Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чим важливі первоцвіти і чому вони зникають?
AA

Чим важливі первоцвіти і чому вони зникають?

Поява первоцвітів означає початок певних взаємопов’язаних процесів у природі. Якщо вони вже квітнуть, значить, з’являться комахи, які їх запилюють.

Ранньоквітучі рослини тому і квітнуть ще в лютому-березні, щоб перші комахи встигли їх запилити до моменту підняття високої трави або до виростання листя на деревах, коли маленьких квітів уже не стане видно комахам. Це дозволяє на одному і тому ж просторі вирости багатьом різним видам рослин та з ранньої весни харчуватися комахам, які перші прокидаються ранньою весною.

Не всі ранньоквітучі квіти є рідкісними та зникаючими, але все-таки значна їх частина занесена до Червоної книги України, тому що ці перші квіти своєю весняною красою привертають увагу людей, починають масово продаватися у місцях торгівлі, зриваються під час прогулянок у лісі.

Крім того, серйозною загрозою для первоцвітів є спалювання трави та розорювання територій, які знищують ареали зростання цих рослин.

Для тих, хто зриває червонокнижні рослини, передбачений штраф від 510 грн до 1360 грн. з конфіскацією квітів (ст. 90 КУпАП).

За купівлю та продаж штраф становить від 510 грн до 1700 грн. (ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

За ці ж порушення на території природно-заповідного фонду або щодо рослин,  занесених до Червоної книги України, штраф – від 1700 грн. до 3655 грн. з конфіскацією рослин (ч.2 ст.88-1 Кодексу України про адмістративні правопорушення).

Якщо Ви виявили порушення закону – нищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж, негайно повідомте правоохоронців за номером 102 та Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) за номером (0512) 53-58-42!

Не купуйте первоцвіти та не продавайте навіть ті, які вирощені на присадибній ділянці!

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day)

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUS...