпосереднє виконання робіт, згідно чинного законодавства, вимагає чимало дорогоцінного часу.

Як наслідок – має місце порушення календарних графіків в будівництві, порушення термінів виконання робіт.

Роботи розпочаті, підписані договора підряду, монтування припливно-витяжної вентиляції в найпростіших укриттях планується виконати в найкоротший термін.

Зауважуємо, що в жодному разі виконання робіт не завадить початку навчального року і не потягне за собою перехід до дистанційної форми навчання.

Коли закінчиться війна достеменно не відомо, але весь цей час ми мусимо працювати, розвиватись, захищатися та убезпечувати себе і своїх дітей. Наша задача бути підготовленими до всіх перепитій життя, адже наша країна, нажаль, має такого недолугого «сусіда» на сході.

Сподіваємося на розуміння і підтримку.

 

 

Читайте також

Прибираємо громаду разом

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  Відповідно до Розпорядження міського голови від 15.04.2024 року №110-р «Про проведен...

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...

Вітаємо з перемогою!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

30 березня у місті Черкаси відбувся відкритий Чемпіонат Фітнес-турніру «СУЗІР’Я  FI...

До уваги батьків і учнів!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

В розкладі руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ –...

Шановні батьки!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 01.04.2024 року на маршрут Южноукраїнськ-МПЗ-МПЗ-Южноукраїнськ виходе «Шкільний автобус&raqu...

Увага! Вакансія

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Управління освіти Южноукраїнської міської ради ім. Б. Грінченка інформує про наявну вакансію техн...