Безоплатне зубопротезування та лікування для захисників та захисниць в КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»
Відповідно до прийнятої Кабміном постанови №212 від 27 лютого 2024 року Національною службою здоровʼ...
Res --> 1
Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити тощо, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.
До мікробів, що спричиняють хвороби, які передаються із їжею, належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) тощо.
В Україні за 6 місяців 2022 року найчастіше реєстрували випадки гострих кишкових інфекцій, що були спричинені такими збудниками:
Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.
Безпека харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.
Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома
Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.
Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо ви не тримаєте їх окремо.
Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.
Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на 2 години.
Овочі та фрукти
Обираючи продукти в магазині чи на ринку стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.
Сире м’ясо та птиця
Будьте обережними, коли миєте сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Під час миття сирого м’яса небезпечні збудники можуть поширюватися на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.
Молочні продукти
Вживання сирого молока та молочних продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.
Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від вас.
Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше.
Бережіть своє здоров’я!
Відповідно до прийнятої Кабміном постанови №212 від 27 лютого 2024 року Національною службою здоровʼ...
Члени виконавчого комітету одноголосно підтримали проєкт рішення «Про внесення змін до рішення...
У четвер, 12 вересня, відбулася нарада з медичних питань під головуванням міського голови Валерія Он...
Стреси, недосипання, негативні спогади, переїзди, втрата і розлука з близькими, кризові ситуац...
Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській м...
Сьогодні медичні працівники Южноукраїнської територіальної громади відзначили своє професійне свято....
14 червня – Всесвітній день донора крові. За статистикою, один донор крові може врятувати житт...
Члени виконавчого комітету одноголосно підтримали проєкт рішення «Про внесення змін до рішення...
Некомерційна комунальна аптека сьогодні була відкрита у Южноукраїнській лікарні первинної ланки. Міс...
14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіально...