Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Черговий крок до дітей з обмеженими можливостями
AA

Черговий крок до дітей з обмеженими можливостями

У вересні 2017 року держава зробила рішучий поворот у бік дітей з обмеженими освітніми потребами, закріпивши їх права у ст.20 Закону України «Про освіту». З того часу багато що змінилось – як у плані організації освітнього процесу, так і в плані створення відповідної матеріально-технічної бази. Задекларовані державою права таких дітей на практиці підкріплювались фінансовим ресурсом у вигляді щорічних державних субвенцій. Завдяки ним вдалося вирішити питання укріплення матеріально-технічної бази для інклюзованих дітей, відправити на навчання педагогічних та інших працівників, які мають відношення до процесу навчання таких дітей, забезпечити поступове створення безбар'єрного середовища, створення і комплектацію спеціальних класів тощо. Звичайно, не стояв осторонь і міський бюджет, який забезпечував відповідний відсоток співфінансування, а інколи і більше.

У рамках докорінної зміни змісту роботи з дітьми з обмеженими освітніми потребами та відповідно до Закону України «Про освіту» в м. Южноукраїнську у 2018 році, одному з перших в Миколаївській області, був створений інклюзивно-ресурсний центр (далі – ІРЦ). Головне завдання центру – повний супровід дітей, інклюзованих в навчальний процес, зарахованих до спецкласів під час навчання в закладах освіти, регулярне їх обстеження, комплексна оцінка, корекційна робота з дітьми, педагогами, батьками.

За два роки своєї діяльності ІРЦ нашого міста отримав спецобладнання і сучасні методики за рахунок державної субвенції на суму понад 1 млн. грн. Слід відзначити, що заробітну плату працівникам центру теж виплачує держава.

За три роки в області (в районах і ОТГ) було створено 19 інклюзивно-ресурсних центрів і цей процес має продовжуватись.

І ось у 2019 році держава виділила чергову субвенцію на придбання для існуючих ІРЦ, мобільних інклюзивно-ресурсних центрів, які б дали змогу чи то оперативно доставляти дітей з обмеженими освітніми потребами до місця їх обстеження та проведення корекційних занять та / або надавати такі послуги на дому (біля під'їздів). Закупівлею таких мобільних центрів займався департамент освіти і науки облдержадміністрації (як і більшості навчального, дидактичного, корекційного обладнання). Фінансового ресурсу, виділеного державою, вистачило на придбання 4-х таких мобільних центрів. Процедура закупівлі мобільних центрів розтягнулась на довгі 8 місяців і перейшла у 2020 рік, так як такого обладнання в комплексі жоден виробник в державі не виробляє. Далі - напружений етап оперативної підготовки документів та очікування …, а як же буде здійснено розподіл 4-х мобільних центрів на 19 ІРЦ, існуючих в області?

23 березня 2020 року – телефонний дзвінок в управління освіти м. Южноукраїнська, в трубці голос: «Повідомте, будь ласка, в який день на цьому тижні ви зможете отримати в департаменті освіти і науки облдержадмінстрації мобільний ІРЦ для потреб вашого міського ІРЦ?».

24 березня 2020 року – мобільний інклюзивно-ресурсний центр в м. Южноукраїнську!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради висловлює подяку працівникам інклюзивно- ресурсного центру міста Яворській Т.Ю., Сіроченко О.П., Ігнатенко І.Б., Дмитряковій І.А. на чолі з директором Нагорною Ю.О. за їх професіоналізм, вміння організувати командну роботу на результативність, що в принципі і стало одним з головних критеріїв під час розподілу мобільних центрів; міському голові Пароконному В.К. за своєчасне оперативне сприяння процесу оформлення необхідних документів; директору департаменту освіти і науки облдержадміністарції Удовиченко О.О. за принциповість і оцінку роботи ІРЦ м. Южноукраїнська.

Сподіваємось, що використання даного мобільного інклюзивно-ресурсного центру принесе користь нашим дітям та їх батькам.

 

Читайте також

В рамках реформування освіти

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

28 червня у м. Одеса відбулись громадські слухання «Реформа профільної середньої освіти: Микол...

Виїзне засідання робочої групи

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

5 червня Іванівську гімназію відвідала робоча група, яка була створена розпорядженням міського голов...

Зі святом Останнього дзвінка!

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

31 травня 2024 року у закладах загальної середньої освіти Южноукраїнської міської територіальної гро...

Дорогі  вчителі, батьки, учні!

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

Від імені Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету щиро вітаємо Вас зі святом останнь...

Очікувані зміни в рамках реформи

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Створення ліцеїв – це вимога реформи, яка триває в Україні, для впровадження профільної старшо...

До уваги жителів громади!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

 27.05.2024 року з 15.00 до 17.00 управління освіти Южноукраїнської міської ради&n...

Прибираємо громаду разом

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  Відповідно до Розпорядження міського голови від 15.04.2024 року №110-р «Про проведен...