Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чи можна палити листя, траву і бур’яни
AA

Чи можна палити листя, траву і бур’яни

Нагадуємо жителям нашої громади і особливо тим із них, хто любить в цю осінню пору спалювати суху траву, бур'яни, листя та гілля, що цим вони завдають шкоду не лише екології, а й здоров’ю оточуючих. Більше того, в Україні передбачені штрафи за спалювання трави.

Що робити з сухими листям, травою і бур’янами

В Україні  радять  опале листя, суху траву і бур’яни  не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, то стає добривом і до грунту повертаються всі необхідні  для родючості речовини. Для виготовлення компосту не потрібно якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопати яму збоку подвір’я чи городу, складувати  рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря. На компосну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно  зроблений  компост  не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.

Інспекція з благоустрою звертається до приватних домоволодінь та власників підприємств, установ, організацій усіх форм власності,  до всіх, хто і досі спалює опале листя, сміття і всякий непотріб, зробити висновки, оскільки бо за такі дії не тільки передбачені штрафні санкції. Інспекція з благоустрою міської територіальної  громади закликає дотримуватися Правил  благоустрою забезпечення чистоти і порядку на території Южноукраїнської міської територіальної громади, затверджених   рішенням Южноукраїнської міської ради № 1094 від 28.07.2022. Порушнику, може загрожувати штраф від 340 до 1360 гривень, а якщо це роблять  підприємці,  то від 850 до 1700 гривень ( стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Отож, шановні мешканці громади, не порушуйте вимоги закону «Про охорону атмосферного повітря» та правила благоустрою населених пунктів. Опале листя, суху траву та буряни не спалюйте, а компостуйте, щоб мати і гарні добрива для ґрунту, і гарну та чисту громаду.  

Читайте також

Амброзія та як з нею боротися

Інспекція з благоустрою Южноукраїнської міської територіальної громади

Літо в розпалі,  а отже час згадати і про амброзію – рослину, про яку багато говорять, ал...

Амброзія та як з нею боротися

Інспекція з благоустрою Южноукраїнської міської територіальної громади

Літо в розпалі,  а отже час згадати і про амброзію – рослину, про яку багато говорять, ал...