ВІЛ – це не вирок
В Україні понад 244 тисячі людей живуть з ВІЛ, і близько 100 тисяч навіть не знають про свій статус....
Res --> 1
Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити тощо, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.
До мікробів, що спричиняють хвороби, які передаються із їжею, належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) тощо.
В Україні за 6 місяців 2022 року найчастіше реєстрували випадки гострих кишкових інфекцій, що були спричинені такими збудниками:
Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.
Безпека харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.
Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома
Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.
Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо ви не тримаєте їх окремо.
Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.
Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на 2 години.
Овочі та фрукти
Обираючи продукти в магазині чи на ринку стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.
Сире м’ясо та птиця
Будьте обережними, коли миєте сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Під час миття сирого м’яса небезпечні збудники можуть поширюватися на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.
Молочні продукти
Вживання сирого молока та молочних продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.
Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від вас.
Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше.
Бережіть своє здоров’я!

В Україні понад 244 тисячі людей живуть з ВІЛ, і близько 100 тисяч навіть не знають про свій статус....
15 вересня виконавчий комітет Південноукраїнської міської ради на чолі з міським головою Валерієм Он...
Акушерство та гінекологія — це єдина медична спеціальність, яка поєднує як медикаментозну, так...
Всесвітній день фізичної терапії відзначається щороку 8 вересня за ініціативи Всесвітньої конфедерац...
Це злоякісне захворювання крові, яке виникає через неконтрольоване розмноження плазматичних клітин у...
Щороку 28 серпня світ відзначає Всесвітній день синдрому Тернера — день, покликаний привернути...
Міністерство у справах ветеранів України проводить опитування серед ветеранів та ветеранок з метою о...
20 серпня 2025 року в залі засідань виконавчого комітету Південноукраїнської міської ради відбулося...
Амброзія полинолиста – це карантинний бур’ян, пилок якого є одним із найпотужніших приро...
Домашнє навчальне місце для школяра — це простір, яким дитина користується кожного дня: пише й...